Sunday, April 20, 2014

Kouzla a čáry žijí dál aneb svět Harryho Pottera v rozkětu



Kouzla a čáry žijí dál aneb svět Harryho Pottera v rozkětu


Když Joanne K. Rowlingová vytvořila v roce 1997 první díl sedmidílné série o malém čarodějnickém učni, jistě netušila, že stvořila svět, který láká publikum a rozšiřuje se nadále i po více než 15 letech. Utajený kouzelnický svět totiž domyslela do posledních detailů a faktů, díky kterým je až neuvěřitelně komplexní a poutavý.
Právě tyto atributy dávají tomuto fenoménu obrovskou devizu v rámci využívání transmediálního vyprávění. Rozptyl všech fiktivních prvků kouzelnického světa je i v dnešní době, kdy je celá série uzavřena knižně i filmově, pořád velmi široký a nadále se rozšiřuje. Ale pojďme popřadě.
Základním stavebním kamenem celého propracovaného příběhu je právě sedmidílná knižní série. Ta po svém raketovém úspěchu nečekala dlouho na svou filmovou adaptaci. Filmové zpracování sice mnoho zarytých fanoušků nenadchlo tolik, zvlášť pro své zkratkovité pojetí a některé změněné skutečnosti, které jsou však pro povahu tohoto média signifikantní. Nicméně i audiovizuální zpracování dovoluje extenzi fiktivního světa zvlášť v představivosti a popisnosti v reálném světě jinak hůře uchopitelných pojmů.
Prvním opravdovým médiem, které nějakým způsobem rozšířilo synergii mezi všemi narativními cestami, byla PC hra. Zde se poprvé fanoušci mohli vžít do role hlavních hrdinů a běžného života v kouzelnickém světě, a tak se létání na koštěti či míchání lektvarů stalo skutečnějšími atributy celé fikce.
V roce 2001 podpořila J.K. Rowlingová celkový vhled do svého světa dvěma „vedlejšími“ knihami. Fantastická zvířata a kde je najít je skutečnou učebnicí studentů školy čar a kouzel v Bradavicích, která zhmotnila další aspekty fiktivního světa s propracovanými detaily jako u každé jiné odborné publikace. A tak zde čtenář najde krátký životopis autora Mloca Scammandera i například předmluvu k vydání od samotného ředitele školy v Bradavicích Albuse Brumbála nebo klasifikaci zvířat dle Ministerstva kouzel. Famfrpál v průběhu věků je další kniha zmiňovaná v původní sérii, která se dotýká oblíbeného sportu. Na přebalu nenajde čtenář jméno autorky ale jméno Kennilworthy Whispa – skutečného autora z kouzelnického světa. Poslední vedlejší extenzí bylo vydání Bajek Barda Beedleho – sbírky klasických kouzelnických pohádek, které zná každé malé kouzelnické dítko.
Ačkoliv by člověk mohl pomýšlet spíše na ekonomické a marketingové záměry těchto počinů, které jistě také mají svůj význam, tyto knihy pomohly nejen překlenout období mezi následujícími sériemi, ale také hlavně přidat větší pocit reálnosti celého komplexního světa a ještě více zhmotnit všechny jeho aspekty.
I po ukončení celé série se však objevují další extenze a počiny rozvíjející příběh a umožňující fanouškům nadále prozkoumávat utajený svět kouzel a čar. A nemusí být čistě z pera samotné autorky či producentů filmové série. A tak zde vzniká prostor pro tvorbu kolektivní inteligence, jenž prohlubuje zkušenosti a zážitky daného komplexu.
V roce 2011 vznikl pod taktovkou režiséra Paua A.Kaufamnna autobiografický snímek o autorce potterovské ságy. Pro fanoušky se tak objevila další studnice, která jim umožnila prozkoumat, jaké skutečnosti, zkušenosti a zážitky autorky vedly k vytvoření té které postavy či určitého fenoménu. Film Magická slova – příběh J.K.Rowlingové nabízí další indicie pro detailnější pochopení a vstřebání celé série.
V neposlední řadě dokazují nadčasovost a oblíbenost fiktivního světa kouzelníků dvě události z nedávné doby, jimž jistě dopomohla i propracovaná transmediální extenze z dřívějška. V rámci produsage se zde uživatelé – fanoušci série – stávají samotnými spolutvůrci a doplňují další prázdná a nepropracovaná místa. Účastníci zde kolaborují a na základech vystavěných v originální sérii vytváří vlastní obsah a s tím spjatou přidanou hodnotu. Mezi všemožnými blogy a fanouškovskými stránkami, které umožňují vytvářet nadstavbové příběhy v rámci fan fiction, se v poslední době objevila propracovaná webová stránka s názvem Hogwarts is here. Toto místo umožňuje návštěvníkům projít jednotlivé kurzy a předměty vyučované ve škole čar a kouzel v Bradavicích. Jistě, podobné pokusy se přeci již objevili například ve zmíněné sérii počítačových her, tentokrát se však jedná o velmi propracovanou verzi s komplexní návazností na celou sérii. Návštěvník si tak může vytvořit vlastní dopis o přijetí, zařadit se do jedné ze čtyř kolejí a postupně procházet jednotlivými hodinami. Z každého předmětu na něj čeká devět lekcí včetně domácích úkolů jako například napsání eseje o 300 slovech na téma přeměňování. Tento rozsáhlý a velmi detailně propracovaný projekt nabízí fanouškům rozšířit zkušenost s knihou o jejich vlastní ze samotného vyučování. Kolaborativní kreativita je zde dotažena do poslední drobnosti a tak se samotný web jeví velmi profesionálně, což jen podporuje stírání mezi autorskou a fanouškovskou tvorbou.
To vše dokazuje, že potterovská mánie neztrácí na obrátkách ani více než patnáct let od svého vzniku a sedm let od jejího ukončení. A možná právě i nadšení fanoušků, jež neutuchá, dalo podnět samotné autorce k dalšímu rozšíření oblíbeného fiktivního světa. Dle posledních zpráv se J.K. Rowlingová rozhodla navázat spolupráci s producenty filmů původní série Warner Bros. (Viz např. zde.) Jako scénáristka se hodlá podílet na vzniku dalšího snímku, který se má věnovat již zmiňovanému Mlocu Scammanderovi – autorovi učebnice Fantastická zvířata a kde je najít. Film údajně nemá mít kromě dané učebnice s příběhem samotného Harryho Pottera nic společného, ale má se odehrávat v onom stejném světě, který sdílí tolik poutavých a propracovaných aspektů a reálií.



No comments:

Post a Comment