Saturday, April 19, 2014

Hudba na síti, aneb jak videokanály velí zpívat „Internet killed the TV star“

Američtí teenageři by ještě před pár lety byli naprosto „out, pokud by v jejich pokojích neběžela hudební televize MTV. Ta provázela dospívání několika generací, a přestože tento hudební fenomén vysílá dosud, jeho vliv na popularizaci muzikantů každým dnem slábne. Kdo je tím rivalem, který snižuje moc této hudební ikony? Odpověď je prostá - internet a jeho uživatelé.  


MTV spustila svůj proud hudebních klipů 1. srpna 1981, a to písničkou „Video Killed The Radio Star od kapely The Buggles. Dnes se dá s nadsázkou název písně parafrázovat. Stačí nahradit „Video za „Internet, „Radio za „TV a pustit do reproduktorů „Internet killed the TV star. Síť jedniček a nul dnes opravdu zabíjí televizní hvězdy, jak napovídá překlad pozměněného hitu. Proč? Hudební fanoušek má dnes přístup k videokanálům, díky kterým si své hvězdy najde sám. K tomu nepotřebuje moderátory, hudební dramaturgy nebo programové ředitele.



Výše popsanému tématu se na australské univerzitě věnuje Maura Edmond. Ve své teoretické stati „Here We Go Again: Music Videos after YouTube se zabývá způsoby a  prostředky, jakými diváci konzumují videoklipy a popisuje, jak tento proces proměňuje hudební svět. Spolupracovnice university Monash University a Queensland University of Technology se ve svých statích již několik let zabývá popkulturou s důrazem na film, hudbu a módu. Autorka, která připravuje knihu o aktuálních videoklipech a estetice zábavy, upozorňuje na fenomenální internetový úspěch videa od skupiny „Here It Goes Again od americké skupiny OK Go.





Klip se odehrává ve fitness centru, v němž čtyři členové kapely oblečení do nesportovních košilí tančí na běžících pásech. Nutno dodat, že jde o tanec velmi originální, a tak pečlivě secvičený, že je celý klip natočen na jeden jediný záběr. Přestože je kvalita videa ve srovnání s profesionální televizní produkcí nízká, stal se z něj velmi brzy hit. Jednoduchý nápad přinesl pouhý týden od zveřejnění na Youtube 10 milionů shlédnutí, což bylo v roce 2006 rekordní číslo. Tak se zrodil hit. Písnička díky své internetové popularitě vstoupila do britských i amerických hitparád.


Já jsem hudební dramaturg

Písnička „Here It Goes Again se stala významným předělem ve světě hudby. Hlavním hybatelem přestala být televizní hitparáda, její místo převzal počet shlédnutí a míra šíření po internetu. Pozornost se velmi nenápadně přesunula od televizní obrazovky k monitoru počítače a později do telefonů či tabletů. Divák si chce pustit hudbu, kdy chce a podle playlistu, který si sám navolí.


Velmi prostá podoba videoklipu „Here It Goes Again ukázala. že hvězdou se může stát kdokoliv. Sami členové skupiny tvrdí, že náklady na klip se rovnaly ceně videopásky, který vyšla na 5 dolarů, tedy našich 100 korun. Tato zanedbatelná částka byla ve velkém kontrastu s náklady, jež potřebovaly na svá videa hudební hvězdy. Cena se v některých případech šplhala do několika set tisíc dolarů za klip.

Profesionální klipy vždy natáčela hudební vydavatelství a sloužily jako promo interpreta v televizním vysílání. Internet to změnil. Nejenže autoři videí začali více než s rozpočtem pracovat s nápadem, ale změnil se i přístup ke kanálům, kterými se hudba dostávala k posluchačům. Počet přehrání videa na YouTube nebo Vevo bezesporu slouží k upevnění hvězdného statutu. Důležitější výhodou internetu je podíl na zisku, jež obdrží interpret z každé přehrané reklamy.   

Vydavatelé přesunuli svůj zájem na internet a sdružují se na nejrůznějších hubech, na nichž se snaží udržet pozornost svého diváka co nejdéle. Hudba na videokanálech se tak stále silněji komercionalizuje.


Korejec se přes noc prohopsal mezi globální hvězdy


Přes snahu veškeré sociální chování komercionalizovat si dovede posluchač najít cestu k té hudbě, která jej baví. Hudební fanoušci si stále více osvojují dovednosti dramaturgů a počet neaktivních příjemců se stále snižuje. Naopak akceleruje sociální aktivita jako označování, sdílení a lajkování.


Videoklipy se staly komunikačním nástrojem, což dokazuje množství replik a parodií na populární videa. Maura Edmond ve svém textu nezmiňuje hit „Gangam style, který na podzim 2012 učinil z do té doby neznámého korejského rappera PSY celosvětovou celebritu, jejíž hopsací taneček ovládl všechna média na několik měsíců. PSYho video se dočkalo tisíce nový zpracování. Podobně jako u písně „Here It Goes Again, i v tomto případě vzniklo kolem videa samostatné konverzační téma.  





Není náhodné, že tento efekt odstartovaly právě videoklipy. Vždyť právě ona směs hudby, obrazu a přitažlivých interpretů přináší silnou emoci, o níž se může divák na síti snadno podělit s ostatními. Mnohostrannou komunikaci však televizní obrazovka neumožňuje.


České MTV ujel vlak

Budeme-li chtít srovnat hudební vývoj v angloamerických zemích, narazíme. V komunistickém Československu na oficiální hudbu dohlížel státní aparát a v undergroundu vzniklo jen několik nahrávek koncertů. O klipech, jak je známe dnes, se nedá hovořit. Pokud videa režim neodsouhlasil, neměla šanci do Československé televize proniknout. Uvolňování přicházelo pozvolna. S pokračujícími osmdesátými léty se v televizi postupně objevovali hudebníci jako Yo Yo Band či Ivan Hlas. Situace se pomalu začala přibližovat vývoji popsanému výše až po pádu režimu. K vyrovnání rozdílů došlo až v devadesátých letech prostřednictvím televizních hitparád i dostupnosti německé MTV na kabelových televizích.


Česká mutace MTV dorazila do České republiky 29. listopadu 2009 a vysílala pro příjemce kabelových stanic do konce roku 2013. Tím se její česká stopa uzavřela. Za neúspěch MTV může její pozdní nástup, a to v době, kdy už muziku plně ovládal internet. Druhým důvodem může být fakt, že na tuzemském trhu působí od roku 2002 česká hudební televizní stanice Óčko, která je dostupná na kabelových, satelitních sítích i v celoplošném digitálním pozemním vysílání. Sledovat ji mohou téměř všichni, kteří vlastní televizor. Na poli internetovém u nás od konce dubna 2012 funguje hudební kanál Mixer.cz, který provozuje nejsilnější tuzemská internetová společnost Seznam.cz.


Maura Edmond v textu na základě studia odborné literatury a dalších mediálních zdrojů mapuje jev, který provází hudební videa od osmdesátých let. Ve stati reflektuje díla televizního teoretika Johna Fiskeho, která vyšla v osmdesátých letech. Dále cituje aktuální odborné články jako například ty, které publikuje americký profesor mediálních studií Henry Jenkins na svém blogu. Autorka pracuje s články z hudebních médií jako je americký týdeník Billboard nebo magazín Rolling Stone, s texty britského týdeníku The Economist, amerického deníku New York Times, amerického magazínu Adweek a australského Sydney Morning Herald.


Zdroje:
Česká hudba na Óčku přitahuje stále více diváků. In: Óčko.tv [online]. 28.5.2012 00:19 [cit. 2014-04-17]. Dostupné z:http://ocko.tv/press/ceska-hudba-na-ocku-pritahuje-stale-vice-divaku-9b0ead26.html


EDMOND, M. Here We Go Again: Music Videos after YouTube. Television [online]. 2014-04-08, vol. 15, issue 4, s. 305-320 [cit. 2014-04-16]. DOI: 10.1177/1527476412465901. Dostupné z: http://tvn.sagepub.com/cgi/doi/10.1177/1527476412465901


Maura Edmond. Academia.edu [online]. 27. 4. 2012 [cit. 2014-04-17]. Dostupné z: http://monash.academia.edu/MauraEdmondT


POLESNÝ, David. Seznam spustil Mixér, internetovou hudební televizi. Živě.cz [online]. 27. 4. 2012 [cit. 2014-04-17]. Dostupné z:http://www.zive.cz/clanky/seznam-spustil-mixer-internetovou-hudebni-televizi/sc-3-a-163457/default.aspx

No comments:

Post a Comment