Saturday, April 19, 2014

Video idoly dnešní doby

Youtube a jeho rivalové jsou domovem hvězd, které jsou velmi málo známé mimo online svět internetu, ovšem vydělávají denně spoustu peněz

Dnešní hvězdy YouTube a dalších portálů se výrazně liší od mediálních osobností předchozí generace. Přestože jejich práce jsou sledovány milióny fanoušků, mají lukrativní kariéry, dvoří se jim světoznámé značky a jsou obléháni online fandy, mnozí dosáhli úspěchu, aniž by vytáhli paty z domova. Generacím, které vyrostly před dozráním internetu, by se tato nová forma úspěchu mohla zdát poněkud matoucí a nepřiměřeně snadná. Skutečnost je však poněkud odlišná. Těmi nejúspěšnějšími se totíž uživatelé stávají až po letech nahrávání videa na YouTube a každodenní interakcí s fanoušky. Internet totiž obvykle není zdrojem rychlých prachů. Několik vyjímek si sice přislo na poměrně slušné jmění díky příjmům z reklamy po nahrání jediného videa, které se vzápětí stalo populárním (virálním), ovšem tyto případy mají tendenci se stejně rychle vypařit. Peníze se přesto online vydělat dají, a to jak skrz reklamu, tak pomocí product placementu, tak dalšího používání známých značek. Přesto tyto záležitosti jsou mnohem méně důležité než uctivý, až intimní vztah s fanoušky - takový, který by mohl být narušen pouze příliš zjevnými pokusy o transformaci počtu kliků na peněžní hotovost. Toto veskrze jednotně tvrdí všechny naše internetové osobnosti. Zároveň s tímto stanoviskem kladou více či méně důraz na "produsage", tedy nechávají své fanoušky spoluutvářet obsah svých videí.


                                   PointlessBlog Alfieho Deyese zde

Lidé by to neměli dělat pro prachy a kariéru a ignorovat původní myšlenku, která byla prostě bavit se.

Alfie Deyes je dvacetiletý anglický vlogger (video-blogger), který dnes "provozuje" tři YouTube kanály - PointlessBlog, PointlessBlogTv a AlfieGames. Deyes začal s uveřejňováním příspěvků na svůj první kanál PointlessBlog v roce 2009, aktuálně má přes dva milióny odběratelů na YouTube,  přes milión na Twitteru a přes půl miliónu na Instagramu. Žádná z jeho nahrávek se nestala globálním hitem, ale každé jeho video má zpravidla přes půl miliónu shlédnutí. To znamená, že Deyes nesází na žádný senzacechtivý příspěvek, který by se jakoby mimoděk stal virálem, ale spíše na svoji stálou základnu věrných fanoušků. V prosinci loňského roku ho portál Yahoo! News označil za jednoho z dvanácti internetových bavičů, kteří stojí za pozornost a v lednu se objevil na titulní straně časopisu Company.
Alfieho úspěch je přesně to, nad čím by si naší rodičové zmateně škrábali své hlavy. Tenhle chlapec totiž postavil svou kariéru na pouhém pohrávání si s kamerou. Deyesovo klipy jsou v podstatě veselým záznamem a oslavou obyčejného života dnešní mládeže, ať už se jedná o hraní počítačových her nebo třeba nakupování.
Tento veřejný život znamená pro Alfieho ale především závazky. Závazek neustálé interakce a závazek udržování vyčerpávající úrovně intimity ve vztahu se svými fanoušky. Deyes na komunikaci s lidmi, svými diváky, používá každou dostupnou sociální platformu - facebook, twitter, instagram nebo tumblr. Jak sám říká, je pro něj těžké "vypnout", protože stejně veškerý jeho volný čas skončí komunikací na sociálních sítích. Po pěti letech publikování na YouTube lze Deyese považovat za veterána tohoto kanálu a jeho prohlášení, že YouTube videa fungují pouze tehdy, když business je až na druhém místě a že nikdo by neměl točit a publikovat videa pro zisk nebo kariéru, znějí dnes až nostalgicky.


                       VINE stránka Jeroma Jarrea zde

Podnikatelský duch nejde vždy ruku v ruce se smyslem pro absurdno. To ovšem neplatí pro třiadvacetiletého francouze Jeroma Jarrea. Jerome studoval obchodní akademii, kterou nedokončil, ovšem velmi záhy pochopil potenciál mobilní aplikace Vine, tehdy pouze rok staré, jejíž uživatelé vytvářejí a zveřejňují krátká, šestisekundová videa. Jarre začal zveřejňovat svá videa teprve v lednu 2013. Dnes sídlí v New Yorku, není již pouze tvůrcem absurdních videí, ale především spoluzakladatelem agentury GrapeStory, která pomáhá párovat tvůrce Vine videí s firmami, které jim odpovídají zaměřením svého businessu a své značky. Jerome je stále zaníceným fanouškem této aplikace, kde od počátku viděl obrovský potenciál. Po prvním měsíci uploadování videí měl 5 000 odběratelů. K dnešnímu dni (tedy za nějakých patnáct měsíců) jich má 5,1 miliónů. A právě podepsal kontrakt s Ellen DeGeneres na pravidelné vytváření Vine videí pro její talk show.
Jerome Jarre projevuje svého obchodního ducha ovšem především jako šéf agentury GrapeStory, a dokáže být neobyčejně upřímný. Tvrdí, že Vine je pro firmy extrémně levná forma reklamy. Na jednom videu totiž dnes slušný "Viner" vydělává 15 - 20 000 dolarů, kdežto za jedno video na Youtube může zinkasovat až půl miliónu dolarů. Rozdíl je v tom, že Vine videa jsou pouze šestisekundová, z čehož plyne ten hlavní důvod v rozdílných cenách reklamy. Vine videa obsahují málo geografických, demografických a metrických údajů. Přesto lze říct, že 15 000 dolarů za reklamu pro pětimiliónové publikum je pro firmy směšná částka. A proto chytré firmy dychtí po reklamě na Vine právě teď, než se ceny znásobí. Jarre ovšem zdůrazňuje, že pro úspěch je hlavní kreativita. Pouze držet v ruce plechovku Coca-Coly nestačí...


                                 Pixiwoo kanál zde

Sestry Samantha a Nicola Chapmanovy jsou ukázkovým příkladem toho, jak internet změnil svět médií a businessu. Nastartovat kariéru jako make-up expert na malém městečku uprostřed Anglie by bylo před dvaceti lety velmi obtížné, ne-li nemožné. Ovšem v říjnu 2008 začala Samantha Chapmanová pod pseudonymem Pixiwoo uveřejňovat instruktážní videa na YouTube; do dnešního dne jich spolu se sestrou nahrály přes pět set a mají přes milión a půl odběratelů. Klíčem jejich úspěchu je vášeň pro to, co dělají a upřímnost vůči fanouškům. Jejich úspěch poukazuje mimo jiné na ten fakt, že publikum YouTube se neustále rozšiřuje. Zatímco typický věk diváka YouTube je mezi jedenácti až šestnácti lety, sestry Chapmanovy zdůrazňují, že věkové rozpětí jejich odběratelů je velmi široké,  a to od šestnácti až do pětašedesáti let, a že na jejich věku vlastně vůbec nezáleží. Pro jejich publikum je typická jedna vlastnost - chuť učit se. Jejich práci pomáhá také fakt, že se řadí do tzv. kategorie "evergreen content", tedy nestárnoucího, stále aktuálního obsahu. Pixiwoo díky YouTube vytvořily nadnárodní firmu prodávající kosmetické produkty, vydávají vlastní časopis, objevují se jako hosté na jiných YouTube kanálech a v satelitních televizích. To všechno díky YouTube. Ale také díky jejich odhodlání, tvrdé práci a umění dotáhnout věci do zdárného konce.


                   YouTube kanál Samiho Slimaniho zde

Třiadvacetiletý Sami Slimani, původem ze Stuttgartu v Německu, začal publikovat na YouTube v roce 2009 se svým videem o akné. Ano, o svém, nehezkém akné. V té době byla jeho pleť ve špatném stavu ze stresu ze zkoušek ve škole. Hledal proto pomoc na internetu, ale nacházel same dokonalé modelky a návody na dámský make-up. Když pak vyzkoušel nějaký produkt, chtěl se podělit o své zkušenosti. Video se stalo překvapivě populárním, Sami dostával dotazy a žádosti o další tipy a za pouhé dva týdny měl 2 000 odběratelů. Bylo to pro něj velkým překvapením, ovšem nastalá situace byla poměrně logická. Byl totiž prvním mužem v Německu, který se nečím takovým zabýval. Za čtyři roky se Sami stal jedním z nejúspěšnějších "YouTuberů" s 800 000 odběrately a neoficiálním konzultantem německé mládeže pro oblast sociálních médií a brandingu. Aktuálně provozuje na YouTube šest kanálů, jejichž programy kombinují různé tipy a testy produktů. Jeho cílovou skupinou je mladá generace a publikum je rovnoměrně rozdělené na ženy a muže. Jeho úspěch je podle něho samotného založen na mixu upřímnosti a diplomacie. Testuje totiž pouze produkty, které zajímají jeho samotného. Hodně produktů odmítá, ovšem vždy sdělí výrobci proč. A dnes má již takovou mediální sílu, že výrobci produkt přizpůsobují Samiho výtkám. Se svými dvěma sestrami, které jej na YouTube následují, tvoří dnes patrně nejsilnějsí sociálně mediální rodinný klan. Letos přijde na trh jejich vlastní kosmetická řada a také zvažují přesun svých pořadů do televize. Za jediné mínus své kariéry považuje Sami ohromující popularitu, které se mu dostává, a na kterou se necítil být připraven.


                         YouTube kanál Sanjeeva Kapoora zde

Sanjeev Kapoor není naší typickou YouTube hvězdou. Sanjeev je indický kuchař a mediální osobnost, jemuž už táhlo na padesát, když se rozhodl vstoupit na YouTube. Jeho televizní show se vysílá ve 120 zemích a má přes půl miliardy diváků. Internet nicméně ukázal svou sílu i zde. Sanjeevova videa mají kolem dvou miliónů shlédnutí a jeho kariéra dostala zcela nový rozměr. Kapoor poznamenává, že jeho publikum na internetu má do značné míry jiné složení než to televizní. Jeho pořady na YouTube sledují lidé z celého světa, sledují jej ženy na svých pracovištích, dalším překvapením je, že internetové publikum je výrazně mladší - velkou část publika tvoří mládež již od deseti let věku. Za nejpřekvapivější ovšem Sanjeev považuje fakt, že přes zjevnou převahu žen je podíl mužů v internetovém publiku výrazně vyšší než v tom televizním. Což pravděpodobně znamená, že zájem mužů o vaření je mnohem vyšší, než jsou ochotni přiznat společným sledováním kuchařských televizních pořadů se svými rodinami. Nejvíce shlédnutí kupodivu nedosahují žádné žhavé novinky nebo exotické pokrmy, ale familiérní věci jako kuřecí tikka masala. Sanjeev Kapoor má dnes výborné výchozí postavení na to, aby mohl profitovat z teprve přicházejícího internetového boomu v Indii. Pokud jde o celkovou situaci, jsou totiž v Indii teprve na začátku...



 Wong Fu Productions je čínsko-thajvansko-americká tříčlenná filmařská skupina. Jejími zakladateli jsou Wesley Chan, Ted Fu a Philip Wang. Tihle tři se potkali na kalifornské univerzitě v San Diegu a začali uveřejňovat hudební videa a krátké filmy v roce 2004. V roce 2006, po jejich promoci, se přesunuli do Los Angeles a začali svou práci produkovat profesionálně pod značkou Sketchbook Media a na YouTube se soustředí od roku 2007. Dnes mají přes dva milióny odběratelů a celkem kolem tří set miliónů shlédnutí svých videí. Uhlazená produkce Wong Fu má daleko k rozklepaným videím pořízeným mobilními telefony. Jejich díla už se objevila na mnoha mezinárodních filmových festivalech, natočili celovečerní film a mají za sebou setkání s prezidentem Obamou. I přes své výrobní hodnoty mají Wong Fu videa vlastnosti typické pro dnešní YouTube generaci, jsou opepřené nenápadným product placementem včetně vlastní řady produktů. Vzhledem k tomu, že jejich produkce je jinak zdarma, fanoušci toto akceptují a dokonce si o to sami říkají. Wong Fu se přesto snaží umisťovat produkty do své tvorby co nejnenápadněji a tvrdí, že PP musí být zcela zásadně až na druhém místě po příběhu. Wong Fu jsou coby asijští američané průkopníky v mediálním světě. Jak proto, že se prosadili přesto, že asijští američané jsou v mediálním světě stále nedostatečně zastoupeni, tak proto, že jsou v jihovýchodní Asii stejně populární jako v Americe.

No comments:

Post a Comment