Wednesday, April 16, 2014

Kolektivní lenost?

Pod pojmem kolektivní inteligence se se leckomu vybaví leccos. Námětem sci-fi románu počínaje, přes naprogramované „mozky“ počítačových sítí, týmovou práci ve velkých firmách konče. My, postižení studiem médií, si představíme „formu univerzálně distribuované inteligence, konstantně zdokonalované, koordinované v reálném čase a vyúsťující v efektivní využití schopností“, tedy kolektivní inteligenci, jak ji pojímá filozof Pierre Lévy. Přeloženo do jazyka lidové slovesnosti – víc hlav víc ví. A když se k tomu přidá ještě nějaká ta moderní informační technologie, můžeme kooperovat kdykoli, odkudkoli a s kýmkoli a naše počínání bude rychlejší, efektivnější, úspěšnější a více odolné konkurenci. Nebo ne? Pojďme se podívat na příklad ze života.

„To se vygoogluje“

Parodie na tradiční výzvy zakladatele Wikipedie Jimmyho Walese
Kolektivní inteligence nemusí fungovat jen ve firmách, jak zmiňuje Lévy, ale i v do jisté míry spontánních uskupeních na internetu, jako je Wikipedie, svět blogerů, zájmové servery či sociální sítě. A zde se zastavme. Facebook. Kdo ho nemá? Kdo ho aktivně nevyužívá a nezneužívá ve vlastní prospěch? Přiznejme si: když potřebujeme něco rychle vědět, ať už je to místo a čas kamarádovy oslavy, kniha, ze které se máme učit na zkoušku nebo datum letu prvního člověka do vesmíru, kam jdeme jako první? A kam jsme šli před deseti lety? Tehdy možná ještě do kabelky pro diář nebo do knihovny pro encyklopedii. Dnes je první zastávkou internet. Tedy - kromě obligátní vševědoucí Wiki - právě Facebook. Když jsem onehdy seděla na přednášce a horečně si zapisovala, kdy máme odevzdat jaké úkoly a kde sehnat literaturu, všimla jsem si, že spolužák vedle si nepíše vůbec nic. „Co bych se namáhal. Až to bude hořet, dozvím se to na Facebooku. Předpokládám, že se navíc najde nějaký aktivista, který tam do pěti minut zadání vloží. Zbytek už se vygoogluje.“ dostalo se mi vysvětlení. Samozřejmě měl pravdu. A mě donutil k zamyšlení: facebooková kolektivní inteligence bezpochyby nejednoho z nás zachránila od jistého průšvihu; ale nepodporuje v nás zároveň pouhopouhou lenost, sobecké přenechávání odpovědnosti „aktivistům“ a parazitování na jejich produktivitě? Nebo opravdu funguje na principu „dnes pomůžeš ty, zítra zase já“?

Pohled optimisty: sociální síť jako prostor pro brainstorming 

Když jsme ve škole dostali týmový úkol, prvním krokem bylo založení skupiny na Facebooku. Ta se okamžitě stala jakousi virtuální kanceláří našeho projektu. Pomocí statusu někdo nadhodil návrh, v komentářích jsme ho společně rozvíjeli. Přidávali jsme odkazy, obrázky našich návrhů, společně upravovali prezentaci do konečné podoby. Nebylo nutné domlouvat datum schůzky, každý mohl komunikovat tehdy, kdy chtěl, všechny příspěvky byly pohromadě. Když si někdo nebyl jist, zeptal se členů skupiny. Fungovalo to rychle a efektivně. Podobný model využíváme i v běžném životě. Když jsem si kupovala kávovar, jako naprostému laikovi v tomto „oboru“ mi nepřišlo přínosné procházet miliony internetových recenzí. Zeptala jsem se pomocí statusu na Facebooku. Kromě pocitu větší věrohodnosti odpovědí (radí mi přece moji přátelé) jsem navíc potřebné informace získala neskonale rychleji. Množství odborných rad, odkazů a doporučení bylo fascinující, stejně jako vedlejší produkt diskuse, a sice fakt, že se diskutující začali hádat navzájem, co je pro mě lepší řešení.
Tyto dva příklady mluví za vše. Pokud se na věc díváme s trochou pozitivistického nadšení, je facebooková kolektivní inteligence něčím, co nám pomůže získat kvalitní a efektivní řešení problému rychlou cestou, která je výhodná jak pro nás (nemusíme se složitě pídit po informacích a selektovat je), tak pro naše informátory (odpoví jen ti, kteří odpovědět chtějí a mnohdy získají i oni zajímavou informaci jako bonus).

Pohled pesimisty: odnaučíme se samostatně vyhledávat informace?

Z předchozího pohledu by se mohlo zdát, že se pohybujeme v jistém ideálním světě. Ale vše ideální je buď výplodem naší fantazie, nebo je to ideální jen zdánlivě. Třeba jako takovéto „ideální“ vyhledávání informací. Výše popsaný případ mého spolužáka hovoří jasně: přestáváme vnímat skutečné informace, protože předem víme, že bude snadné je dohledat. Stejně jako nemáme motivaci si pamatovat historická data, protože je za pár vteřin najdeme na Wikipedii. Stejně jako se nesnažíme při týmové práci, protože víme, že „támhleten aktivista to za nás oddře“. Nespoléháme až příliš na to, že vedle mozku v naší hlavě máme ještě jeden v naší kapse, ten placatý a hranatý, který je neustále připojen k internetu? Neochuzujeme tím vlastně sami sebe? Nezakrní nám mozky?

Zeptat se lze na vše. Bohužel.
Konkrétní problémy to přináší v běžném životě, kdy bychom si bez upozornění na Facebooku už ani nepamatovali datum narozenin nejlepšího kamaráda, a bez Wikipedie rok podepsání Mnichovské dohody? Díky těmto vymoženostem sice máme všechny informace neustále po ruce, na druhou stranu kvůli nim možná ztrácíme umění spolehnout se jen na sebe, samostatně pracovat a vyhledávat informace, potažmo si je vůbec zapamatovávat. Mnohdy automaticky vytěsníme informaci už v okamžiku, kdy nám je sdělována. Nejen že si tím následně přiděláváme práci jejím dohledáváním, ale v další úrovni navíc sobecky spoléháme na ostatní, kteří si tu informaci pracně zapsali či zapamatovali; de facto zneužíváme toho, že se vždycky najde „nějaký ten aktivista“, který ještě nepodlehl kolektivní lenosti. Tohle už bude možná příliš velké odbočení do sféry sci-fi, ale co když se jednou na tuto metodu dohledávání informací spolehnou všichni, co když se nenajde ani jeden „aktivista“ a facebooková kolektivní inteligence zanikne svojí vlastní existencí?

Pohled realisty: nevyhazujme zápisníky!

Předchozí odstavec představoval možná až příliš katastrofický scénář kolektivního zapomnění. Nicméně spoléhat jen na ostatní také není nejlepším řešením pro život. Zeptat se přátel na Facebooku, kde je v centru nejlepší kavárna, může být přínosné. Některé informace – především ty odborné – je ale někdy lepší dohledat si vlastnoručně v ověřených zdrojích. Wikipedie je obdivuhodný zdroj vědomostí a čítankový příklad kolektivní inteligence, na druhou stranu i tam najdeme někdy informace, které by nebylo úplně ideální napsat třeba do odborné práce, a články, které jsou napsány poněkud chaoticky, jako třeba – trochu paradoxně – tento. Nikdy není od věci se ujistit u odborníka, případně např. po jeho publikaci sáhnout rovnou a paradoxně neztrácet čas „googlováním“ a ověřováním u známých. Ani v dnešním světě, kdy každý má „ty internety“, a každý je zvyklý pracovat v týmu, bychom neměli zapomenout na starý dobrý individualismus. Koneckonců, je to právě on, který ve výsledku ke kolektivní inteligenci přispívá. Bez dílčích informací jednotlivých členů by nikdy nemohla vzniknout. Zkusme si tedy zase někdy poznamenat svoje eventy, meetingy, deadliny a životní události do oldschoolových diářů. Jednak tím budeme mít informace možná ještě rychleji po ruce než při spolehnutí se na ostatní, jednak to budeme moci být zase jednou my, kdo informuje některého z líných či zapomětlivých přátel na internetu. Shánějme informace z různých zdrojů, ale také vlastní aktivitou pomáhejme těm, kteří je hledají. A také si zkusme více z kolektivní inteligence přenést do naší vlastní –  více si pamatovat. Nikdy totiž nevíte, kdy se vás někdo na něco nečekaně zeptá, a vy budete muset zapojit pouze jeden z vašich mozků – ten v hlavě. Když nebudete vědět, dotyčný si to nevyloží tak, že jste kolektivně inteligentní a trochu líný, ale prostě hloupý.
 
____________________________
Autor: Karolína Hornová

Zdroje obrázků:

No comments:

Post a Comment