Sunday, April 12, 2015

New media and identity among fans of a Norwegian football club




Článek podává informace o studii, kterou provedl Roy Krøvel a jejímž cílem bylo zmapování a vyhodnocení postojů fanoušků norského fotbalového klubu Rosenborg Trondheim k přestupům hráčů jiných etnik do klubu. Porovnává postoje fanoušků v internetových diskuzích na novinových serverech a vlastním fanouškovském diskusním fóru. Článek byl zveřejněn ve First Monday dne 7. května 2012.


Periodikum


First Monday je jedním z prvních otevřeně přístupných, recenzovaných internetových periodik, které bylo založeno již v květnu roku 1996 a které se zabývá výhradně světem internetu. Vychází každé první pondělí v měsíci, občas se může objevit zvláštní vydání, které je zveřejněno i v jiný den. ISSN First Monday je 1396-0466. [1]


Autor výzkumu

 
Autor výzkumu Roy Krøvel v současnosti působí jako profesor žurnalistiky na Fakultě sociálních věd na největší norské státní univerzitě - Univerzitě aplikovaných věd  v Oslu a Akershusu. Získal doktorát v oboru historie, jeho disertační práce byla zaměřena na vztah mezi médii, partizánskými organizacemi a domorodými obyvateli v Mexiku a Střední Americe. Je také stavební inženýr se specializací na životní prostředí a analýzy rizik. Vydal také několik knih pojednávajících o vztahu žurnalistiky a válečných konfliktů. V současné době je také projektový manažer pro magisterský studijní program Interkulturní komunikace, který je realizován ve spolupráci s Universidad de las Regiones autónomas de la Costa Caribe Nicaragüense v Nikaragui.[2]


Téma výzkumu

 
Téma výzkumu, které je zaměřeno na fotbal, fanoušky a média navazuje na práce, články a publikace věnované převážně sociální oblasti dané problematiky. Pokud vybereme pouze tvorbu, která má navíc souvislost s médií, uvádí autor citace z následujících publikací:

M. Silk, 2002. “‘Bangsa Malaysia’: Global sport, the city and the mediated refurbishment of local identities,” Media Culture & Society, volume 24, number 6, pp. 775–794.

M. Falcous and M. Silk, 2006. “Global regimes, local agendas: Sport, resistance and the mediation of dissent,” International Review for the Sociology of Sport, volume 41, numbers 3–4, pp. 317–338.

R. Boyle and R. Haynes, 1996. “‘The grand old game’: Football, media and identity in Scotland,” Media, Culture & Society, volume 18, number 4, pp. 549–564.

P. Dahlén, 2008. Sport och medier: En introduktion. Kristiansand: IJ–forlaget.

Autor se v článku stručně věnuje proměně klubu Rosenborg z provinčního malého fotbalového klubu, jehož dres oblékají pouze místní hráči na klub, který působí na mezinárodní úrovni a hraje zápasy v evropských pohárech a do jehož kádru jsou zařazeni i hráči jiné barvy pleti nebo národnosti. Byť se nejedná o žádný evropský velkoklub, tak je nutné do mužstva začlenit fotbalisty, kteří svou kvalitou předčí hráče domácí. Autor uvádí, že fanoušci a klub tvoří často uzavřené společenství, lpí na letité tradici a příchod nového hráče nemusí být fanoušky vždy kladně hodnocen. Tato problematika přijímaní a ztotožnění se s cizími hráči je problematikou celosvětovou a netýká se pouze Norska, fotbaloví fanoušci obecně bývají považování za netolerantní, xenofobií a rasističtí.

Studie se zaměřila na vystupování fanoušků Rosenborgu v internetových diskuzích a jejich reakcí na příchody nových cizích hráčů a sledovala jaké postoje tato komunita zaujímá.


Výzkumná metoda


Nejprve byla utvořena databáze článků z norských médií. Vybrány byly články o Rosenborgu, kterých v letech 1999 -  2009 vyšlo přibližně 81000. Z tohoto množství bylo vybráno 300 článků, které obsahují slova „cizí“, „identita“ a „trønder“. Trønder, jak autor vysvětluje, je výraz, kterým se označují sami obyvatelé oblasti Trondheimu. Kromě tohoto výběru článků byl a základě stejných kritérií zkoumán také obsah příspěvků fanouškovského webu kjernen.no.

Vzhledem k velkému počtu různých příspěvků byly jednotlivé názory pro přehlednost  kategorizovány.


Výsledek studie


Výsledkem výzkumu bylo rozdělení názorů do pěti hlavních kategorií:

První názorová skupina je označena jako neo-liberální. Tito diskutující vidí přínos hráčů v tom, že je klub schopný konkurovat v evropských pohárech a nebrání se volnému pohybu hráčů z klubu do klubu a přijde jim to v globalizovaném světě jako samozřejmé. Navíc jim přijde výhodné kupovat nejlepší možné hráče z celého světa.

Druhá skupina představuje názory proti globalizaci, které se objevily hlavně na levicově orientovaných novinách. Tyto názory přirovnávají obchod s hráči k novodobému otroctví a upozorňují na to, že se člověk mnohdy vzdá své rodiny a vzdělání a odcestuje s nadějí, že si vydělá fotbalem. Nicméně některé názory uvádějí, že se nedá nic jiného dělat, trh takto funguje a klub holt provádí kroky, které musí. Proto autor tento diskurz nazývá diskurzem závislosti.

Třetí skupina je „funkcionalistická“. Jedná se o názory bývalých trenérů, kteří nejlépe prezentují své názory a postoje. Jedná se o argumentaci pro fakt, že klub je sdružuje fanoušky dané lokality a jeho význam je právě v soudržnosti lidí v okolí. Je zde také upozorňováno na nutnost podpory mladých místních fotbalistů nebo přínos stavu, kdy mužstvo hraje nějaký čas pohromadě ve stejném složení a hráči si vytvoří k místu vztah, na rozdíl od situace kdy přestupují z klubu do klubu.
 
Čtvrtý postoj je sociálně-konstruktivní. Ten se objevuje nejvíce na fanouškovském webu a názory zde uváděné nerozlišují mezi přestupy hráčů z domácí soutěže a ze zahraničí. Jako příklad jsou v příspěvcích zmiňovány velké kluby jako Arsenal, Real Madrid nebo AC Milán, které jsou složeny z hráčů mnoha národností.

Pátou skupinou jsou rasisté. Autor tuto kategorii zahrnul, i když ve zkoumaných textech žádný přímý důkaz rasismu nebyl objeven.

Závěr


Prvním  závěrem výzkumu je tak zjištění, že fanoušci Rosenborgu chápou v globalizovaném světě fotbalu potřebu přestupů hráčů z jiných etnik a kontinentů.

Druhým závěrem je fakt, že díky existenci blogů, diskuzí a fór je možné sledovat kolektivní úvahy o tématech jako identita nebo společenství.

Třetí zjištění je, že názory uváděné pod novinovými články jsou mnohdy urážlivé, zatímco příspěvky na fanouškovském fóru jsou často humorné a vtipné.

Problematika přístupu k cizincům a jejich přijetí v novém klubu je globální problematikou, netýká se pouze Trondheimu a Norska, ale zajímavý by byl také pohled do ostatních evropských zemí včetně České republiky.


[1] Focus and Scope. First Monday [online]. [cit. 2015-04-12]. Dostupné z: http://journals.uic.edu/ojs/index.php/fm/about/editorialPolicies#focusAndScope
[2] Roy Krovel. Academia.edu [online]. [cit. 2015-04-12]. Dostupné z: http://hioa.academia.edu/RoyKr%C3%B8vel

No comments:

Post a Comment