Sunday, April 20, 2014

Sdílej svoje jídlo! aneb jídlo jako od maminky…

            Sharing economy, tj. ekonomika sdílení začíná být i v Česku velmi populárním fenoménem. Funguje u nás mnoho českých i zahraničních projektů, které jsou založeny na principu půjčování či výměny věcí a pronajímaní služeb, ať už se jedná o ubytování (www.Airbnb.com  či www.couchsurfing.com), automobily (www.sharujeme.cz), růžová jízdní kola (www.rekola.cz), oblečení (www.votocvohoz.cz) nebo třeba přenechání nepotřebných věcí (www.nevyhazujto.cz). Do stejné kategorie spoluspotřebitelství můžeme zařadit i projekty spolucestování (www.spolujizda.cz) nebo z oblasti crowdfundingu (www.hithit.cz).  
 
Zkrátka místo hromadění movitého a nemovitého majetku začíná být velkým trendem jeho sdílení.  Zajímavým počinem je také český web www.odkomunity.cz, který zastřešuje všechny typy přátelské výpomoci od půjčení knihy nebo vrtačky po darování ovčí vlny.

Jíst musíme všichni

Bohatou kategorií v rámci ekonomiky sdílení jsou potraviny - nesporně proto, že se tato oblast týká nás všech na rozdíl od půjčování knih či jízdních kol. Výměna, sdílení a darování surovin či přebytků od jídla má samozřejmě také pozitivní ekologický dopad. Za zmínku určitě stojí americká aplikace www.LeftoverSwap.com, díky které můžete cizím lidem darovat své přebytky od večeře  či  www.Foodsharing.de - jednoduchá aplikace umožňující sdílení potravin mezi spotřebiteli. Autoři této německé aplikace se snaží omezit plýtvání potravinami a nabádají uživatele, aby například před odjezdem na dovolenou nabídli na serveru ostatním své potraviny, které by se mohli během jejich nepřítomnosti zkazit. Zároveň také platforma slouží i  v opačném případě – a to v momentě, kdy byste si rádi něco uvařili, ale chybí vám potřebná ingredience.
U nás patří mezi tematicky podobné a velmi populární servery například kvásková mapa  na adrese www.pecempecen.cz, díky které si můžete doma upéct čerstvý chleba či portál www.prebytkyzezahradky.cz, kde můžete koupit či prodat včelí med, králičí maso, zeleninu nebo třeba bylinky ze zahrádky.

Poděl se o svoje jídlo!

Platforma Share your meal (www.thuisafgehaald.nl), kterou sice ještě v českých luzích a hájích nenajdeme, se rozběhla v roce 2012 v Amsterdamu a  prostřednictvím této služby se již nasdílelo přes 120 000 jídel. V Nizozemí je aktivně zapojeno přes 65 000 nadšených kuchařů a gurmánů. Sousedské sdílení jídel se rozšířilo i do Německa, Rakouska, Španělska, Portugalska, USA a Anglie a dokonce jej znají už i naši slovenští sousedé (www.ktominavari.sk).
Zde si můžete poslechnout zakladatelku projektu:

 
V současné době funguje tento nizozemský projekt sdíleného stravování ve 13ti jazykových mutacích. U nás takovýto způsob „prodeje“ hotových pokrmů bohužel nedovoluje legislativa. Přesto na stránkách najdete několik ochotných kuchařů i v Česku:
 

Ekonomika sdílení má budoucnost

Podle TIME magazínu patří spoluspotřebitelství mezi deset myšlenek, které radikálně změní svět. Za prvopočátek moderního konceptu ekonomiky sdílení můžeme považovat rok 1995, kdy Pierre Omidyar zřídil nový server AuctionBay, na kterém prodal laserové ukazovátko za 15 dolarů. Projekt zaujal tolik lidí, že se tento student jeho provozem brzy uživil. O několik let později jej přejmenoval na eBay a v současné době patří mezi 150 nejbohatších lidí na světě.
 
Dle Rachel Botsman, autorky knihy What’s Mine Is Yours: The Rise of Collaborative Consumption; je sdílení „novým, velkým sociálně-ekonomickým nápadem, který slibuje revoluci ve způsobu, jakým konzumujeme“. A je jasné, že tento koncept baví nejen byznysmeny, ale i ekologické nadšence – pomáhá redukovat množství věcí, kterými se obklopujeme, protože majetek nekumulujeme.
Pokud vás tento fenomén zajímá, podívejte se na přehled všech českých projektů z oblasti sdílené ekonomiky, který přichystal server www.Sharebrary.cz 
 
 

No comments:

Post a Comment