Saturday, April 19, 2014

Vyfoťme se

Víte co mají společného papež František, Lemur z londýnské ZOO, kosmonaut ve vesmíru, Meryl Streep, Leoš Mareš, Barack Obama, Martina Sáblíková, Gwyneth Paltrow a miliony dalších lidí? Všichni se zvětšnili na selfie fotografii, módě a fenoménu posledních let. Ne nadarmo tak bylo pojem selfie Oxfordským slovníkem označen za slovo roku 2013.

A aby také ne, vždyť se jedna ze skupinových selfie fotografií stala doposud nejsdílenější fotografií na sociálních sítích, kromě celebrit nás svými „tvářemi“ zásobují i vrcholní světoví politici a nárůst používání slova selfie byl o sedmnáct tisíc procent oproti předchozímu roku. To už o něčem vypovídá že?

Barrack Obama a Joe Biden na společné selfie.



Přestože focení selfie v poslední době „letí“, nejedná se o zas o takovou převratnou novinku. Obdobným výtvarům se pouze postaru říkalo autoportrét a lidstvo je zná už více než sto let, takřka od vynálezu fotografie. Již v roce 1839 Robert Cornelius fotil sám sebe před svým obchodem ve Philadelphii a o pár let později se ruská vévodkyně Anastázie Nikolajevna stala zřejmě první z dlouhé řady teenagerek, když svému příteli zaslala fotografii, na kterou sama sebe vyfotila. Ostatně budeme li selfie skutečně považovat za novější druh autoportrétu, můžeme jít ještě dále. Vždyť už i Leonardo da Vinci kdysi namaloval svoji podobiznu. Jenom tenkrát nebyly sociální sítě a sdílení maleb tehdy až tak neletělo (kde dnes chudák Leonardo mohl být).

Selfie "frčely" už před sto lety.


 A právě moderní technika stála za vznikem nového fenoménu. Se selfie to v sedmdesátých letech zkoušel už i Andy Warhol, a to byl těžký kalibr, jen ale ještě nebyla ta správná doba. Ta nastala až v posledních letech, s rozšířením fotoaparátů téměř do každé kapsy (ostatně koho by to neustále bavilo, kupovat drahé kinofilmy a neustále běhat do fotolabů, či trávit hodiny v černé komoře) a především pak s rozmachem sociálních sítí. Vždyť právě na sociální síti, resp. tehdy online-fóru pojem selfie v roce 2002 vznikl. A stačila k tomu maličkost. Opilý australan, jeho autoportrét a věta „…sorry about the focus, it was a selfie“ a fenomén byl na světě. I když to ještě pár let trvalo.

První použítí slova selfie.

Právě sociální sítě jako je instagram, twitter, flicker, facebook a řada dalších jsou tím pravým kanálem, kde se selfie fotografiím daří a kde jsou doma. Vždyť jen na instagramu, „fotografické“ sociální síti, je hashtagem #selfie označeno více než 110 milionů fotek, a to nepočítáme řadu variant typu #selfiesaturday, #selfiemonday, #selfieoftheday a spousty dalších.

Ostatně to by ani nebyly sociální sítě, aby se selfie nejen nezačaly rozšiřovat, ale i dále rozvíjet do nových variant, respektive speciálních zaměření. Pokud vám tedy samotné selfie přijde příliš obyčejné, můžete dát o sobě vědět z práce prostřednictvím #workfie, pokud pravidelně cvičíte, jistě se můžete pochlubit svoji dokonalou #welfie. Pokud však naopak místo sportu navštěvujete bary a restaurace, je pro vás vhodnější se vyfotit v opilosti a podělit se se světem o svoji #drelfie. Nicméně všechno to je zatím takové nic moc. Pokud tedy chcete na sociálních sítích skutečně zaujmout a získat nějaká ty srdíčka, či palce nahoru, nejlepší nejspíše bude, když se pustíte do focení #belfie, neboli autoportrétu svého pozadí (pro větší fajnšmekry pak i #elfie, varianta z opačné strany). Způsobů je zkrátka spousta, a pokud vás nezaujmou další typy jako #snowfie, #bedfie, #beerfie, či #dogfie, nic vám nebrání vymyslet nějakou novou variantu. Vynalézavosti se meze nekladou.

Selfies jsou zkrátka takovým fenoménem, že už nejsou doménou pouze mladých teenagerů a lidí fotících se na večírcích. V poslední době pronikly i mezi celebrity a využívat jich začínají i marketingové kampaně. Fenoménu selfies tak využily značky jako Hooters, Toyota, Dove, Ted Baker, seriál Walking Dead, či Turkish Airlines.




 
Ostatně ne vždy jsou selfie „fotky k ničemu“. Dobře jich například využil irský časopis Official Irish Farmers Journal, který prostřednictvím internetové soutěže, a focením #felfies, neboli farmářských selfie, poukázal na ne vždy jednoduchý život farmářů. Nakonec z toho vznikl web armingselfie.com, kde se s farmáři, či zemědělci z celého světa můžete prostřednictvím felfies seznámit sami.

Vítěz farmářské soutěže o nejlepší felfie.
 A co vy, jak často své okolí zásobujete selfie fotografiemi? Pokud jste to ještě nezkoušeli tak neváhejte. Stačí zvolit pozadí, zaujmout tu správnou pózu, na telefonu použít několik filtrů, ořezů a rámečků a fotka je na světě. Pokud si přesto nejste jisti výsledkem, pomůže vám internet. Rad jak vyfotit tu správnou „sebefotku“ jsou tisíce. Jen o něco málo méně, než těch dokonalých selfie.

Andreas Molitoris

No comments:

Post a Comment