Thursday, April 24, 2014

Bermudský trojúhelník nových médií



Článek Epaminondase Kapetaniose Collective Intelligence, Semantic Systems and Social Media: The Bermuda Triangle? byl publikován na stránkách projektu NMK  - Knowledge for the digital economy 6. ledna 2010. NMK je neziskový hub, poskytující vzdělávací a obchodní informace pro společnosti a jednotlivce pracující v oboru digitálních médií. Jako britský portál je NMK zaměřen právě na britskou oblast Velké Británie. NMK provozuje webovou stránku disponující mnoha články a komentáři, věnuje se ale také výzkumu. Zakládá si na networkingových aktivitách a propojování vědomostí a zkušeností[1].  Samotný autor Epaminondas Kapetanios se narodil v Aténách, kde vystudoval statistiku  a informatiku na Aténské univerzitě ekonomie a podnikání ( AUEB ). Následně studoval na Technické univerzitě v Karlsruhe, na Fakultě informatiky, v Ústavu pro programové struktury a organizaci dat, se zaměřením na vývoj informačních systémů a databázových technologií. Doktorské studium absolvoval na Ústavu informačních systémů ve švýcarském Curychu, kde navrhoval a podílel se na realizaci dotazovacího jazyk na vyšší úrovně ( MDDQL ). V současnosti Epaminondas Kapetanios zastává pozici jako odborný asistent na Vysoké škole informatiky, University ve Westminsteru v Londýně. Ve středisku pro informace a softwarové inženýrství systémů ( Cissé ) pracuje jako vedoucí výzkumné skupiny provádějící výzkum sémantického programování se zvláštním důrazem na analýzu softwaru, dat a znalostí, stejně jako webové inženýrství s cílem vypracovat prototyp praktického a škálovatelného řešení pro dnešní výzvy v informační společnosti.
              Jeho současné výzkumy se zaměřují na kolektivní inteligenci a digitální ekosystémy s jejich dopady na přirozený jazyk, zpracování přirozeného jazyka, vyhledávání informací napříč kulturami, spolupráce webových systémů, jakož i metodik softwaru pro navrhování a inženýrství. Je členem ACM a získal i podnikatelské zkušenosti jako spoluzakladatel společnosti ETH. Vydal asi 40 článků publikovaných v časopisech a prezentovaných na konferencích, je rovněž i pravidelný recenzent pro časopisy. Autor je již svým vzděláním technicky zaměřen, zabývající se daty na technicko – informatiční úrovni. Na své webové stránce, věnované jeho vlastnímu výzkumu v oblasti „sémantického programování“ (semantic computing), přímo definuje tři hlavní cíle: pochopit sémantické záměry uživatelů, porozumět sémantickému obsahu v oblasti informačních technologií a konečně propojit uživatelskou sémantiku s IT.
Článek Collective Intelligence, Semantic Systems and Social Media: The Bermuda Triangle? se primárně zabývá snahou o propojení tří zdánlivě nesourodých prvků – sociálních médií, sémantických systémů a kolektivní inteligence. Sociální média považuje Kapetanios za zdroj poznání komunikačního chování uživatelů médií, na základě jehož lze definovat sémantické znaky a zákonitosti a ty dále zařazovat do systému. Kolektivní inteligenci tvoří v případě sociálních sítí stále běžnější procesy šíření a sdílení, které poměrně přesně napodobují technologické propojení komunikačních sítí a informačních technologií. V tomto směru vidí Kapetanios styčné body a možnosti interakce – kdy jedno odvětví podporuje druhé.
Článek samotný vychází primárně z technických aspektů informačních a komunikačních technologií se zaměřením na sémantickou technologii, která dle autora podmiňuje další rozvoj sociálních médií a jejich pozice ve společnosti. Kapetanios v tomto smyslu považuje kvalitativní ontologii, kulturní faktory nebo lingvistické nuance za stále otevřené otázky, potřebující další výzkum.
Nárůst množství dat a informací v elektronickém světě a prudký rozvoj sociálních médií vede zákonitě k zaměření se na ně některými společnostmi, které se snaží využít jejich potenciál v prospěch svůj i prospěch společnosti.  Jde o autorem zmiňované využití kolektivní inteligence, která svým pojetím v podstatě rozšiřuje již dlouho známý model řešení problémů a inovací – brainstorming.  To co je však hlavní výhodou a vůbec důvodem zájmu, je však i zároveň jeho největší současnou slabinou. Obrovské kvantum neindexovaných dat, která musí být napřed patřičným způsobem indexována, následně podrobena analýze a vyhodnocena. Protože současné technické možnosti jsou v tomto směru nedostatečné, pokud se jedná o data nestrukturovaná při zadání, je potřeba se věnovat dalšímu výzkumu v této oblasti. Autor tvrdí, že kromě jiného může podle některých prognostiků a intelektuálů onen magický trojúhelník, tedy kolektivní inteligence, sémantické systémy a sociální média, podnítit uskutečnění dalšího evolučního kroku. Rovněž konstatuje, že výzkum v tomto směru staví kromě jiného na nových přístupech k záležitostem komplexnosti a možnostem dalšího rozšiřování sémantických systémů. 
Pro Kapetaniose je tedy sdílení elektronických znaků adekvátní představou o budoucnosti, pro kterou již vytváří vhodné podmínky rychlý nárůst sociálních sítí a nových médií obecně. Kapetanios přímo píše, že kolektivní inteligence, sémantické systémy a sociální média vytvoří předpoklady pro další rozvoj nových médií. I když se autor zaměřuje na přímé výzkumy v oboru, stále vnímá sociální sítě a nová média jako stále se vyvíjející organizmy nebo ekosystémy.  



Internetové zdroje

http://www.westminster.ac.uk/about-us/our-people/directory/kapetanios-dr-epaminondas
http://cisse.wmin.ac.uk/about-2/
 


[1] http://www.nmk.co.uk/about

No comments:

Post a Comment