Monday, April 13, 2015

Race and racism in Internet Studies: A review and critique
Jessie Daniels, City University of New York, USA

JJM335 Nová média a společnost - 2. úkol

Autorka: Jessie Daniels, Ph.D., je profesorkou veřejného zdraví, sociologie a kritické psychologie na Městské univerzitě v New Yorku[1]. Jessie Daniels vystudovala sociologii na Texaské univerzitě v Austinu a její práce o rase, genderu, sexualitě a nových médiích byly publikovány v časopisech New Media & Society, Women’s Studies Quarterly, Theory in Action, American Journal of Public Health a Health Promotion and Practice. V roce 2011 získala za článek pojednávající o rase (rasovém původu), věznění a maskulinitě cenu Sarah Mazelis[2] za článek roku, kterou uděluje Společnost pro vzdělávání v oblasti veřejného zdraví[3]. Je autorkou knih White Lies[4], Cyber Racism[5] a Google Bombs, Astroturf, and Cloaked Sites[6]. V roce 2007 založila společně s Joe. R. Feaginem, prezidentem Americké sociologické asociace, působícím na texaské A&M univerzitě[7] akademický blog RacismReview (http://www.racismreview.com/), který „má poskytovat důvěryhodný a spolehlivý zdroj informací pro novináře, studenty a širokou veřejnost, kteří hledají solidní, na základě důkazů založené, výzkumy a analýzy týkající se "rasy", otázek rasismu, etnického původu a přistěhovalectví[8]. V roce 2010 uvedl magazín Forbes Jessie Daniels v seznamu „20 inspirativních žen na Twitteru“[9].

Ve své akademické a publikační činnosti se Jessie Daniels věnuje především tématu rasy (rasové a etnické příslušnosti), rasismu, genderové a sociální nerovnováze, sociálním otázkám a veřejnému zdraví (otázka HIV, drog, vlivu uvěznění na zdraví apod.). Uvedená témata zpracovává především ve vztahu k novým médiím, zejména internetu. Její činnost se nesoustředí pouze na akademické prostředí, ale snaží se působit jako aktivistka na širokou veřejnost, zejména s cílem odstraňovat existující nerovnováhy a zajišťovat sociální spravedlnost[10].

Téma studie: Tématem článku Race and racism in Internet Studies: A review and critique[11] autorky Jessie Daniels je zhodnocení a kritika existujících výzkumů týkajících se rasy a rasismu v internetovém prostředí[12] (zahrnujícím online hry, mobilní internet, zprávy, sport, fandomy, blogging, sociální sítě či právní aspekty a vztahy v internetovém prostředí). Článek nabízí analýzu otázky rasy a rasismu ve studiích zabývajících se internetem, a to zejména ve třech oblastech: 1) rasa a struktura internetu, 2) prvky rasy a rasismu v online činnostech a 3) rasa, sociální kontrola a internetové právo. Článek rovněž poukazuje na nutnost kritického porozumění bělošství[13] v internetových studiích.

Výzkumné tradice a myšlenkové směry: Ve své analytickém a kritickém přístupu, se kterým Jessie Daniels hodnotí již existující výzkumy vztahující se k danému tématu, vychází autorka ze tří myšlenkových směrů a teorií. První je pojednání Stuarta Halla s názvem Pohled na ty druhé[14], ve kterém vysvětluje, jak rozdělování na „my“ a „ti druzí“ umožňuje vytváření imaginárních společenství „nás normálních“ a odeslání všech ostatních, tedy „těch druhých“ do symbolického exilu. Druhým teoretickým východiskem je pohled na „bílou kulturu“ tak, jak jej ve svých dílech definoval americký sociolog William Edward Burghardt Du Bois (1868—1963), který se tématu rasové diskriminace, rasismu a odstranění rasové diskriminace věnoval po celý život[15]. Třetím teoretickým východiskem použitým autorkou ve své studii je teorie rasového formování, jejímiž autory jsou američtí sociologové Michael Omi a Howard Winant a která chápe rasu jako sociálně konstruovanou identitu[16].

Charakteristika textu: Článek Race and racism in Internet Studies: A review and critique autorky Jessie Daniels je průřezovým shrnutím již existujících výzkumů a studií týkajících se rasy a rasismu v internetovém prostředí. Autorka představuje danou problematiku na příkladu jednotlivých oblastí nových médií a výzkumů týkajících se zvolené tématiky s přesahem do uvedených oblastí. Nejedná se však o pouhý přehled, ale autorka rovněž v článku poskytuje své názory a kritické připomínky k popisovaným skutečnostem a závěrům.

Výsledky: V prvé části článku, která obsahuje především souhrn a přehled již realizovaných výzkumů, představuje Jessie Daniels vliv a vztah rasy, rasové (etnické) příslušnosti a rasismu k novým médiím (a opačně) de facto ze dvou rovin pohledu – jednak se věnuje otázce využívání nových médií z pohledu rasové příslušnosti uživatelů (nejčastěji se jedná o srovnání tří velkých etnických/rasových skupiny přítomných v americké populaci – bělochů, afroameričanů a latinoameričanů), tedy výzkumům ve své podstatě kvantitativním. Jedná se např. o výzkumy skutečnosti, jak rasová příslušnost ovlivňuje způsob a rozsah využívání mobilních služeb, internetu či online služeb. Druhá zásadní rovina v této části studie se věnuje zejména oblasti, kterou autorka zahrnuje pod rasismus. Jedná se však o širší záběr, než který bychom pod uvedeným termínem očekávali a který je obecně přijímán. Autorka sice zmiňuje výzkumy pojednávající o tom, jak jsou např. obsazeny pracovní pozice u firem v Silicon Valley (výraz používaný pro oblast na severu Kalifornie s centrem v San José, ve které se nachází vysoká koncentrace počítačového a technologického průmyslu[17]) v závislosti na rasovém původu (vedení tvoří především bílí Američané, zatímco manuální práci vykonávají především imigranti) nebo jakým způsobem a s jakou četností se rasismus projevuje např. v komentářích u online zpravodajských článků, na diskuzních fórech či komunikaci uskutečňované v rámci hraní online počítačových her, avšak nemalý prostor věnuje rovněž otázce identity.

V případě studie Jessie Daniels se přitom nejedná pouze o identitu rasovou, ale rovněž genderovou a sociální, přičemž ji přibližuje za pomocí existujících výzkumů z mnoha úhlů pohledu. Jednak se autorka věnuje otázce, jakým způsobem a v jaké intenzitě je v prostředí nových médií (mobilní služby, web, online hry, fandomy atd.) potlačována, nebo naopak posilována identita jejich uživatelů tvůrci mediálních produktů (např. nabídkou možných avatarů, genderem a barvou pleti postav v online PC hrách apod.), a rovněž poukazuje na opačný směr – tedy jak uživatelé využívají nová média k posilování, či potlačování své vlastní identity, případně jak jsou média využívána k tomu, aby se co nejširší okruh osob identifikoval s konkrétní rasovou či sociální skupinou a/nebo aby se co nejširší okruh osob vůči nějaké „jiné, cizí“ skupině vymezoval (tato část studie tedy de facto pojednává o využívání nových médií k propagandě), přičemž se zmiňuje i o souvisejících otázkách, jakými jsou např. „internetové právo“ či obecně právo na svobodu projevu v souvislosti s nenávistnými myšlenkami šířenými online médii.

Třetí zásadní část svého pojednání věnuje Jessie Daniels pracím Sturata Halla a Williama E. B. Du Bois. Studie a práce uvedených sociologů považuje autorka za stěžejní teoretická východiska pro výzkum ve třech (pro budoucí empirická šetření) hlavních oblastech tak, jak je vnímá ona: „rasa a struktura internetu; rasa a rasismus v činnostech, které vykonáváme online; kultura sledování a sociální kontrola[18]. Nezbytnost vycházet z prací zmíněných autorů zdůvodňuje autorka kritickým zhodnocením dosavadních výzkumů, které se týkají vztahu (jakéhokoli) rasy a rasismu a nových médií. Ačkoli existuje velký počet takových výzkumů, stále dle Jessie Daniels nepostihují podstatu a např. zcela opomíjejí projekci bělošství (od kterého se dle autorky zcela neoprostili ani někteří autoři v článku zmiňovaných výzkumů) a latentní a skrytou přítomnost rasismu na internetu.

Zhodnocení a relevance pro aktuální kontext v ČR: Hlavní přínos studie Jessie Daniels spatřuji ve velkém množství studií, výzkumů i teoretických prací, které ve svém článku zmiňuje. Stejně tak lze pozitivně hodnotit její kritický přístup, který může (bez ohledu na to, zda s ním souhlasíme, či nikoli) poskytnout zajímavé podněty pro další výzkum. Obě uvedené skutečnosti činí z článku Race and racism in Internet Studies: A review and critique jistě zajímavý zdroj pro všechny, kteří se vztahem rasy, rasismu, genderu, identity a souvisejících témat k novým médiím věnují či věnovat hodlají. Na druhé straně si nelze nepovšimnout poměrně radikálního postoje Jessie Daniels; s jistou mírou nadsázky lze říci, že prvky rasismu a rasové (bělošské), genderové a sociální nadřazenosti vidí téměř všude. Je tak otázkou k diskuzi, zda v některých momentech nehledá problém tam, kde se nenachází, zda některým tvrzením, postojům a činům nepřikládá jiný význam, než který ve skutečnosti mají, nebo zda některá fakta nevyhodnocuje nesprávně (např. bělošské vedení firmy nemusí být nezbytně důsledkem rasismu).

Co se týká přesahu a relevance článku pro aktuální situaci v ČR, považuji článek za zajímavý, pro úzký okruh osob zajímajících se o problematiku rasismu, nerovnosti, genderu a souvisejících témat možná za inspirativní, nikoli však zásadní či přelomový. Z hlediska rasového, etnického, ale i sociálního, je obyvatelstvo ČR daleko více homogenní než obyvatelstvo USA, kterému se Jessie Daniels primárně věnuje a kterého se rovněž týká většina výzkumů, které ve své studii zmínila. Přestože i v ČR existují jednotlivci a skupiny, které poukazují na (ať již skutečnou, nebo pouze domnělou) etnickou, sociální a genderovou nerovnost a diskriminaci, nemá studium rasy, rasového (etnického) původu a rasismu ve vztahu k (novým) médií u nás takovou tradici jako v USA.



[1] The City University of New York
[2] Sarah Mazelis Paper of the Year Award
[3] Society of Public Health Education
[4] Daniels, Jessie: White Lies: Race, Class, Gender and Sexuality in White Supremacist Discourse. Routledge, New York, 1997. ISBN-13: 978-0415912907
[5] Daniels, Jessie: Cyber Racism: White Supremacy Online and the New Attack on Civil Rights. Rowman & Littlefield, New York, 2009; ISBN-13: 978-0-7425-6158-8
[6] Daniels, Jessie: Google Bombs, Astroturf, and Cloaked Sites: Propoganda in the Digital Era (Framing 21st Century Social Issues). Routledge, New York, 2011. ISBN-13: 978-0415808187
[7] Texas A&M University
[8] About Us. In: http://www.racismreview.com/ [online] [cit. 27. 3. 2015]. Dostupné z: http://www.racismreview.com/blog/about-us/
[9] Halle, Tecco: 20 Inspiring Women To Follow On Twitter. In http://www.forbes.com/ [online] 2. 8. 2010 [cit. 27. 3. 2015]. Dostupné z: http://www.forbes.com/2010/02/08/inspirational-women-twitter-forbes-woman-leadership-social-media.html
[10] Jessie Daniels. In: https://commons.gc.cuny.edu [online] [cit. 27. 3. 2015]. Dostupné z: https://commons.gc.cuny.edu/members/jessienyc/
[11] Daniels, Jessie. Race and racism in Internet Studies: A review and critique. New Media & Society. August 2013, vol. 15 no. 5
[12] Internet studies =  v je použit překlad tohoto termínu v podobě internetové studie. Jsou tím míněny výzkumy a studie týkající se internetového prostředí, nikoli studie zveřejněné na internetu, jak by mohl český překlad napovídat.
[13] whiteness – sebevnímání příslušníků bílé rasy, identifikování se s příslušností k bílé rase a vyvozování sociálních aspektů z této příslušnosti
[14] Hall, Stuart: The spectacle of the Other. In: Representation: Cultural Representations and Signifying Practices. Sage Publications Ltd., London, 1997. ISBN: 0 7619 5432 5
[15] Morse, Donald J.: William Edward Burghardt Du Bois (1868—1963). In: http://www.iep.utm.edu/ [online] [cit. 27. 3. 2015]. Dostupné z: http://www.iep.utm.edu/dubois/#H6
[16] Racial formation theory. In: http://en.wikipedia.org/ [online] 12. 3. 2015 [cit. 27. 3. 2015]. Dostupné z: http://en.wikipedia.org/wiki/Racial_formation_theory
[17] Silicon Valley. In: http://cs.wikipedia.org/ [online] 16. 1. 2015 [cit. 7. 4. 2015]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Silicon_Valley
[18] Daniels, Jessie. Race and racism in Internet Studies: A review and critique. New Media & Society. August 2013, vol. 15 no. 5, s. 712

No comments:

Post a Comment