Monday, April 13, 2015

Good Looks. Good Books. #Nokindle


Může být muž více sexy, než když čte knihu? Pro někoho možná, pro mě však nikoli.
Když jsem před časem na účet HotDudesReading na Instagramu narazila, tak mé srdce zaplesalo. Princip je jednoduchý, sdílení fotografií pohledných mužů, kteří ve veřejných prostředcích či jen tak na ulici čtou knihu či noviny.  Instagramový účet, který byl založen na začátku února letošního roku, již za týden svého působení získal 75 tisíc followerů, kteří začali přidávat vlastní fotografie.

Keep Reading. 
Na začátku to bylo jednoduché. Pár lidí mezi sebou na sociálních sítích sdílelo svoji vášeň, fotografie lidí, do kterých se na první pohled zamilovali v metru. Později se skupina 20 – 30 mužů a žen rozhodla založit veřejný účet, na kterém by tyto fotografie publikovala veřejně. Ačkoli si nepřejí zveřejnit svá jména a celý projekt je tak stále anonymní, pro Huffington Post osvětlili, jaký impulz za celou myšlenkou na začátku byl. Ve skrze je to  prosté - pouhé ocenění pěkných mužů, kteří čtou knihy a další tištěná média. Nápad vzniknul v New Yorku na začátku letošního roku, rychle se však šířil do dalších zemí a postupně se měnil jeho účel. Z účtu pro kamarády a pár známých se rychle stal hit, který se již první týden dostal do řady newyorských a posléze i světových médií. Jak by také ne, čtení je sexy a v záplavě elektronických zařízení se na něj pomalu zapomíná. A takoví muži s knihou, jsou zkrátka pohledem k nezaplacení.

Ačkoli sami zakladatelé projektu nepublikují mnoho příspěvků, tak si účet stále drží svoji popularitu a hashtag #HotDudesReading se objevil ve více jak 4 tisících příspěvků uživatelů. instagramový účet dnes sleduje 532 tisíc uživatelů, na Facebooku je to 12 440 fans a profil na Twitteru dnes sleduje 5 578 uživatelů, 2 996 jej má za oblíbený a své příspěvky přidaly stovky uživatelů. Obyčejný účet na Instagramu si oblibu získal zejména díky jednoduchému a vtipnému nápadu, pěkným mužům a také vzkazům, které uživatelé pod fotografie přidávají. Fotografie neznámých mužů jsou mnohdy doplněny o vtipné komentáře, kdy autoři fotografií hádají, jakou knihu objekt jejich zájmu právě čte, či přidávají toužebné vzkazy.

"Reading is fundamentally hot, and who doesn't like to fantasize a little bit about the sexy stranger we spot sitting across from us?"


Jaká může být motivace pro sledování či zapojení se do takovéto skupinové aktivity? Jednoduchá, mnoho lidí je rádo, že se na dobrou literaturu nezapomnělo, jiní prostě oceňují, jak dobře muž s knihou vypadají, pro jiné to může zdroj dobré zábavy a utváření společné reality, byť opět prostřednictvím elektronických médií. Právě tato skutečnost mi na celé akci přijde nejzajímavější. Lidé na svých účtech na sociálních sítích navzájem sdílejí fotografie, a adorují ty, kteří vyměnili své smartphony a další technické vymoženosti za prostou knihu. Možná by právě tito lidé, nejvíce ocenili krásu těch druhých, těch kteří čtou, kdyby sami vzali knihu do ruky.


Hot Dudes Reading For a Cause
Po měsíci projektu, kdy se ukázalo, že o zapojení se má opravdu velké množství lidí, se autoři rozhodli veřejnou podporu využít pro charitativní účely. V souvislosti se Mezinárodním dnem  dnem knihy, který 5. března pořádá UNESCO, se spojili s americkou neziskovou organizací First Book. Ta podporuje čtení u dětí, jejichž rodiče si z finančních či jiných důvodů nemohou dovolit jim knihu pořídit. Miliony dětí jenom v USA proto vyrostou v prostředí, aniž by měli možnost v dětství přečíst knihu a najít v sobě tak lásku k literatuře. Hot Dudes Reading a First Books  proto společně natočili propagační video a vyzvali k použití druhého hashtagu #HotDudedReadingForACause. Vyzvali veřejnost ke sdílení své vášně pro knihy, aby vydělaly 50 000 dolarů, za které budou moci pořídit 20 000 knih pro malé čtenáře. Ti kromě sdílejí vlastních fotografií, které podpoří jejich projekt Hot Dudes Reading For a Cause na crawfundingovém portálu Indiegogo.com. Do konce kampaně zbývá 18 dní, doposud se však podařilo vybrat pouze necelých deset procent cílové částky. 139 uživatelů přispělo celkem 4 629 dolarů.


No comments:

Post a Comment