Monday, April 13, 2015

Jak se daří Vyprávěj

Původní český retro seriál Vyprávěj, který Česká televize na programu ČT1 v současné době reprízuje, se stal do jisté míry fenoménem. Již před několika lety, konkrétně po odvysílání první řady, mě zajímalo, jak se bude seriálu dařit, jak se tvůrci popasují s dalšími sériemi a zda bude nadále tolik oblíben. S odstupem doby se teď pokusím na tyto otázky odpovědět…
Pro ty, kteří o seriálu příliš nevědí, uvedu na začátek několik základních informací. První díl seriálu odvysílala ČT v pondělí 31. srpna 2009, poslední (106. díl) 14. června 2013. Stopáž jednoho dílu je přibližně 52 minut. Tvůrci rozdělili epizody celkem do 5 řad, děj seriálu začíná v létě roku 1964 a končí v roce 2005. Speciální  řada nazvaná Osudy (9 dílů) se věnovala vedlejším postavám a byla odvysílána mezi třetí a čtvrtou řadou.

Nejedná se o „nekonečný“ seriál, neboť jeho děj je časově ohraničen, ale spíše o velmi rozsáhlé dílo, které pokrývá období dlouhé více než 40 let, což se odráží též ve výpravě, zejm. dobových kostýmech, účesech, vybavení interiérů apod. Ústřední postavy tvoří členové rodiny Josefa Dvořáka, prostřednictvím jejichž osudů si připomínáme naši nedávnou minulost. Každodenní starosti a radosti jednotlivých hrdinů se odehrávají na pozadí skutečných událostí (Srpen 1968, zahájení provozu pražského metra, vznik Charty 77, Sametová revoluce, OH Nagano apod.), které jsou do děje nenásilně zakomponovány. Dobovou atmosféru navíc doplňují autentické ukázky z Československých filmových týdeníků odvysílaných v daných letech.

Navzdory rozsahu by se mohlo zdát, že se jedná o klasický televizní seriál. Na tomto místě je však nutné podotknout, že v dnešní době by se jen málokterý projekt mohl obejít bez koexistence dalších mediálních formátů. V tomto případě tedy není Vyprávěj výjimkou, a proto se na něj nyní zaměříme z pohledu transmediálního vyprávění. Henry Jenkins tento jev definuje jako proces, při kterém jsou jednotlivé prvky fikce systematicky rozprostřeny několika distribučními kanály za účelem dosažení jednotného zábavního zážitku.

Základ pořadu samozřejmě tvoří televizní podoba seriálu, který se v premiéře vysílal pravidelně 1x týdně v hlavním vysílacím čase. V současné době jsou vysílány vždy dva reprízované díly týdně a to též v prime time. S nadsázkou se však dá říci, že seriál žije ještě několik dalších životů mimo televizní obrazovku.

V první řadě existují již od samého počátku oficiální webové stránky seriálu – průběžně doplňované a aktualizované – na kterých je možné vyhledat informace o pořadu, jeho tvůrcích, postavách i představitelích hlavních rolí. Nově se na nich objevila vztahová mapa, která vykresluje vzájemné vztahy jednotlivých postav. Další novinkou je interaktivní hra Vyprávěj, díky níž se hráči mohou přenést o několik desítek let zpátky a připomenout si humornou formou některé dobové fenomény.
Divák si dále může listovat v archivu všech řad, přehrát jakýkoliv díl či titulní píseň seriálu nebo se zapojit do diskuse. Atmosféru „odvyprávěných“ let dotvořili tvůrci stránek několika prvky – např. kalkulačkou, díky níž je možné zjistit ceny jednotlivých výrobků v dané době či tzv. časovou osou, která divákovi pomůže lépe se zorientovat v konkrétních událostech. Jediné, co oproti premiérovému vysílání chybí, je soutěž, která prověřovala znalosti diváků. V žebříčku návštěvnosti internetových stránek pořadů České televize obsazují stránky seriálu v posledních měsících první, případně druhé místo, stejně jako po odvysílání první řady v roce 2010 patří tedy stále mezi stránky nejnavštěvovanější.

V červenci 2013 spustila Česká televize zkušební aplikaci vysílání pro HbbTV, díky které lze pohodlně přehrávat přímo na televizi celý internetový archiv ČT, tedy též seriál Vyprávěj.












Dalším distribučním kanálem, jehož prostřednictvím se seriál dostane k fanouškům, kteří se nespokojí jen s přehráváním dílů on-line, jsou vydaná DVD. Po odvysílání celé řady vyšla vždy sada DVD, po skončení závěrečné řady je možné pořídit i komplet, který obsahuje 66 DVD a zahrnuje všech 115 dílů.

Seriál Vyprávěj se také objevil v časopisu TOPseriál, který mu věnoval celé jedno číslo - obsahovalo rozhovory, dobové fotografie, popisy jednotlivých epizod i historických událostí.

Neméně důležitým faktorem, který již neodmyslitelně patří k televizním pořadům, je tzv. produsage – jedná se o jev, při kterém divák není již pouhým pasivním příjemcem mediálního sdělení, ale svým aktivním přístupem se do jisté míry na mediálním obsahu podílí. Tento fenomén můžeme pozorovat právě i u seriálu Vyprávěj. Již v průběhu vysílání prvních dílů vzniklo z iniciativy příznivců několik „fanouškovských webů“ – mezi ty nejzdařilejší a neustále doplňované patří www.vypravej-serial.cz či www.vypravej.eu.

Zájem o Vyprávěj se odráží též na jeho profilu na sociální síti facebook, kde je možné zhlédnout množství fotografií ze zákulisí seriálu, ale také dobové obrázky, texty, hračky či jiné výrobky, které se v jednotlivých epizodách objevují. Autorům pořadu bych však vytkla, že po odvysílání premiérových dílů pokračovali na tomto profilu v komunikaci s fanoušky a snažili se postupně upoutat pozornost na jejich nový seriál První republika, a to na úkor právě skončeného Vyprávěj.

Dalším místem, kde se projevuje aktivita příznivců pořadu, jsou stránky YouTube. Je zde možné najít nejen celé díly, ale také sestřihy či videa, které pořídili fanoušci např. během reálného natáčení zajímavých scén či epizod.

Na závěr ještě pár faktických údajů. V anketě popularity Týtý získalo Vyprávěj celkem 5x první místo v kategorii Seriál roku (za období 2009 až 2013). Tvůrci pořadu se též v roce 2011 stali prvními českými zástupci, kteří vyhráli ocenění Zlatá nymfa na televizním festivalu v Monte Carlu v kategorii Nejlepší evropský producent dramatického seriálu.

Je tedy zřejmé, že formát rodinného retro seriálu si u nás našel širokou diváckou základnu – pamětníci si díky němu mohli připomenout dobu, kterou prožili, mladší generaci zase nabídl pohled na období, které znala jen zprostředkovaně, a snad v ní i probudil zájem o události či atmosféru té doby.

Na otázky, které jsem si položila v úvodu, je tedy možné odpovědět tak, že se filmovému štábu i tvůrcům a autorům podařilo udržet nastavenou laťku a snad také díky propojení televizního seriálu s dalšími médii nadšení fanoušků neopadlo ani po několika letech, v době vysílání repríz jednotlivých dílů…


No comments:

Post a Comment