Friday, April 10, 2015

Online inzerce a systém RTB



            V návaznosti na minulý publicistický článek nesoucí název Pana Nováka pronásleduje reklama budeme opět pokračovat v tématice online inzerce. Dnes ji však uchopíme z trošku jiného úhlu pohledu. Než však začneme, je důležité uvést, že pro tento článek jsou též využity dvě odborné statě. První je dílem autorů Rahima Hussaina, Arthura Sweeneyho a Gilliana Sullivana Mortyho s názvem Typologies of Banner Advertisements' Attributes: A Content Analysis[1] a druhá je kratší počin od Kathryn Koegelové nesoucí jméno Move over RTBs[2].

Zdroj: www.weevermedia.com


            Všichni autoři, kteří jsou výše uvedení, pracují v oblasti marketingu, a to dokonce většina z nich i na rovině akademické půdy. Hlavní náplní jejich aktivit je právě naše téma online kampaně se zaměřením na vizuál, neboli bannerovou inzerci.
            Je třeba ještě připomenout důležitý pojem z minulého článku, na který se zaměříme, a to po stránce jeho fungování a porovnání s tradičními způsoby online displayového marketingu. Tímto pojmem je samozřejmě RTB (Real Time Bidding), za kterým se skrývá aukční systém pro online inzerci a který umožňuje zákazníkovi nakupovat bannerová zobrazení.
            Výše uvedený aukční systém odstupuje od zavedené praxe, kterou je prodej a nákup bannerové inzerce na dané plochy pod danou značkou velkých mediálních korporátů, kterými jsou například Seznam.cz, iDNES.cz a podobně. Jinými slovy se jedná o model, kdy si klient vybere, či je mu doporučen, bannerový formát a tento výběr je primárně určen klientovým finančním rozpočtem neboli budgetem. Prostřednictvím takovéto strategie je pak také možný určitý targeting na cílovou skupinu. Můžeme však hovořit pouze o tak zvaném „obsahovém cílení“.
            Uveďme si příklad: klientem je autobazar a v jeho zájmu je primárně oslovit uživatele věnující pozornost automobilům. Takovémuto inzerentovi jsou doporučeny displayové formáty v sekcích a v rubrikách komunikující automobilový obsah. Jinými slovy řečeno, klient si kupuje pevnou plochu sloužící k oslovení a nikoliv oslovení své cílové skupiny. Pro doplnění je ještě nutné dodat, že cílení na sekce či rubriky lze vyměnit za finančně výhodnější floating, který má samozřejmě smysl při nedefinované cílové skupině a snaze o masivní zásah.
            Řekněme, že naprosto opačným způsobem funguje již několikrát zmiňovaný systém RTB, který samozřejmě také umí široký a masivní zásah, což je nejjednodušší a nejlacinější varianta, nicméně hlavním trumfem a rozdílem mezi jednotlivými displayovými modely je vlastní cílení kampaně. Imprese této bannerové inzerce se primárně nefixují na značku média a danou formátovou plochu, nýbrž se orientují na adekvátní publika prostřednictvím behaviorálního cílení. Pro základní pochopení si zjednodušeně představíme celý princip a otázku fungování RTB.



            Na jedné straně stojí platící klient, který disponuje budgetem a představou o cílové skupině. Na základě těchto aspektů je zadávána do platformy DSP (Demand Side Platforms) inzerentova kampaň. Celé DSP si přestavme jako „publikační program“ či „průvodce nastavením“. V DSP se také vybírá libovolný formát banneru určený rozměry v pixelech a cílová skupina celé kampaně, jež se nastavuje prostřednictvím tak zvaných DMP dat a která slouží pro behaviorální cílení. V této fázi si klient určuje SSP platformu (Supply Side Platforms), na jejímž základě proběhne nákup impresí v adekvátních segmentech, či lépe řečeno webových portfoliích.[3] Minimálním množstvím zakoupených impresí je jedno CPT, což představuje jeden tisíc zobrazení banneru. Běžnou praxí je, že SSP platforem bývá pro jednu kampaň využíváno více. Toto vyšší množství přináší větší šíři zasažených uživatelů internetu prostřednictvím také většího množství webových sítí.
            Na druhé straně pak vystupují běžní internetoví uživatelé, kteří jsou následně zasaženi impresemi inzerentovou kampaní.
            Za nejlepší a nejvýkonnější displayové formáty jsou zpravidla považovány následující bannery: Medium Rectangle s velikostí 300 x 250 px, Wide Skyscraper v rozlišení 160 x 600 px a LeaderBoard s rozměry 928 x 90 px. Tyto formáty disponují relativně nízkou cenou a zároveň vysokým CTR (mírou prokliku).
            Výzkum Typologies of Banner Advertisements' Attributes: A Content Analysis potvrzuje, že se všeobecně nejvíce využívají výše uvedené formáty, a dále také rozvíjí představu o jejich působení. Uvádí, že větší formát je samozřejmě doporučený, ale je doplněn informací, že často menší banner dosahuje větší míry prokliku. Jako zajímavý poznatek vystupuje fakt, že vyšší efektivnosti kampaně se dosahuje vertikálním formátem na úkor horizontálního. Ve výše uvedeném trojlístku bannerů pak horizontální banner reprezentuje pouze LeaderBoard s rozměry 928 x 90 px.[4]
            V souhrnném pohledu nám aukční systém RTB přináší nové možnosti pro online inzerci v bannerovém ranku. Disponuje mnoha výhodami pro všechny čtyři strany, které reprezentují online prostředí. Inzerentovi umožňuje cenově výhodnější kampaně s přesnějším oslovením cílové skupiny. Mediálním korporátům  poskytuje variantu pro vyprodání volných prostor a malým webům nabízí zapojení do reklamních sítí, které jejich majitelům přináší zisk. V poslední řadě má pak RTB i význam pro samotného online uživatele, který není zahlcován inzercí, jež ho například vůbec nezajímá.[5]
 


[1]        HUSSAIN, R., SWEENEY, A., Mort, G. S. Typologies of Banner Advertisements' Attributes: A Content Analysis. Journal of Promotion Management. Jan2010, Vol. 16 Issue ½.
[2]           KOEGEL, K. Move over RTBs. Advertising Age. 4/4/2011, Vol. 82 Issue 14, pC-2-C-8.
[3]           Tamtéž.
[4]        HUSSAIN, R., SWEENEY, A., Mort, G. S. Typologies of Banner Advertisements' Attributes: A Content Analysis. Journal of Promotion Management. Jan2010, Vol. 16 Issue ½, s. 104 – 105.
[5]           Poznámka autora: v celém textu nejsou použity názvy firem a organizací poskytující službu RTB, aby článek nemohl být považován za komerční.

No comments:

Post a Comment