Sunday, April 12, 2015

Podívej se na třicetiminutové video a staň se sociálním aktivistou


Dobré občanství jako rámcová soutěž: Kony2012, memy a kritika „síťového“ občana


„Nic není důležitější než myšlenka, jejíž čas nadešel, jejíž čas je právě nyní." Tak začíná video s názvem Kony2012, video, jenž natočila nezisková organizace s názvem Neviditelné děti (Invisible Children) s cílem upozornit na zvěrstva páchaná ugandským vojevůdcem Josephem Kony, sesadit jej a přivést k soudu. Půlhodinový film obhajoval moc tzv. síťového občana. Článek Nety Kligler-Vilenchik a Kjerstin Thorson ale upozorňuje na kontrast mezi nadějnou vizí „síťového“ občana, jak jej prezentuje zmíněné video a opačným přístupem v kritických memech, které se vynořily v návaznosti na kampaň a její podporovatele. Autorky článku využívají již dříve formulovanou teorii rámcové soutěže, aby ukázaly mechanismus, pomocí něhož se v průběhu času mění koncepce dobrého občanství.

Zdroj: knowyourmeme.com


Autorky

Neta Kligler-Vilenchik je doktorandkou na Annenbergově škole pro komunikaci a žurnalistiku na Univerzitě Jižní Kalifornie. Předtím studovala oblast komunikace a politologii v Izraeli, nejprve v Tel Avivu, později v Haifě. Ve svém výzkumu se Neta Kligler-Vilenchik zabývá zapojením mladých lidí do participačních kultur a nových médií a tím, jak tato účast ovlivňuje jejich občanskou a politickou angažovanost. V současnosti Kligler-Vilenchik pracuje na knize, jejíž spoluautorem je i významný teoretik zabývající se novými médii, Henry Jenkins. Další autorkou článku je Kjerstin Thorson. Ta přednáší na Annenbergově škole pro komunikaci a žurnalistiku na Univerzitě Jižní Kalifornie a její doktorandkou je právě Neta Kligler-Vilenchik. Výzkum Kjerstin Thorston se soustředí na účinky digitálních a sociálních médií v souvislosti s politickým přesvědčením a aktivismem.

Kony 2012

Video Kony2012 přineslo v březnu roku 2012 nový vítr do plachet debat kolem novomediálních technologií a jejich vlivu na občanský aktivismus a politickou angažovanost. Film se snažil své diváky přesvědčit o tom, že semknutí lidí skrze sociální sítě „mění způsob jakým svět funguje“. Každý „síťový“ občan tak může ovlivnit, co se na Zemi děje. V tomto případě například tím, že pomůže k odsouzení ugandského diktátora.


Během několika hodin po spuštění kampaně video zhlédl 1 milión uživatelů sociálních sítí, v následujících 6 dnech se počet zhlédnutí vyšplhal na více než 111 miliónů a video se stalo nejrychleji šířícím se videem všech dob. Sdíleli jej především mladí lidé.

Brzy se však stejnými sociálními sítěmi začal šířit odpor vůči kampani. Aktivisté video vnímali negativně, protože, dle jejich názoru, vykreslilo Afričany jako neschopné čelit vlastním problémům a zjednodušilo daleko komplexnější problémy Ugandy. Miliony mladých dospělých, kteří sdíleli a „likeovali“ video byli označeni pojmem „laxní aktivisti“ (ang. slovem „slacktivists“), protože si vybrali jednoduchou a symbolickou cestu on-line aktu, místo vyzkoušené a skutečné formy kolektivního jednání. K debatě nad tímto problémem došlo v masových médiích, mezi odborníky, ale také na sociálních sítích. Vzniklo ohromné množství obrázků s texty, jež upozorňovaly na absurdnost aktivismu jen ve formě sdílení problému na sociálních sítích. Tyto uživateli vytvořené obsahy se začaly šířit v podobě memů. O týden později pozornost věnovaná celé kauze uhasla.

Článek Nety Kligler-Vilenchik a Kjerstin Thorson se na základě této kampaně a reakce na ní v podobě zmíněných memů, zaměřil na chápání dobrého občanství v kontextu síťových digitálních médií.
           
Co je rámcová teorie?

Autorky ve výzkumu navazují na rámcovou teorii. Tato koncepce chápe rámce jako centrálně organizované myšlenky, které skutečnosti poskytují jakousi strukturu a pomáhají nám tak pochopit smysl různých událostí, které se dějí kolem nás. Tyto rámce mohou být dvojí, rozdělují se na ty, které jsou „tam venku“ v médiích a jsou úzce spojené s individuálním porozuměním a ty „uvnitř hlavy“, jež jsou využívány jako zdroje občanské snahy pochopit smysl politické skutečnosti. Jedni z prvních, kdo s tímto přístupem přišli, byli Gamson a Modigliani (1989). Ti zkoumali, jak je probíhající veřejná debata nad určitým tématem vždy organizovaná rámci, jež fungují jako „interpretační balíčky“ obsahující metafory, fráze, vizuální obrazy a morální apely, které se k danému problému vztahují.

Různé koncepce definující dobré občanství chápou autorky článku rovněž jako rámce či „interpretační balíčky“. Rámce dobrého občanství naznačují, že některé formy politického jednání jsou více žádoucí než jiné, a tudíž jsou spojené s politickou mocí.

Memy jako kulturní geny

To, že jsou různé rámce vnímány odlišně, pak přirozeně vede k soutěžení jednotlivých rámců. V tomto případě zkoumaly autorky článku různé rámce dobrého občanství, jež byly propagovány ve dvou on-line zdrojích – v samotném videu Kony2012 a memech vytvořených v reakci na tuto kampaň.

Slovo mem pochází od evolučního biologa Richarda Dawkinse, jenž v knize Sobecký gen (1976) představil koncepci memu, kulturní obdobě genu, jako replikující se jednotky kulturní informace. Internetové memy, s kterými se v článku pracuje, pak definují autorky pomocí Shifmana (2013) jako skupiny digitálních položek, jež sdílejí společné charakteristiky a jsou vytvořené s vědomím sebe navzájem. Tyto skupiny pak obíhají na internetu, jsou napodobovány a transformovány velkým množstvím uživatelů.

Kony vs. memy

Autorky v článku nejprve zevrubně popisují video Kony2012 a události kolem něj. Diváci byli ve filmu vyzýváni, aby pomohli „udělat Konyho známým“, což by mohlo vést k jeho zatčení. Film se snažil o prezentaci vize globálního světa, kde si občané budou navzájem pomáhat přímo, bez závislosti na neefektivní vládě a institucích. Publikum videa bylo žádáno nejen o šíření videa, ale i o vylepování plakátů ve vlastním městě, nákup či vytvoření Konyho triček a letáků, nošení náramků s výrazem podpory atd.

V další části práce se Nety Kligler-Vilenchik a Kjerstin Thorson zaměřily na tematickou kvalitativní analýzu vybraných 85 memů, které vznikly jako kritická reakce na kampaň Kony2012 (soustředily se na memy, které souvisely s občanstvím a vynechaly například ty, jež útočily na tvůrce videa, Johna Russela). Mezi těmito memy pak objevily několik tendencí v přístupu k dobrému občanství.

Zdroj: knowyourmeme.com

První typ memů upozorňoval na fakt, že většina lidí, jež video sdíleli, si vůbec nezjistili dodatečné informace o problému, ani o potížích, se kterými se Afrika potýká, než se rozhodli video podpořit. Tento typ memů rovněž připomínal, že bychom neměli tak rychle podléhat emotivně zabarveným kampaním při politickém rozhodování. 

Zdroj: knowyourmeme.com

Druhý typ memů, které autorky identifikovaly, ilustroval dobré občanství z pozice vhodné reakce na daný problém. On-line akce jsou zde prezentovány jako bezvýznamné v kontrastu s opatřeními formálních institucí. Podporovatelé takovýchto činů, jsou pak představováni jako lidé bez skutečného zájmu o danou problematiku, ale s pocitem uspokojení, že se zapojují do boje s bezprávím, přesto, že si zvolili tu nejjednodušší cestu. Tyto memy tak upozorňují na to, že sdílením videa na sociálních sítích, se člověk nestává sociálním aktivistou. 


Zdroj: knowyourmeme.com

Síťový občan vs. občan informovaný

Video Kony2012 a kritické memy reagující na něj ukázaly rozdílné přístupy k tomu, co dobré občanství znamená. Rámec tzv. „síťového občana“ v tomto případě musel čelit silnému odporu ve formě memů, jejichž široké rozšíření ukázalo, že model „informovaného občana", jenž si nejprve zjistí podstatné informace o problému a až na základě toho, se rozhodne zda věc dále řešit, je ve společnosti velmi silně zakořeněn. Článek tak ukázal, že jsou představy o dobrém občanství normativní a hluboce zapletené do soutěžení o politickou moc. Z tohoto úhlu pohledu tedy nemůžeme interpretovat měnící se modely dobrého občanství jako neutrální proces podléhající sociálním či technologickým změnám, ale spíše jako soutěž o nadvládu. Rámce dobrého občanství manifestují politický boj.

Koexistence několika rámců dobrého občanství v současnosti pak podle autorek článku nabízí cestu k přemýšlení nad tím, jak rámcové zdroje mohou inspirovat civilní praktiky, jež přemosťují a syntetizují různé občanské modely. Například v rámci síťové komunikace, se model „informovaného občanství“ může stát součástí sítě tzv. „kolektivní inteligence“ (Levy, 1997), kde se občané mohou navzájem informovat o problémech a společně se vzdělávat.

V českém kontextu se s případem sdílení určitých politických problémů na sociálních sítích setkáváme často. Domnívám se, že model „informovaného občana“ je zde rovněž silně zakořeněn. Model „síťového občana“ se však také rozmáhá. Češi jsou přeborníci v tvorbě memů zesměšňujících určité politiky, či politické události. Pokud se ale jedná o problém, jenž se dá řešit přímo, nedávné události ukázaly, že lidé stále dokáží vyjít do ulic a vyslovit svůj názor nejen na sociálních sítích. Digitální média zde pak slouží spíše jako nástroj pro organizování hnutí odporu. Co se týče zahraničních politických problémů, věnují se jim a sdílí je především lidé, kteří jsou o situaci dobře informovaní. Na základě toho se nesetkávají se značným odporem a sdílení těchto informací ve smyslu zvyšování povědomí o problému pak, dle mého, má smysl.

Zdroje:

Dawkins, R. (1998). Sobecký gen. Praha: Mladá fronta.

Gamson, W. A. a Modigliani A. (1989) Media discourse and public opinion on nuclear power: a constructional approach. American Journal of Sociology, pp. 1–37.

Kligler-Vilenchik, N., & Thorson, K. (2015). Good citizenship as a frame contest: Kony2012, memes, and critiques of the networked citizen. New Media & Society, pp. 1-19.

Levy P. (1997). Collective Intelligence: Mankind’s Emerging World in Cyberspace. New York: Basic Books.

Shifman, L (2013). Memes in Digital Culture. Cambridge, MA: MIT Press. 



No comments:

Post a Comment