Monday, April 13, 2015

Cestovat skoro zadarmo?



Tuto otázku si v životě položil snad každý. Mohu cestovat téměř zadarmo? V dnešní době je to naprosto běžné a hojně využívané, především mezi studenty. Ale jak na to? Nejprve bývá zapotřebí najít ubytování. To je také snadné, stačí si vytvořit profil na Couchsurfingu.

Co je to Couchsurfing? Je to sociální síť, která funguje od roku 2003, a která spojuje více než deset milionů uživatelů po celém světě. Jejich počet se za poslední dva roky téměř zdvojnásobil. Síť je určena pro všechny dobrodruhy a cestovatele, kteří chtějí vyzkoušet něco nového. Hlavním posláním je získávat jiné a inspirativní zážitky, vytvořit globální komunitu lidí, kteří budou šířit toleranci a respektovat odlišnost a rozmanitost. Uživatelé tedy nabízí ubytování na svém gauči, jelikož ten má doma skoro každý a může ho poskytnout ostatním. To byla samozřejmě původní myšlenka. Ubytování se ale liší od uživatele k uživateli. Někdo vám nabídne již zmíněný gauč, u někoho si budete muset vystačit jen se spaním na karimatce či na zemi, někdo vám dá k dispozici postel či dokonce samostatný pokoj. Tento styl cestování není pro všechny, ale rozhodně není na škodu to vyzkoušet. Ovšem Couchsurfing není hotel zadarmo. I vy musíte dát něco na oplátku. Váš ubytovatel bude očekávat, že s ním strávíte trochu času, pobavíte se spolu, poznáte se navzájem. Můžete to také brát jako procvičování cizího jazyka zdarma. [1]



A jak to tedy funguje? Tak nejprve je zapotřebí si vytvořit vlastní profil, nahrát fotky, napsat něco o své osobě - čím více, tím lépe a zadat jazykové znalosti. Poté už jen stačí zadat do vyhledávače místo, kam chci vyrazit a kde hledám ubytování. Stránka mi nabídne množství uživatelů, kteří nabízí ubytování v daném místě, takže poté, co si důkladně pročtu profily hostitelů, odešlu jim žádost o ubytování, ve které zdůvodním, proč jsem si vybrala právě toho daného hostitele. To je často dost klíčové, jelikož řada lidí rozesílá zkopírované žádosti a nesnaží se být originální a tak se může stát, že žádný z hostitelů neodpoví na žádost kladně, protože uživatelé, kteří bydlí v centru měst typu Londýn, Paříž či New York dostávají několik desítek žádostí, tak se musíte snažit, aby si vybrali právě vás.

Pokud tedy dostane nějakou kladnou odpověď, stačí se jen domluvit s budoucím hostitelem, kdy se k němu dostavíte, jestli vás má někde vyzvednout nebo jestli sami trefíte k němu domů. Často se vás také zeptá, jestli chcete, aby s vámi trávil čas, ukázal vám město, seznámil vás s jeho přáteli. Vše záleží na vás a na společné domluvě. Také záleží zcela na vaší dohodě, jak dlouho budete u uživatele bydlet. Často se stává, že vám ubytovatel dá klíč od jeho bytu, takže se na něho nemusíte vázat. Couchsurfing můžete využívat jen vy sami nebo můžete cestovat s kamarády. Hostitelé jsou zvyklí ubytovávat více lidí a maximální ubytovací kapacitu uvádějí na svém profilu.

A co se stane, když se vám stále nedaří sehnat ubytování? Nezoufejte, Couchsurfing nabízí další možnost, jak si zajistit hostitele. Ve větších městech existují SOS skupiny, do kterých napíšete příspěvek a zdůvodníte, proč se vám nepodařilo najít ubytování. Pak stačí jen doufat, že se nad vámi někdo smiluje a ujme se vás.  

A jaké výhody tedy Couchsurfing nabízí? Kromě již zmíněného ubytování zadarmo je to skvělá možnost, jak se seznámit s místními lidmi, dozvědět se tajné tipy, kam v daném místě zajít, takže poznáte město daleko lépe než běžný turista. Často vám hostitel nabídne jídlo, uvaří vám nebo vás vezme na večeři, přijede pro vás na letiště či na nádraží, takže vám usnadní cestování a sníží celkové náklady.

Nezní to báječně? Ale vyvstává otázka, zda je to bezpečné. Přeci jen budete bydlet u člověka, kterého neznáte, kterého jste v životě neviděli, a se kterým jste komunikovali jen přes internet. Zajištění bezpečnosti uživatelů Couchsurfingu je prioritou, proto existuje systém hodnocení. Každý uživatel napíše na svého hostitele po skončení pobytu referenci – buď pozitivní, neutrální či negativní. To stejné udělá i hostitel. Také si můžete přidávat uživatele do přátel, to také zvýši vaši kredibilitu. Samozřejmě to není 100% zajištění bezpečnosti, ale to není nikdy.

Couchsurfing je nejenom komunita uživatelů, kteří navzájem hledají ubytování, je to především platforma pro cestovatele. Jedete do města, kde nikoho neznáte, ubytování sice máte, ale rádi byste se sešli s někým místním na kafe? Není problém, to také Couchsurfing nabízí. Ve větších městech se také konají pravidelná setkání uživatelů, takže se můžete seznámit s novými lidmi, procvičit si jazyk a probrat cestovatelské zážitky. Také se můžete přidat do řady diskusních skupin nebo najít si spolucestovatele.



Je Couchsurfing příkladem Produsage? Rozhodně ano, jelikož uživatelé aktivně vytváří obsah – píší reference, bez nichž by stránka nemohla fungovat. A co vlastně získá uživatel vytvářením obsahu? Tak zaprvé zajistí větší bezpečnost a důvěryhodnost stránky, dále tím, že napíše referenci na svého ubytovatele, hostitel mu na oplátku také napíše referenci, a čím větší počet kladných referencí máte, tím pro vás bude snazší najít hostitele, jelikož vypadáte důvěryhodněji. Takže teď přesně víte, jak na to.[2]



[1] CouchSurfing: About CouchSurfing. [online]. 1999-2015 [cit. 2015-04-10]. Dostupné z: http://about.couchsurfing.com/about/
[2] Bruns, Axel (2007). „Produsage: Towards a Broader Framework for User-Led Content Creation". Creativity and Cognition: Proceedings of the 6th ACM SIGCHI conference on Creativity & cognition, ACM, Washington, DC.: 99. [cit. 2015-04-11]. Dostupné z: http://eprints.qut.edu.au/6623/1/6623.pdf.

No comments:

Post a Comment