Monday, April 14, 2014

SUSAN BOYLE (YOUTUBE) STORY

Vsadím se, že se mezi námi nenajde nikdo, kdo by neznal jméno Susan Boyle. Dáma v letech, která se prakticky přes noc stala slavnou, díky britské talentové soutěži Got Talent …a díky youtube.com.
Talentových soutěží jsou mraky a zpěváků i mnohem lepších než Susan taktéž…tak proč se ona stala ikonou splněného snu? Je to jednoduché a bohužel v takových soutěžích klíčový důvod castingu takových lidí: příběh. Životní příběh. Ten vítězí. Nestačí být dobrý zpěvák, je potřeba být aspoň chudý, obyčejný člověk, který má sen a jde si pokorně za ním. Pak už stačí jen dojatí diváci s mobilními telefony v ruce a možností rozhodnout.
11.dubna 2009 – vysílání první epizody třetí série Britain’s Got Talent – den, kdy se této obyčejné ženě změnil život. Před vystoupením v Glasgow před porotou talentové soutěže v čele se Simonem Cowellem nikdy nepolíbená Susan pomáhala v kostele a žila se svoji matkou (po její smrti s kočkou) celý život ve stejném domě. Je nejmladší z devíti dětí. Trpí poruchou učení, což bylo způsobeno nedostatkem kyslíku při porodu. Na konci roku 2013 oficiálně potvrdila, že má Aspergerův syndrom (tedy formu autismu, který se vyznačuje potížemi v komunikaci a navazováním sociálních vztahů). Za zmínku stojí její “předchůdce” Paul Potts, který vyhrál první sérii Britain’s Got talent. I ten se stal slavným jen díky této talentové soutěži a určitě mu v tom pomohl opět životní příběh, který dojal nejen diváky ITV, ale také desítky milionů těch, kteří si pustili jeho zpěv na internetu. Prodavač mobilních telefonů, šikanovaný ve škole, nikdy nedostal šanci zpívat a přišel si splnit sen. Oběma kromě příběhu pomohl paradoxně i vzhled. S oběma se každý může ztotožn
it nebo je litovat, budí emoce už jen vzhledem v kombinaci s talentem, který nepochybně mají. Ovšem jedno bez druhého nefunguje.
V době, kdy Susan Boyle vystoupila, měl Potts kolem 43 miliónů shlédnutí na YouTube – ovšem ten potřeboval na prvních 30 miliónů shlednutí pět měsíců. Susan přiznala, že právě on byl impulsem a inspirací přihlášení do této soutěže.
Během prvních dnů po vystoupení její zpěv obletěl doslova celý svět díky YouTube. 20.dubna oznámil časopis Wired, že video s jejím vystoupením dosáhlo 100 milionů shlédnutí. Stalo se tak nejpopulárnějším videem historie tohoto serveru. Nastartoval tak slávu nejen Susan Boyle, ale také Fremantlu – jako držiteli licence na pořad Got Talent – a také YouTubu, které dokázalo, že není jen serverem pro amatérská videa, ale lze na něm dělat poměrně výnosný bysnys.
“O youtube.com jsem nikdy neslyšela, ale teď o něm mluví všichni” řekla samotná Susan Boyle. Neměla profil na Facebooku a o něčem jako Twitter nikdy neslyšela.
První díl Britain‘s Got Talent sledovalo na ITV kolem deseti miliónů Britů. Tří minutové vystoupení stvořilo právě v tomto pořadu novou světovou super star.
Důležité bylo, že se na pódiu (kterému ještě předcházel rozhovor v zákulisí) odehrál příběh, kterému všichni napříč všemi zeměmi rozuměli. Nebylo třeba video prakticky ani složitého překladu. LA Times napsalo, že její popularita na YouTube je perfektní pro internetové uživatele, protože mají zabalený v pár minutách velmi emotivní příběh.
Ihned po jejím vystoupení se vše seběhlo velmi rychle. Twitter, Facebook, YouTube.
Počet shlédnutí na YouTube se zvedl z jednoho miliónu na 5,5 miliónů během 24 hodin což zajistilo, že se stalo nejsledovanějším videem týdně. Dva a půl miliónu lidí vidělo její vystoupení na YouTube během prvních 72 hodin. Dalších více než dva milióny lidí se na video podívalo na oficiální stránce Britain’s Got Talent a na dalších webech ITV vidělo záznam 11 miliónů uživatelů. Na Twitteru se jméno Boyle stalo nejdiskutovanějším slovem toho týdne.
Na Wikipedii si životopis Susan Boyle přečetlo půl miliónů uživatelů. Za devět dní mělo vystoupení na internetu 103 miliónů shlédnutí na dvaceti různých internetových serverech.
Na YouTube bylo její vystoupení označeno za nejsledovanější video toho roku (120 miliónů shlédnutí), což bylo téměř třikrát tolik než druhé nejsledovanější.
Rychlost šíření je důkaz, že nové technologie se stávají více mainstreamové přibližně od roku 2007, konkrétně YouTube a sociální sítě jako Facebook a Twitter.
Bez nových technologií by se Susan nestala tak populární…aspoň ne tak rychle. Nutno ovšem dodat, že počet shlédnutí na YouTube by nebyl tak velký, kdyby se o vystoupení nezmínily velké tištěné deníky a televizní pořady (zpráva o jejím vystoupení se objevila prakticky ve všech zemích Evropy, Číně, Brazílii a na Středním východě). K celosvětové slávě, což prakticky (ekonomicky) znamená hlavně být slavný v USA, pomohl Susan i Ashton Kucher a Demi Moore. Díky slavným hercům se jejich milióny fanoušků na Twitteru dozvěděli, kdo se v Britské soutěži objevil. Hodně k popularitě přispěla CNN a CBS, kteří se vystoupení věnovali hned v následujících dnech. Předzvěst opravdu velké popularity pak završila Ophra Winfrey, který Susan pozvala do své talkshow. 
Susan se krátce po svém vystoupení v dalších pořadech začala schovávat. Už předem měla naplánované turné, začala nahrávat prví album…ale pro někoho, kdo žil celý život sám, nebylo jednoduché si ze dne na den zvyknout na tolik impulsů a lidí okolo. Spekulovalo se, jestli se účastní živého finále pořadu. Přišla.
Finále sledovalo 18 milionů diváků u televize. Jen málokdo by si vzpomněl, že soutěž nevyhrála. Porazila ji taneční skupina Diversity. Tím ovšem její sen být slavnou (a užívat si to) teprve začal. Důkazem toho bylo úspěšné album, pak další, koncerty po celém světě, vyprodané turné po Británii a koncerty na všech kontinentech. Je třeba uznat, že je symbolem toho, jak lze využít slávu nabytou v talentové soutěži. Měla velkou podporu televize ITV a společnosti Syco Simona Cowella, bez které by se nedostala dál. A oni by měli menší příjmy minimálně pár dalších let.
Piers Morgan, porotce Britains Got Talent, shrnul celý to, co se odehrálo, takto: její příběh je zobrazením toho, o čem má být taletová soutěž. Obyčejný človek má sen a nikdy nedostal příležitost si ho splnit a pak tu šanci dostane a hlavně ji využije.
A já bych dodala, že to vše je nyní možné sledovat prakticky v přímém přenosu právě díky novým mediálním platformám. Příběh Susan Boyle  se před našima očima naplnil a její vystoupení vstoupilo díky novým médiím do historie televizní zábavy.



No comments:

Post a Comment