Sharing economy, tj. ekonomika sdílení začíná být i v
Česku velmi populárním fenoménem. Funguje u nás mnoho českých i zahraničních
projektů, které jsou založeny na principu půjčování či výměny věcí a pronajímaní
služeb, ať už se jedná o ubytování (www.Airbnb.com či www.couchsurfing.com),
automobily (www.sharujeme.cz), růžová
jízdní kola (www.rekola.cz),
oblečení (www.votocvohoz.cz) nebo
třeba přenechání nepotřebných věcí (www.nevyhazujto.cz). Do
stejné kategorie spoluspotřebitelství můžeme zařadit i projekty spolucestování
(www.spolujizda.cz)
nebo z oblasti crowdfundingu (www.hithit.cz).
Zkrátka místo hromadění movitého a nemovitého majetku
začíná být velkým trendem jeho sdílení. Zajímavým
počinem je také český web www.odkomunity.cz,
který zastřešuje všechny typy přátelské výpomoci od půjčení knihy nebo vrtačky
po darování ovčí vlny.
Jíst musíme všichni
Bohatou kategorií v rámci ekonomiky sdílení jsou
potraviny - nesporně proto, že se tato oblast týká nás všech na rozdíl od půjčování
knih či jízdních kol. Výměna, sdílení a darování surovin či přebytků od jídla
má samozřejmě také pozitivní ekologický dopad. Za zmínku určitě stojí americká aplikace
www.LeftoverSwap.com, díky
které můžete cizím lidem darovat své přebytky od večeře či www.Foodsharing.de - jednoduchá
aplikace umožňující sdílení potravin mezi spotřebiteli. Autoři této německé
aplikace se snaží omezit plýtvání potravinami a nabádají uživatele, aby
například před odjezdem na dovolenou nabídli na serveru ostatním své potraviny,
které by se mohli během jejich nepřítomnosti zkazit. Zároveň také platforma
slouží i v opačném případě – a to
v momentě, kdy byste si rádi něco uvařili, ale chybí vám potřebná
ingredience.
U nás patří mezi tematicky podobné a velmi populární
servery například kvásková mapa na
adrese www.pecempecen.cz, díky
které si můžete doma upéct čerstvý chleba či portál www.prebytkyzezahradky.cz,
kde můžete koupit či prodat včelí med, králičí maso, zeleninu nebo třeba
bylinky ze zahrádky.
Poděl se o svoje jídlo!
Platforma Share your meal (www.thuisafgehaald.nl),
kterou sice ještě v českých luzích a hájích nenajdeme, se rozběhla
v roce 2012 v Amsterdamu a prostřednictvím této služby se již nasdílelo
přes 120 000 jídel. V Nizozemí je aktivně zapojeno přes 65 000
nadšených kuchařů a gurmánů. Sousedské sdílení jídel se rozšířilo i do Německa,
Rakouska, Španělska, Portugalska, USA a Anglie a dokonce jej znají už i naši
slovenští sousedé (www.ktominavari.sk).
Zde
si můžete poslechnout zakladatelku projektu:
V současné době funguje tento nizozemský projekt sdíleného stravování ve 13ti jazykových mutacích. U nás takovýto způsob „prodeje“ hotových pokrmů bohužel nedovoluje legislativa. Přesto na stránkách najdete několik ochotných kuchařů i v Česku:
Ekonomika sdílení má budoucnost
Podle TIME magazínu patří spoluspotřebitelství mezi deset
myšlenek, které radikálně změní svět. Za prvopočátek moderního konceptu
ekonomiky sdílení můžeme považovat rok 1995, kdy Pierre Omidyar zřídil nový
server AuctionBay, na kterém prodal laserové ukazovátko za 15 dolarů. Projekt
zaujal tolik lidí, že se tento student jeho provozem brzy uživil. O několik let
později jej přejmenoval na eBay a v současné době patří mezi 150
nejbohatších lidí na světě.
Dle Rachel Botsman, autorky knihy What’s Mine Is Yours: The Rise of
Collaborative Consumption; je sdílení „novým, velkým
sociálně-ekonomickým nápadem, který slibuje revoluci ve způsobu, jakým
konzumujeme“. A je jasné, že tento koncept baví
nejen byznysmeny, ale i ekologické nadšence – pomáhá redukovat množství věcí,
kterými se obklopujeme, protože majetek nekumulujeme.
Pokud vás
tento fenomén zajímá, podívejte se na přehled všech českých projektů
z oblasti sdílené ekonomiky, který přichystal server www.Sharebrary.cz.
No comments:
Post a Comment