Sunday, April 12, 2015

Rozmohl se nám tady takový nešvar...


          V době Facebooku, Twitteru, Instagramu a dalšího nepřeberného množství sociálních sítí, aplikací či publikačních služeb, jež umožňují svým uživatelům, aby se stali spolutvůrci daného obsahu, se za přispění chytrých telefonů, tabletů a dalších vymožeností rozmohl fenomén, který poslední dobou začíná budit stále bouřlivější diskuze. Jedná se o focení a následné sdílení jídla (nejčastěji v restauracích), některými označované také jako food porno.
          Nutno dodat, že toto označení má i několik dalších výkladů. Kromě již zmíněného focení pokrmů a následného sdílení na sociálních sítích, se výraz užívá i v souvislosti s detailně či přitažlivě nafoceným jídlem – tato forma vizuální prezentace nese většinou profesionální prvky a je nejčastěji využívána v reklamě, na stránkách tématických periodik či na blozích, které se zabývají gastronomií. Spojení food porno  je ale možné zaznamenat i v souvislosti s televizními pořady, které neberou jídlo jako životní nutnost, ale jako požitkářství. Výraz je rovněž dáván do kontextu s fotkami jídla, které představují jídlo provokativním způsobem podobným tomu, jaký se používá u pornografických fotografií. Definic tohoto spojení tedy můžeme naleznout poměrně hodně a není vyloučeno, že do budoucna ještě nějaké přibudou.


Zdroj: http://camyx.com/
  
          Sama patřím k lidem, pro které je jídlo i konverzace o něm nedílnou součástí života. Spolu s přáteli, kteří jsou na tom podobně, jsme před několika lety měli nepsané pravidlo, že kdo doma něco zajímavého upeče, uvaří či prostě vytvoří, pošle fotkou se svým dílem ostatním.

Jídlo nás prostě bavilo. Rádi jsme chodili do zajímavých podniků (v rámci našich finančních možností) ochutnat nové pokrmy a rozšířit si rozhled, scházeli se na farmářských trzích a pokud někdo z nás pořádal doma oslavu, sešlost nebo Star Wars maraton, nikdy tam kromě pití nechybělo ani hodně dobrého jídla. To vše vlastně platí doposud. Jen u mě nastala jedna změna. Z člověka, který měl kdysi potěšení z focení jídla, je nyní člověk, který to u některých svých přátel nemůže ani vystát. Proč?

          Může za to skoro až mánie poslední doby, která spočívá v mnohdy nekončícím focení objednaného jídla v restauraci. Jako by byl dřívější rituál nejez, dokud jsi se nepomodlil, nahrazen novým zvykem - nejez, dokud jsi to nevyfotil. Zdánlivě nevinná záliba přešla velmi rychle v takřka normu, která irituje některé restauratéry, šéfkuchaře, ale i další hosty konkrétních podniků. Začínají se dokonce objevovat  výzkumy, které se snaží tento trend postihnout.


Zdroj: 9gag.com

          Když jsem byla před lety poprvé v životě pozvaná do jednoho pražského pětihvězdičkového hotelu s vyhlášenou kuchyní, ani já neodolala nutkání zvěčnit tu dokonalou kompozici jídla a barev, co mi naservírovali na stůl. Věřím, že tak to měla spousta lidí. Ačkoli nechci příliš generalizovat, domnívám se, že dnes je situace trochu odlišná. Sociálně sítě i telefony zaplňují fotky od přátel, kteří fotí každý svůj denní pokrm a nutno říci, že kvantita výrazně předčí kvalitu, takže pokud si někdo dříve sem tam pečlivě vyfotil jídlo, které ho zaujalo, dnes se fotí takřka vše, co daný jedinec zkonzumuje.

A co víc, některá jídla, ať chutnají jakkoli dobře, vypadají na fotce jakoby je někdo přežvýkal a vrátil zpátky na talíř. Blesk tomu často také nepřidá, ale co, hlavně ať to můžu co nejrychleji sdílet na své zdi doplněné o originální komentáře typu: Mňam!, Dobrůtka J apod.
          Tento trend se natolik rozšířil, že jej začínají řešit jako závažný problém majitelé restaurací. Někteří z nich už vymýšlejí strategie, jak tyto praktiky ve svém podniku potlačit. Krom toho, že lidé, kteří fotí každý chod, často zdržují svoje spolustolovníky, obtěžují mnohdy také zbytek hostů. Někteří se například neváhají postavit na židli, aby jídlo vyfotili z patřičné perspektivy. Sama jsem tomu nevěřila, dokud jsem to neviděla. Co ale některým restauratérům obzvláště vadí je to, že amatérské fotky, jež dotyční často sdílejí na svých profilech, neodpovídají skutečnosti. A to  není zdaleka vše.


Zdroj: washingtoncitypaper.com

          Šéfkuchař Gilles Goujon z restaurace L'Auberge du Vieux Puits, jež je ověnčena třemi michelinskými hvězdičkami, říká: „Když si lidé vyfotí nějaké jídlo a snímek dají na sociální sítě, připravují tak ostatní hosty o prvek překvapení a mě o duševní vlastnictví.“1 Goujon naráží na některé obavy kuchařů, že podle fotek bude snazší jejich recepty kopírovat. Restauratérům také vadí, že než hosté  pokrm vyfotí a uploadují, jídlo mezitím vychladne, čímž se snižuje jeho kvalita. Další michelinský šéfkuchař Alexandre Gauthier byl z praktitk některých hostů tak otrávený, že na menu ve své restauraci umístil obrázek přeškrtnutého fotoaparátu.
Není to sice formální zákaz, ale spíš určitá forma doporučení. Lidé by se podle něj měli radovat z toho, co je tady a teď. Pokud jsou na jídle, měli by si ho užít a podělit se o zážitek s lidmi, se kterými tam jsou, nikoli se sociální sítí.2


Zdroj: news.byu.edu

          Jsou to právě francouzští šéfkuchaři, kteří zahájili kampaň, aby bylo focení v restauracích zakázáno plošně a podobné tendence jsou také na některých místech ve Spojených státech.  Přibývá tak počet diskuzí, které řeší, zda má restaurace vůbec právo fotografování hostům zakázat. V roce 2013, kdy majitel jedné z berlínských restaurací tento zákaz ve svém podniku zavedl, se v Německu vedla intenzivní diskuze na toto téma a výsledek? Právní odborníci přišli s všeobecnou shodou: Ano, restaurace mají právo nesouhlasit se zveřejňováním, ale jen ve výjimečných případech – jsou-li jejich šéfkuchaři umělci svého oboru. V obecném principu jsou tak šéfkuchaři chráněni zákonem o autorských právech stejně jako hudebníci či malíři.3

          Jsou však i tací, kteří tento trend vítají, protože jim fotky na sociálních sítích dělají reklamu zadarmo. Pokud jsou totiž zákazníci s jídlem spokojeni, vyfotí si ho a přidají svojí aktuální polohu, existuje slušná pravděpodobnost, že jejich přátelé dané místo také navštíví.
          Kde jsou tedy hranice? Plošné zavedení zákazu, jaké požadují někteří šéfkuchaři, je dle mého názoru extrémní řešení. Těžko si dnes představit stránky, kde se uveřejňují recenze podniků, bez fotek podávaných pokrmů. Stejně tak chápu nutkání některých lidí, pro které je jídlo požitek, vyfotit si jídla, která je něčím zaujmou. Na druhou stranu je dobré znát míru. Když ale vidím, jak můj kamarád sdílí fotku z podniku, kde mají (dle mého názoru) jeden z nejlepších hamburgerů v Praze, který ovšem na fotce vypadá jako šlichta, a jde už o jeho pátou podobnou fotku za tři dny, říkám si, že by určitá regulace nebyla na škodu. Ale ne, doufám, že vyhraje zdravý rozum a některým jedincům dojde, že všeho moc škodí...


.







[1] HARDING, DAVID. Top French chefs to crack down on patrons taking pictures of food. Daily News [online]. 2014 [cit. 2015-04-10]. Dostupné z: http://www.nydailynews.com/life-style/eats/top-french-chefs-crack-food-porn-article-1.1615752

[1] WILLSHER, Kim. French chef Alexandre Gauthier attempts to put an end to food selfies. Guardian.com [online]. ěé+č [cit. 2015-04-12]. Dostupné z: http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2014/feb/16/chef-alexandre-gauthier-stop-photographs-food-restaurant

[1]  LIDOVKY.CZ Přestaňte si fotit jídlo, zlobí se restauratéři. Lidové noviny [online]. 2013 [cit. 2015-04-12]. Dostupné z:http://www.lidovky.cz/prestante-si-fotit-jidlo-zlobi-se-restaurateri-frl-/dobra-chut.aspx?c=A130825_125511_dobra-chut_sk




No comments:

Post a Comment