Monday, April 13, 2015

Jste krásná, mějte se ráda, zhubněte do léta

Teploty stoupají, sukně se zkracují, léto se blíží. Stejně jako každý rok tak ženy na internetu více vyhledávají hesla „jak zhubnout“, „jak se zbavit celulitidy“ a podobně. Nahrávají jim v tom samozřejmě i ženské magazíny, jejichž obsah by se dal shrnout do dvou částí. Zaprvé, buďte sama sebou a mějte se ráda. Za druhé, přinášíme 10 tipů jak do léta získat postavu snů.

Nadbytek informací (samozřejmě nejen o hubnutí) z nekonečného množství zdrojů je problémem hned z několika důvodů, jmenujme ale ten nejzásadnější – informace, které na toto téma z médií dostáváme, jsou z velké míry klamavé, neúplné, mnohdy až odporující logice. Kdo se ale nepohybuje v mediálním světě nebo se hlouběji nezajímá o zdravý životní styl, nemá příliš šancí tento jev odhalit.
Je třeba si uvědomit, že „zaručené“ informace, ať už v televizi nebo v ženských časopisech, jsou hnány masivní účastí ze strany komerčního sektoru. Krém proti celulitidě, který redaktorku naprosto nadchnul, ji zásob tuku na zadku zázračně nezbavil.  V rámci produktového PR však redaktorka dostala produkt zdarma, k tomu ještě pár dalších dárků a nejspíš proběhla i menší či větší platba ze strany výrobce/značky do konkrétního vydavatelství.

To se samozřejmě týká i internetu, kde se kromě klasické inzerce či produktového PR čím dál více uplatňuje vliv bloggerek. Nutno však podotknout, že princip zůstává obdobný.  Pokud odhlédneme od komerčních vlivů, výrazně zde také vstupují do hry samotné uživatelky, ženy, které si v diskuzích vyměňují dobře míněné rady.

Zpravidla se ale jedná o ty rady, které si přečetly v ženských časopisech nebo v podobných zdrojích. Dostáváme se pak do spirály, ve které kolují neověřené informace, polopravdy a výmysly, kvůli kterým si ženy ničí tělo i psychiku.

Příkladem bludného článku může být ten z ahaonline.cz s titulkem „Hubnutí slavných: Helena Vondráčková nejí po 17. hodině!”[1] Příčin hubnutí paní Vondráčkové může být mnoho, ale rozhodně mezi ně nepatří nejezení po 17. hodině, tedy za předpokladu, že nejpozději v osm večer nechodí spát. Tělo v noci regeneruje, k čemuž potřebuje energii, obzvláště pokud bylo přes den fyzicky namáháno. Pokud nemůže brát energii z potravy, dostane se do stavu, ve kterém bere energii z vlastních svalů.

V lepším případě tedy nezhubnete vůbec, v horším případě zhubnete, ale pouze kvůli úbytku svalové hmoty. A tak se vám chvíli bude zdát, že jste hubení, ale jen do chvíle, než sundáte džíny. Zjistíte totiž, že rosolovité nohy vám zůstaly.

Rozhodnutí zhubnout by především nemělo být motivováno pouze blížící se plavkovou sezónou. Nelze se ze dne na den rozhodnout, že budete jíst dvě jablka denně. Chvíli to možná vydržíte, ale výsledky budou krátkodobé, neuspokojivé a pro tělo značně nezdravé.
Z mediálního hlediska lze konstatovat, že pokud se rozhodnete vydat se cestou hubnutí a zdravého životního stylu, je potřeba si velmi pečlivě vybírat zdroje, ze kterých budete čerpat informace. Zdaleka ne všechny jsou relevantní.

Osobně mohu jaké spolehlivé zdroje kvalitních informací doporučit fitness nadšence a body buildery. Mnozí z nich začínali z gauče a postupně se dostali na vrchol. Nemusíte se stát vrcholovým sportovcem, ale není na škodu převzít návyky od těchto lidí, neboť právě u nich lze pozorovat dlouhodobé výsledky založené na vyvážené stravě a sportu.




[1] Hubnutí slavných: Helena Vondráčková nejí po 17. hodině!. Aha! [online]. 2012 [cit. 2015-04-13]. Dostupné z:http://www.ahaonline.cz/clanek/zhave-drby/68295/hubnuti-slavnych-helena-vondrackova-neji-po-17-hodine.html

No comments:

Post a Comment