Wednesday, April 23, 2014

Až se Marge ostříhá a Homer zhubne…



Tuto žlutou rodinku zná každý, kdo nežije v kompletní izolaci a ignoraci. Nikdy by mě nenapadlo, že by mladí, dospělí, staří, těhotné, pracující, školou povinní atd. mohli hromadně ujíždět na animovaném seriálu. Ale je to tak! Dvacetimutová chvilka relaxu, smíchu a zábavy. To nemůžeš nemít rád.

The Simpsons, chcete-li Simpsonovi, je jedním z nejúspěšnějších a nejdéle vysílaných animovaných seriálů v historii americké televize, který svými příběhy baví a formuje již druhou generaci televizních diváků po celém světě. Pojďme se na tento fenomén podívat podrobněji.

Duchovním otcem seriálu je americký režisér Matt Groening, který základní koncept Simpsonů vymyslel během patnácti minut, kdy seděl v čekárně u producenta, kterému měl dát námět na animovaný seriál. Napadl ho námět na Simpsonovy, jako na nefunkční rodinu. Inspirací pro jména hlavních postav hledal ve své rodině. Nejčastěji se děj odehrává ve fiktivním městě Springfield a jak říká sám Groening: „I když pocházím ze Springfieldu v Illinois, název Springfield jsem zvolil proto, že je to jedno z nejčastějších jmen měst a osad v USA…“

    
       Matt Groening, autor                              The Simpsons: Homer, Marge, Líza, Bart, Maggie      

Poprvé se Simpsonovi na televizních obrazovkách objevili v roce 1987. Doposud vzniklo 25 řad  a vznik 26. řady byl již objednán. Na základě úspěchu tohoto seriálu se postupem času Simpsonovi plně adaptovali do našich životů a stali se jejich nedílnou součastí i v jiných sférách našeho žití. Mimo animovaný seriál vznikly celovečerní filmy s názvem „Simpsonovi ve filmu“ a „Simpsonovi ve filmu II“, prodávají se komiksy, které vyprávějí jiné, než seriálové příběhy. Objevila se celá řada PC her pro děti, celá řada reklamních předmětů, počínaje oblečením a konče vybavením interiéru. V obchodech se prodávají potraviny inspirované tímto seriálem, dokonce je možné zakoupit i Homerovo oblíbené pivo Duff. Simpsonovi jako jedna z mála značek pronikli i do světa známé stavebnice LEGO a fanoušci si tak mohou známou rodinku pořídit i s jejich domem. Paralelně existují i reálné obchody s názvem Kwik-E Mart, kde můžete nakoupit tak, jako nakupuje rodinka Simpsonů.
 
 
Ačkoli je rodina Simpsonových pouhou animovanou fikcí, ovlivňuje životy nás všech a pohlížíme na ně jako na své dobré známé… A tak nám není proti srsti koupit dětem tu hračku, tu PC hru a tatínkovi pivko Duff, aby se v klidu mohl rozvalit na gauči s rukou v kalhotách.
                                   

Úspěch všech produktů, nesoucích ve svém jméně odkaz na seriál, je fenomenální. Tento úspěch je dán tím, jak jsou Simpsonovi veřejnosti prezentováni. Je to taková normální nefunkční rodinka, která postrádá ambice hrát si na dokonalost samu. Všichni chlapečci se vzhlíží ve spratkovském jednání Barta. S napětím sledují, co zase Bart provedl a co bude tentokrát psát na tabuli za větu, kterou dostal za trest. Všechny holčičky chtějí být stejně chytré a nápadité jako Líza, chtějí se stát vegetariánkami a zachránit svět. Tatínkové mohou mít pochopení pro nedokonalého a líného otce Homera, který našel zálibu v přejídání a konzumaci piva. I v jeho následných omluvách, kterým sami rozumí. Maminky tiše kvitují postavu Marge, která trpělivě snáší starost o rodinku, má pochopení pro svého nezbedného synka i bláznivého manžela, zatímco v náručí konejší malou Maggie. Každý z nás se do jisté míry ztotožňuje s některou z postav. V té chvíli všichni cítíme i jistou úlevu. Chlapečci proto, že i Bart, stejně jako oni, je syčák a průšvihář. Tátové proto, že i oni občas dělají věci, za které by se nemusel stydět ani Homer. Maminky jsou rády, že nejsou jediné na celém světě, které musí korigovat funkčnost nedokonalé rodinky. Simpsonovi jsou prostě jedni z nás. Ač nedokonalí, přesto milující a milovaní, o čemž svědčí i velký počet fanklubů po celém světě:

http://www.thesimpsons.com/ - oficiální stránky
http://simpsonovi.cz/ - české fanouškovské stránky
http://adn.blam.be/springfield/ - animovaná mapa Springfieldu

Simpsonovi v průběhu své televizní existence získali řadu ocenění. Tak například Bart Simpson byl časopisem Time vedle Franka Sinatry či Stevena Spielberga umístěn do žebříčku padesáti nejvlivnějších osobností v zábavním průmyslu. Simpsonovi mají svou vlastní hvězdu na hollywoodském chodníku slávy a také překonali dosavadní rekord seriálu Flintstoneovi v počtu epizod.
Hvězda Simpsonů na Hollywoodském chodníku slávy

Úspěch seriálu tkví i v tom, že reflektuje - paroduje aktuální dění ve světě. A ironie se v případě Simpsonů nevyhne opravdu nikomu a ničemu. Některé situace a hlášky jsou pro opravdové fandy již legendární a mnohdy trefně a s nadsázkou komentují cokoliv.

Objevily se i názory, že Simpsonovi nejsou vhodnou zábavou pro naše ratolesti, že si z něj děti berou špatný příklad do života. Ano, vše je věc názoru, ale "trouba" Homer je na druhou stranu i skvělý táta. Milující mamča Marge je i divoká Američanka, Lisa není jen "šprt", je to chytrá a inteligentní holka a Bart není jenom lump, je totiž roztomilý. Simpsonovi jsou plni kontrastů, jsou zábavní, pouční, smutní... Matt Groening dokázal stvořit něco, co se i po dvaceti letech šíří po celém světě do každé domácnosti jako chřipka. Je to prostě hit! I přes tolik pokračování má tento seriál velkou sledovanot a to i u nás! Najděte mi jiný seriál, který se dokáže přiblížit tomuto... je to velmi těžké, co? Je neuvěřitelné, že jsou Simpsonovi tak populární už tolik let. Neznám snad nikoho, kdo je nezná, a neznám ani nikoho, kdo by je absolutně nemiloval. Mluví o něm lidé v jakémkoli věku a snad všichni ho milují. Mají fanoušky, a to ani neexistují.... prostě fenomén.

Netuším, kam se příběhy všech aktérů v dalším tisíciletí posunou. S jistotou vím jedno: Simpsonovi dokáží manipulovat veřejným míněním. Pokud se Marge rozhodne ostříhat či změnit barvu vlasů a spojí svoji proměnu s nějakou kosmetickou firmou, tato firma má světový úspěch stoprocentně zaručen. A co teprve Homer ?! Dokážete si představit, že Homer půjde do sebe a naordinuje si dietu? Kolik následovníků po celém světě bude mít a jaké výdělky následně bude mít zainteresovaná farmaceutická firma s hubnoucími prostředky ? A co Líza? Co Bart? A kdy Maggie konečně vyroste?

2 comments:

  1. Jak se to váže k našim tématům?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Myslela jsem na transmediální vyprávění. Simpsonovi si žijí vlastním životem – na základě seriálu vznikly i další produkty, které s původním tématem už nesouvisí. Diváci na základě poptávky nechali např. vzniknout hře o Lise, kde není Bart. Stejně jako fanoušci Star Wars chodí na premiéry ve slušivých oblečcích, mohou fanoušci v USA nakupovat ve skutečných Kwik marketech.

      Delete