Monday, April 13, 2015

Odborník, nebo exot?
JJM335 Nová média a společnost - 1. úkol


Internetová diskuzní fóra se již stala nedílnou součástí internetového prostoru. Tematické zaměření diskuzních fór pokrývá široký záběr lidské činnosti, zájmů, oborů a oblastí. Od čisté odborných a technických diskuzních fór, přes tematicky ukotvená, avšak obsahově hlavní oblast zájmu široce přesahující, až po diskuzní fóra věnující se specifickým zájmům (např. geocaching, modelářství, ale také např. výměna zkušeností s placenými sexuálními službami) či profesím (např. specifická fóra pro příslušníky policie, hasiče, myslivce). Diskuzní fóra mohou být pro své uživatele (ať již aktivní, kteří nejen fóra čtou, ale rovněž do nich přispívají, nebo pasivní, kteří do fór nepřispívají) zdrojem informací a vědomostí, prostředkem (sebe)realizace, zdrojem zábavy nebo i prostředkem k ventilování radikálních, extrémistických, nenávistných, lživých či pomlouvačných myšlenek a názorů (k čemuž přispívá zejména anonymita většiny diskuzních fór). K četnosti, se kterou se uživatelé internetu dostávají do kontaktu s diskuzními fóry, přispívají rovněž internetové vyhledávače, které ve výsledcích hledání zadaného klíčového slova často na diskuzní fóra odkazují.

Diskuzní fóra spadají pod fenomén, pro který je používán termín „produsage“. Jedná se o termín, který na svět přivedl australský univerzitní profesor Dr. Axel Burns ve své knize Blogs, Wikipedia, Second Life and Beyond: From Production to Produsage[1]. Pojem produsage vznikl spojením dvou anglických slov: production a usage, tedy produkce (vytváření, tvorba,…) a používání (užívání). Lze narazit i na překlad tohoto termínu, nejčastější v podobě produžívání, avšak častější je ponechání termínu v původní, anglické podobě, což je zřejmě jistější. Nejsem nikterak příznivcem používání přejatých slov nad minimální nezbytnou mez, nicméně termín produžívání již trochu zavání obrozeneckým purismem, o dalších možnostech, jakými jsou např. termíny uživaprodukce nebo tvorboužívání ani nemluvě. Zůstaňme tedy u původního termínu, náš malebný rodný jazyk nám to protentokráte jistě odpustí, neb existuje mnoho jiných, a o poznání horších, případů jeho mrzačení. A co že tedy zmíněné slovo označuje? WikiKnihovna (projekt pro sdílení a tvorbu studijních materiálů z oblasti knihovnictví a informační vědy[2]), která mimochodem rovněž do množiny produsage, říká, že produsage je procesem, „při kterém se jednoduše řečeno uživatel stává zároveň i tvůrcem (spolutvůrcem) určitého obsahu[3]. Pokud kdokoli např. natočí film, mohou (a s ohledem na množství osob spolupracujících na tvorbě filmů zcela jistě i jsou) být někteří z tvůrců zároveň diváky, tedy uživateli. Nikdo z diváků sledujících film po jeho uvedení se již však zpětně nemůže stát (spolu)tvůrcem. Hranice mezi tvůrci a uživateli je tak jasná a oddělená jako USA a Mexiko. U produsage produktů tomu tak není, neboť jsou kontinuálně měněny a tvořeny svými uživateli – do diskuzních fór jsou neustále přidávány příspěvky, reakce na ně, komentáře atd., a to těmi, kteří diskuzní fóra zároveň „konzumují“ jako uživatelé. Produsage jak vystřižená z partesu.

Diskuzní fóra však nabízejí jednu specifickou a zajímavou záležitost – odměňování a trestání uživatelů. Aby fóra správně fungovala, musejí existovat lidé, kteří se o jeho chod starají, a to minimálně po technické stránce. Většinou tak každé fórum má svého hlavního administrátora, kterému pomáhají další administrátoři či moderátoři. Technická podpora je však pouze jednou z činností uvedených osob, nás více zajímá obsahová a uživatelská kontrola. Není to pravidlem, avšak většina fór využívá označování vybraných osob specifickými názvy. Být odměněn je vždy příjemnější než být trestán (či veřejně zostuzen), začněme tedy systémem odměn… Na některých fórech můžete titul či hodnost získat už jen tím, že jste dostatečně aktivní, jako např. na fóru pro nožomily www.knife.cz:


Existují však i daleko propracovanější žebříčky dle počtu příspěvků, jako např. na fóru o hře OMSI, tedy o simulátoru jízdy autobusem, kde existuje 37 (!) hodností dle počtu příspěvků. Takový údaj je pouze informační, neboť nevypovídá vůbec nic o kvalitě a relevanci příspěvků jednotlivých uživatelů. Maximálně může v omezené míře (v kombinaci s datem registrace) vypovídat o intenzitě aktivity jednotlivých uživatelů.

Poněkud odlišná situace nastává v okamžiku, kdy vybraní uživatelé získávají funkci, která by již měla o kvalitě, přínosnosti a relevanci jejich příspěvků něco vypovídat. Např. na živém a významném fóru týkajícím se hudebních nástrojů (a přidružených témat) www.hudebniforum.cz (které je poměrně zajímavé i tím, že je provozováno obchodem – webovým i kamenným, s hudebními nástroji) existují funkce rádce a odborník. Rádci jsou definováni jako „zkušení a zběhlí uživatelé, kteří budou pomáhat s chodem tohoto fóra. Jejich úkolem bude dozor nad obsahem diskuze, její relevantnosti, pravdivostí a vhodností. Rady těchto uživatelů můžete považovat za spolehlivé a řídit se jimi“. Za Odborníky jsou označeni uživatelé, „kteří svými znalostmi výrazně přispěli fóru. Jejich znalostem můžete 100% věřit.“ Obě skupiny jsou uzavřené a členství v nich podléhá schválení moderátorů, zajímavé však je, že odborníci jsou schvalováni po konzultaci s rádci. Bylo by možno tak vyvozovat, že ve fórové hierarchii stojí rádci výše, spíše však jde o to, že odborníci jsou uživatelé oplývající především odbornými vlastnostmi v dané problematice, zatímco rádci se více zaměřují na celkovou úroveň, kultivovanost a formu příspěvků, přestože i u nich se předpokládá vyšší odborná znalost než u řadových uživatelů.

Daleko zábavnější (přiznejte si, že diskuze o tom, jak někoho ztrestat, jsou zajímavější, než povyšování někoho, o kom stejně již dávno víte, že je machr) jsou prostředky, které diskuzní fóra používají pro vyloučení (částečné, či úplné) některých nežádoucích členů nebo pro jejich veřejnou stigmatizaci. Zřejmě nejčastějším bičem, který visí nad potencionálními hříšníky, je BAN, v prostředí diskuzních fór familiárně nazýván banán (a odtud dostat banána). Dočasné zablokování přístupu na fórum bývá používáno nejčastěji po předchozích upozorněních (která mohou být veřejná i skrytá) ze strany administrátora či moderátora, zejména v případě urážlivých či osobní invektivy obsahujících příspěvků, kdy účelem jest vychladnutí (emocionální, nikoli tělesné v důsledku zármutku nad uděleným trestem) daného uživatele. Nebo v případě zamezení tzv. trollingu, tedy záměrného provokování ostatních uživatelů.



V případě opakovaného či stanovená pravidla výrazně přesahujícího jednání může být udělen i trvalý ban, a to i na úrovni IP adresy. Jedná se více o symbolické gesto, neboť při současném počtu a rozšíření mobilních technologií a zařízení je zřízení nové účtu snadnou záležitostí. O poznání zajímavěji se jeví cesta, kterou se některá fóra vydala, totiž veřejná stigmatizace vybraných uživatelů. V rámci „hard core produsage“ dokonce na některých fórech před zavedením hanlivých hodností probíhá hlasování uživatelů o co nejtrefnější název. A tak se vám může stát, že než si pořádně na fóru zadiskutujete, už je z vás exot nebo nedůvěryhodný žvanil… Anebo se z vás stane Uživatel v podmínce či dokonce Uživatel v podmínce s výstrahou.



Diskuzní fóra jsou zkrátka veselá záležitost. Kromě věcných a odborných informací či nezávazného pokecu i více sociologicky (trochu přeháním) a sledovat, jak se jednotlivý uživatelé na fóru chovají, jakou mají reputaci a jak se to projevuje v přístupu vládců fóra k nim. Zajímavé je, že nelichotivým označením ztrácí postižený uživatel skutečně na vážnosti – přestože jeho příspěvek může být skutečně k věci a korektní, většinou má jeho stigmatizace za následek, že není brán příliš vážně. Na druhé straně je zajímavé pozorovat, že dotyční si z toho zřejmě příliš velkou hlavu nedělají, neboť i nadále do fóra přispívají.



[1] Bruns, Axel: Blogs, Wikipedia, Second Life, and Beyond: From Production to Produsage. Peter Lang, New York, 2008. ISBN 978-0-8204-8866-0 (pb.)
[2] WikiKnihovna. In: http://wiki.knihovna.cz/ [online] 28. 2. 2013 [cit. 13. 4. 2015]. Dostupné z: http://wiki.knihovna.cz/index.php/WikiKnihovna:Hlavn%C3%AD_strana
[3] Produsage. In: http://wiki.knihovna.cz/ [online] 20. 2. 2012 [cit. 13. 4. 2015]. Dostupné z: http://wiki.knihovna.cz/index.php/Produsage

No comments:

Post a Comment