Wednesday, April 23, 2014

S mobilem „on the road“

Jedním z charakteristických rysů novodobých nomádů je důsledné používání nových médií na cestách. Internet a mobilní telefon jsou z různých důvodů stále více začleněny do fyzického cestování. Ať už jde o potřebu udržovat kontakt s přáteli a rodinou na sociálních sítích doma nebo s ostatními cestovateli v destinaci. Cestovatelé tak pomocí moderních komunikačních prostředků zprostředkovávají své zkušenosti ze vzdálených míst a sociální média se stávají  součástí cestovního zážitku, od výběru cesty, průběhu jejího trvání až po její hodnocení.

Do internetového věku byla studnicí informací pro nezávislé cestovatele především cestovatelská bible Lonely Planet. Vliv mediálních platforem v oblasti cestovního ruchu se však stává stále všudypřítomnější, zvláště díky popularitě sdílet naše zkušenosti a tipy mezi ostatními uživateli.

Při plánování dovolené mají turisté z celého světa tendenci obracet se na hodnocení na on-line cestovních fórech a na Facebooku. Podle studie Text100 z roku 2012 patří mezi nejoblíbenější aktivity v průběhu dovolené sdílení fotografií a videí, dále psaní blogů nebo článků a „likování“ destinace na sociálních sítích.




Nové internetové start-up projekty se snaží vytvářet komunity cestovatelů ve stylu Facebooku. Jedním z nich i Gogobot. Tato kombinace cestovního průvodce a sociální sítě vás zásobí nejaktuálnějšími informacemi o trendy restauracích v San Franciscu nebo poradí nejlevnější způsob, jak se dopravit z letiště do centra Sydney.

Projekt odstartoval v listopadu 2010 a v roce 2011 byl časopisem Time jmenován jako jeden z 50ti nejlepších webových serverů. Jeho zakladatelé jsou zkušení Ori Zaltzman z Yahoo! a Travis Katz z MySpace. Gogobot má především sloužit jako důvěryhodný zdroj cestovatelských rad. Filozofií této online cestovní kanceláře je plánování cesty za pomoci přátel na sociálních sítích a prověřených odborníků. Z důvodu zajištění důvěryhodných informací byl najat bývalý vědecký pracovník americké neziskové výzkumné instituce SRI (Stanford Research Institute), Osher Yadgar, který pracoval na vývoji osobní asistentky iPhonu Siri nebo na senzorových systémech, které dodávají vojákům v akcích  rozhodující informace.

Podle centrály v San Franciscu polovina provozu přichází z mobilních aplikací a mobilních webových stránek. Uživatelé Gogobot Travel Guide mohou sdílet komunitu nadšených turistů z celého světa a získat informace o více než 60ti tisících destinacích, inspirovat se recenzemi „přátel“, snadno si naplánovat cestu, rezervovat ubytování, a v neposlední řadě hodnotit místa, která sami navštívili. Atraktivní službou je pak vytváření fotografických pohlednic.

K získání základních informací není nutné vytvoření účtu, ale mezi nápomocné signály k posouzení zkušenosti a objektivity recenzenta patří i jeho mini cestovatelský životopis, který se zobrazí po přihlášení k účtu. Připojením přes Facebook nebo Twitter uživatelé obdrží osobní seznam cestovních doporučení a mohou sdílet své zkušenosti v rámci svých sociálních sítí. Na základě zájmů si mohou zvolit jeden ze 13 kmenů (Tribes) – skupiny, která jim umožní objevovat destinaci očima lidí, kteří cestují podobným způsobem. Hledáte dobrodružství, památky, duchovní cestu, umění, wellness nebo nejlevnější způsob cestování? Sdílejte tipy kmene Adventure Travelers, History Buffs, Spiritual Seekers, Art & Design Lovers a Backpackers nebo Budget Travelers. Nejvíce lidí na cestách nepřekvapivě zajímá jídlo, kmen Foodies tvoří přes 28 000 členů.




Služba Gogobot Shared Trip Planning zase nabízí zábavný a jednoduchý způsob jak si naplánovat výlet s přáteli. Umožňuje sdílet plánování, pozvat přátele, vytvořit sdílenou trasu, která se automaticky synchronizuje prostřednictvím webu nebo mobilního zařízení každého z pozvaných účastníků.

Pravidelné žebříčky Top nejoblíbenějších destinací sestavené uživateli Gogobot zveřejňuje například americký online zpravodajský agregátor The Huffington Post. Nejčerstvěji přinesl seznam Eco hotelů doporučených členy Gogobot kmene Green Travel, kteří se údajně nenechají zmást a poznají, zda hotel jen nenaskočil do rozjetého „zeleného“ vlaku, ale skutečně snižuje náklady na provoz a množství odpadů.

Gogobot představuje jen jeden z mnoha současných cestovatelských serverů, mezi dalšími lze jmenovat Budget Travel, Travellerspoint nebo IgoUgo, který přidal ovládací tlačítka „„I’ve Been Here“ a „Get Ideas from Other Travelers“. Výborným pomocníkem pro levná ubytování v rodinách je Couch Surfing.

Pokud budeme tyto interaktivní průvodce zdravě používat jako užitečné a praktické nástroje, jež nám usnadňují plánování cest, přinášejí rychlou orientaci,  pomoc a rady v cizím prostředí, můžeme se možná přiblížit k pocitům volnosti, které zažíval Jack Kerouac v 50. letech 20. století během svého cestování napříč Spojenými státy. V horším případě se můžeme ocitnout v pasti, a obrat se při častém sdílení nejúžasnějších obrázků a zážitků o cenné momenty a minuty dovolené.

Nová média a společnost JJM 335
Zdroje:
http://www.tnooz.com/article/gogobot-enjoying-growth-not-social-travel/



No comments:

Post a Comment