Monday, April 13, 2015

Socializace nákladů a privatizace zisků - crowdfunding

Zní to skoro jako ze spisu hospodářské kriminální policie, ale vlastně to není, tak špatné, jak to zní.  Spíše naopak, jedná se o velmi pozitivní jev ve společnosti. Co to crowdfunding je? Crowdfunding označuje způsob získávání peněz formou sbírky na určitý projekt či produkt. Důležité je, že dárce za svůj příspěvek něco obdrží na oplátku zpět. Nejedná se tedy o žádnou přímou charitu, byť dárce může dostat pouze symbolickou odměnu. Nejnižší odměnou obvykle bývá pouhá karta s poděkováním od autorů projektu, nejvyšší pak prémiový produkt.

V zásadě se o crowdfunding pokoušejí dva odlišné typy projektů. Prvním typem jsou projekty, které mají za cíl vytvořit nějaký produkt - nové hodinky, film, počítačovou hru a další.  



Crowdfundingové platformy v tomto případě mají dvojí účel, které však plní jedinou funkcí. Prvním účelem je zjistit, zdali by byl o daný produkt dostatečný zájem na trhu, tak aby se vyplatilo investovat do jeho vývoje či výroby. Druhým účelem je pak samotné získání peněz, které samotný vývoj či výrobu umožní. Dárci obvykle dostávají různé varianty produktu od základních (za nejlevnější ceny) až po prémiové či limitované edice produktu (za velmi často naprosto nereálné ceny), které jinde než při crowdfundingu neseženou. Přemrštěné ceny limitovaných edic produktů nemají za účel vyšponovat cenu těchto edic na trhu, ale slouží pro bohaté donátory, kteří chtějí na produkt přispět více než jen za cenu jednoho produktu a stanou se tak vlastně sponzory.

Naopak autoři projektů obvykle stanoví hranici, tak aby donátoři věděli kolik je potřeba celkově vybrat, aby mohl být produkt uveden na trh. Pokud se cílová částka povede vybrat mnohem dříve než vyprší měsíční stanovený limit, tak se obvykle autoři projektu snaží přidat nové varianty produktu či produkt vylepšit posunutím cílové částky na vyšší metu, díky čemuž budou moci mít větší náklady na vývoj a výrobu produktu. První typ projektů je tedy v podstatě předobjednávkou produktu před jeho vlastní (potencální) výrobou.

Druhým typem projektů jsou projekty, které má za cíl financování určitého kulturního projektu. Vlastně i tyto typy projektů mají za výsledek produkt. Produktem může být například výstava obrazů (který by se bez financování neobešla), vytvoření alba nezávislou kapelou či cestopis z dalekých cest za poznáním (které by se opět bez financování neobešly). Druhý typ projektů se tak spíše rovná mecenášství či charitě. Donátoři opět vždy obdrží odměnu, avšak hodnota odměny bývá obvykle výrazně nižší než darovaná částka - lístky na výstavu, album či cestopis.

Nejznámnější světovou platformou se pro svou jednoduchost stal Kickstarter, kudy protéká nejvíce crowdfundingovaných peněz na světě. Kickstarter byl založen v roce 2009, funguje tedy již šest let. Online crowdfunding však začal mnohem dříve, a to v roce 2003, založením serveru ArtistShare, který sloužil právě k vydávání nových alb nezávislými umělci.

Na české crowdfundingové scéně se pak etablovaly předvším dva servery a to HitHit a Startovač. Zatímco HitHit vznikl opět především pro potřeby umělců, tak Startovač vznikl jako kopie již v té době známého Kickstarteru. V současné době oba servery fungují pro všechny typy projektů.

Mezi vůbec nejznámnější (a nejúspěšnější) projekty financované pomocí crowdfundingu jsou například hodinky Pebble, které vypsaly dvě kola financování. První v roce 2012, aby vůbec mohla vzniknout výroba těchto hodinek. Vybrali tehdy přes neuvěřitelných 10 milionů dolarů, což je částka, kterou kromě jejich druhého kola dokázal do této doby překonat pouze jeden jediný projekt. Po třech letech se rozhodli hodinky inovovat a požádali o druhé kolo financování ve kterém dostali téměř dvojnásobek, tedy přes 20 milionů dolarů, což je dosavadní rekord, který pravděpodobně nebude velmi dlouho překonaný. Celkově si tak společnost Pebble Technology připsala díky crowdfundingu 30,5 milionu dolarů, což je v dnešním kurzu téměř 800 milionů korun. Mezi jeden z nejúspěšnějších projektů financovaných celosvětově se zařadil i český projekt Daniela Vávry a to počítačová hra z období husitských válek Kingdom Come: Deliverance, které se povedlo získat více než 1,1 milionu britských liber (přes 40 milionů korun). Původní částku 300 tisíc britských liber se jim podařilo získat během 36 hodin. Zbývající částku pak během jednoho měsíce.



Naproti tomu nejlepší české projekty financované pouze na českém trhu (nejen českými, ale i slovenskými či polskými donátory) získaly maximálně 2,8 milionu korun a to cestovatelský projekt Trabantem napříč Tichomořím, který měl výhodu v tom, že předchozí dokumenty Trabantem napříč Afrikou či Trabantem napříč Jižní Amerikou byly odvysílané v českých televizích. Tento projekt byl financován na Startovači. Naopak druhý nejúspěšnější projekt „Nakopni Jatka!“ na českém internetu byl financován na portále HitHit. Projekt „Nakopni Jatka!“ měl za cíl vytvořit prostor pro nové (alternativní) umění a podařilo se jim získat 2,4 milionu korun.

Crowdfunding je celosvětový fenomén, který si získává na čím dál tím větší oblibě. Ve světě, především v rozvinutých zemích má již své pevné místo. U nás si ho zatím hledá. Přestože se financované částky postupně zvyšují na celosvětové částky musí čeští autoři projektů prozatím zapomenout. Domnívám se, že crowdfunding je odrazem společnosti, její otevřenosti novým nápadům a solidaritě jejich členů. Proto také doufám, že crowdfunding u nás bude růst bleskovým tempem.

2 comments:

  1. it's ultimately about trust. And in life, the higher the risk of being hurt, the more important trust becomes. Crowdfunding websites for education


    ReplyDelete
  2. SKVĚLÉ SVĚDECTVÍ JAK JSEM ZÍSKAL PŮJČKU Mám velmi důležitou zprávu, o kterou se mohu podělit s každým, kdo potřebuje půjčku od skutečného věřitele. Jsem rád, že se o tuto poznámku podělím s každým poté, co jsem já a moje žena prošli v rukou několika patetických chuligánů, kteří tvrdí, že nabízejí nějaký druh půjčky. Je velmi obtížné získat skutečného věřitele a díky půjčce za nejlepší půjčku, která mi pomohla s půjčkou, kontaktujte je, pokud potřebujete půjčku, a vraťte se mi později poděkovat. Slibuji vám, že vás nezklamou. kontaktní e-mail: - (pedroloanss@gmail.com) Díky.
    Nazgul William .....

    ReplyDelete