Sunday, April 12, 2015

Ubytuj (se) a svez (se)

Služba s názvem Airbnb (neboli Airbed and Breakfast) byla založena v roce 2008. V posledních letech si získává na oblibě i v České republice a podobně jako společnost Uber není příliš oblíbená těmi, kdo provozují byznys v cestovním ruchu, ať již hotelům nebo cestovním kancelářím. Ale právě podobně jako Uber v případě taxislužeb nad nimi pomalu vyhrává.

Když jsem loni s krosnou na zádech vystupovala z vlaku v polském Gdaňsku, podívala jsem se na telefon a přijatá SMS mi oznamovala: „Ahoj. Na místě nebudu, nestíhám. Omlouvám se. Kód do domu je 658 a klíč najdeš pod rohožkou bytu číslo 12.“ Trochu jsme se s přáteli zarazili, ale jakmile jsme nalezli zmíněný dům, všechno opravdu bylo na svém místě. Kód fungoval, klíč ležel přede dveřmi bytu číslo 12 a v něm nás přivítalo všechno přesně takové, jaké bylo na webu spolu se sešitem, v němž jsme nalezli mnoho užitečných rad, kam jít, ať už za zábavou nebo něco poznat.



Na internetových stránkách www.airbnb.cz si každý zájemce o ubytování velmi jednoduše vybere – zadáním místa, ceny, lokality, ale třeba také toho, zda upřednostňuje dům, byt nebo jen sdílený pokoj, mu systém automaticky vyfiltruje takové nabídky, jaké požadavkům nejvíce odpovídají. Na mapě města lze také sledovat přibližné umístění daného bytu či domu, přesnou adresu ale zákazník obdrží až v rámci své poptávky. Jakmile zůstane jen několik vhodných míst v nabídce, přichází na řadu to nejzásadnější – fotogalerie a recenze. Ve chvíli, kdy službu využijete, dostáváte možnost hodnotit a být hodnoceni, ať už jako uživatelé nebo ti, kdo ubytovávají. Velké množství recenzí rozhodně pomůže, stejně tak můžete požádat své přátele, aby o vás na Airbnb něco napsali, protože jakékoli kladné hodnocení se prostě hodí.
Služba Airbnb se rychle rozrůstá, a to nejen díky velmi přehledným stránkám a skvělé aplikaci pro smartphony, ale také proto, že nabízí poměrně velké výhody v případě, že se díky vám zapojí někdo další. Procentuální finanční odměna plyne z toho, pokud se váš přítel přes službu ubytuje, a ještě větší ve chvíli, kdy se sám stane pronajímatelem nějakého místa na základě vašeho pozvání.
Velkou výhodou pro každého uživatele, zejména pro ty méně důvěřivé, je fakt, že jakákoli platba která přes aplikaci proběhne, není určena uživateli na druhé straně. Ten své peníze obdrží až poté, co jeho host z místa odjede. V případě nespokojenosti či problémů je tak poměrně jednoduché získat peníze zpátky, provozovatelé se hodně snaží, aby svým zákazníkům vyšli vstříc.
Airbnb je vhodné i pro ty, kdo se během svého cestování náhle rozhodnou změnit plány. Storno je u většiny pronajímaných míst možné (podmínky lze nalézt v každém popisu), pronajímatelé ale mají povinnost odpovědět na poptávku do 24 hodin. Argumentem pro její využívání je také nízká cena. Rozmezí si každý může zvolit sám a za velkou část bytů se platí jednotná cena, případně malý příplatek za dalšího cestovatele, tudíž se dá dobře rozložit mezi větší množství lidí.

Po městě levně a jednoduše

Stejně pohodlně jako Airbnb lze využívat služby společnosti (a zejména aplikace) Uber, která se v loňském roce dostala i do České republiky. Její velkou výhodou je samozřejmě hlavně cena taxislužeb, která je s většinou společností, které u nás působí, nesrovnatelně nižší – 10 Kč za kilometr, 4 Kč za minutu a základní jízdné 20 Kč. Hlavně se ale nejedná o klasické taxi, zaregistrovat se a vozit zákazníky může téměř každý s vlastním autem. Mobilní aplikace umožňuje vybrat si řidiče, sledovat jeho jízdu a během čekání si nechat spočítat přibližnou cenu. Není potřeba hotovost – peníze jsou strženy z platební karty a na email poté přijdou veškeré informace včetně ceny, doby jízdy nebo jména konkrétního řidiče.



Protesty a zákazy

Alternativní služba sdružující řidiče v mnoha zemích vyvolala protesty taxikářů i zásahy vedení měst, které Uber označují za nekalou konkurenci a stěžují si např. na to, že společnost řidiče dostatečně neprověřuje. Došlo i na zákazy – v loňském roce musel Uber přestat působit ve Španělsku, Thajsku a Nizozemsku, stejné rozhodnutí bylo vydáno i v indickém Dillí. Jako poslední zakázalo přepravu prostřednictvím Uber Německo, kde hrozí pokuta až 250 tisíc eur. V České republice se v médiích psalo pouze o pokutě, kterou dostal jeden z řidičů, jelikož ve svém autě neměl platnou smlouvu o přepravě. Společnost Uber argumentuje tím, že se nemusí řídit pravidly pro taxi služby, jelikož pouze zprostředkovává možnost komunikace mezi řidičem a klientem, auta jí ale nepatří.
Uber v Česku má zatím jednu poměrně velkou nevýhodu – nedostatek aut. Z okraje Prahy do centra se s největší pravděpodobností zákazník vůbec nedostane, jelikož žádného řidiče nezastihne. Přesto jsou nižší ceny, pohodlí a příjemné jednání opravdovým důvodem, proč se nespoléhat na zavedené služby a zkusit to jinak.
Aplikace funguje pohodlně také pro samotné řidiče. Mohou se zapojovat tak často, jak sami chtějí, stačí se zaregistrovat, stáhnout si aplikaci a mohou začít jezdit, bez problému se svým osobním autem. Pokud se rozhodne jezdit řidič, v jehož městě Uber ještě nepůsobí, i v takovém případě může začít. Je ale pravděpodobné, že se o tom v daném městě lidé budou dozvídat pomalu a že potrvá, než se k řidiči zákazníci dostanou.
Společnost založil Travis Kalanick v březnu 2009, sídlí v San Franciscu a její hodnota je dnes více než 40 miliard dolarů. V současné době je aplikace k dispozici v 56 zemích a asi 200 městech po celém světě.

No comments:

Post a Comment