Monday, April 13, 2015

Jeden prsten ovládl internet



          Pán prstenů je slavnou mytologickou fantasy ságou, která se už po několik desetiletí těší oblibě po celém světě. Z původní knižní předlohy z pera anglického spisovatele Johna Ronalda Reuela Tolkiena se dočkala zfilmování, převedení do virtuálního světa počítačových her, karetních a deskových her i každoročních setkávání fanoušků po celém světě, ať už ve skutečnosti, nebo ve světě virtuálním. Na internetu existuje nespočet komunit, které probírají tento fantasy svět stále dokola a neustále nacházejí nové poznatky, informace a zajímavosti, rozvíjejí Tolkienovy příběhy a vdechují jim nový život. Nejedná se totiž jen o slavnou trilogii Pána prstenů. Tolkien ještě před Pánem prstenů napsal dílo zvané Hobit, které se taky dočkalo zfilmování. Dále se věnoval rozsáhlým spisům o mytologickém světě – Středozemi, kde se děj Hobita a Pána prstenů odehrává, popsaném v knize Silmarillion a v mnoha dalších.

Knižní předloha

          Původní kniha vznikala v letech 1937–1949, vyšla ve třech svazcích. Tolkien ji chtěl původně vydat jako jediný svazek, ale jelikož byl po 2. světové válce těžce sehnatelný papír, byl jeho požadavek zamítnut a kniha byla vydána postupně. Trilogie se prodalo přes 150 milionů výtisků a stal se tak třetím nejprodávanějším románem v historii. Český překlad knihy vznikl v letech 1979 – 1980. Přeložila ji Stanislava Pošustová, pracovnice knihovny anglistiky FF UK, ale vydání se překlad z politických důvodů nedočkal a kniha byla vydána až na počátku 90. let. Nicméně překlad psaný na stroji koloval mezi disidenty, trampy a českým undergroundem. Příběh trilogie popisuje věčný konflikt dobra se zlem. Úkolem dobra je zničit Prsten, který v sobě nosí velkou moc a je ve spojení s mocným pánem temna Sauronem, a tím představuje velkou hrozbu pro celý svět. V knize pozorujeme sjednocení mnoha národů a ras Středozemě (hobiti, elfové, trpaslíci, lidé) v rozhodujícím zápase se Sauronem.

Filmová zpracování


          Kniha se dočkala několika filmových zpracování, v roce 1978 první díl a část druhého dílu trilogie jako animovaný film režiséra Ralpha Bakshiho a v roce 1980 jako animovaný televizní film v režii Basse a Rankina. Nejznámější filmová adaptace režiséra Petera Jacksona však vznikla až v letech 2001 – 2003. Filmy se natáčely v malebné přírodě Nového Zélandu, byly oceněny nespočtem cen a staly se fenoménem po celém světě. Kniha se těšila velké oblibě také u stoupenců hnutí hippies. Legendární rocková kapela Beatles se v roce 1969 rozhodla knihu zfilmovat. S několika přáteli z hnutí hippies a s partou švédských psychedelických výtvarníků pracovali na scénáři, hledali vhodné herce a lokality pro natáčení. Jednu z hlavních rolí hobita Froda měl ztvárnit bubeník Ringo Starr a čaroděje Gandalfa kytarista George Harrison. K natáčení ale nedošlo kvůli rozpadu skupiny.

          V České republice se na přelomu let 2003 -2004 objevila parodie na film Pán prstenů: Společenstvo prstenu s oficiálním názvem Pár Pařmenů: Společenstvo žlutého tentononcu s pěknou básničkou uvnitř. Tuto parodii měla na svědomí skupina několika ostravských středoškoláků, kteří film kompletně předabovali. O kvalitě humoru můžeme vést spory, nicméně se tento kousek stal na krátkou dobu hitem českého internetu.

Počítačové hry

          Na téma Pána prstenů vzniklo samozřejmě i spoustu počítačových her. Jedná se o rozmanité druhy her např. 3D akční hry, RPG hry, tahové a strategické hry a jiné. Hry samotné dále rozvíjejí původní příběhy knihy. První počítačová hra vznikla už v roce 1988. Jednalo se o textovou hru Shadows of Mordor. O dva roky později si v další hře hráči posílali emaily, vymýšleli příběhy a tvořili své vlastní postavy. V 90. letech vyšla řada dalších her např. Elendor, Middle-Earth, Nemesis, Mozart, Mirkwood, dnes jsou však již téměř zapomenuty. Na přelomu tisíciletí se do vytváření počítačových her pustily velké společnosti jako Electronic Arts. Svezly se na vlně popularity filmů Petera Jacksona a byly a stále jsou mezi hráči velmi oblíbené. Mezi jednu z nejlepších bezesporu patří hra nesoucí název Battle for Midlle-Earth (2004). Tato povedená strategie byla na svou dobu výborně zpracována jak po stránce grafické, tak po stránce hratelnosti. Její druhý díl společně s datadiskem, který vyšel o dva roky později, byl ještě lepší a vývojáři hru skutečně dotáhli do špičkové úrovně.

Mánie na internetových stránkách

          Na internetu existuje nespočet stránek tematicky věnovaných příběhu ze Středozemě. Pro zajímavost lze nalézt stránky věnující se pouze filmům, dále stránky zaměřující se na informace o setkávání larpistů, stránky s prodejem předmětů s tematikou Pána prstenů, jako jsou makety zbraní, šperky, oblečení, masky, stránky s prodejem populárních šachových figurek, stavebnic Lego pro menší děti, karetních her a mnohé další.  

John Ronald Reuel Tolkien (3.ledna 1982 – 2.září 1983) byl anglický spisovatel, filolog a univerzitní profesor, nejvíce se proslavil jako autor Hobita a Pána prstenů. Na Univerzitě v Oxfordu působil v letech 1925-1945 jako profesor staré angličtiny. Byl význačným jazykovědcem a znalcem staré angličtiny a staré severštiny. V roce 1972 obdržel od královny Alžběty II. Řád britského impéria.

No comments:

Post a Comment