Thursday, April 16, 2015

Holger Pötzsch: The Emergence Of iWar: Changing Practices And Perceptions of Military Engagement In A Digital Era



Stať The emergence of iWar: Changing practices and perceptions of military engagement in a digital era autora Holgera Pötzische se zabývá vlivem nových mediálních technologií na vedení a vnímání válečných operací. Nastiňuje, že díky moderním technologiím mohou být vojenské konflikty prakticky vedeny dokonce jednotlivci, a to zcela online. Článek byl publikován v lednu 2015 v periodiku New Media & Society. 

O autorovi
Holger Pötzsch se narodil v roce 1971 v Mnichově a v současnosti působí jako docent na katedře kultury a literatury na univerzitě v norském Tromsö. Pötzsch získal titul Ph.D. v Mediálních a dokumentačních studiích a titul M.A. v Mírových a bojových studiích. Ve svém výzkumu se zabývá audio-vizuální stránkou války ve válečných filmech, filmovou a kulturní pamětí, počítačovými hrami, vztahem nových médií a války a dopadem technologie, umění a populární kultury na procesy vyloučení. 

O periodiku
Časopis New Media & Society je špičkově hodnocený, recenzovaný mezinárodní časopis, který publikuje klíčové výzkumy z oblasti komunikace, mediálních a kulturních studií, z oblasti sociologie, geografie, antropologie, ekonomie, politických, informačních a humanitních věd. Jeho závazkem jsou vysoce kvalitní výzkumné práce, které prozkoumávají vztah mezi teorií, politikou a praxí. Časopis vychází od roku 1999 a v současnosti jsou jeho editory Nicholas Jankowski a Steve Jones. 

Téma článku
Článek se zabývá vlivem nových mediálních technologií na vnímání a také vedení moderních válečných operací. Navazuje například na studii NATO Review Johnnyho Ryana z roku 2007 a jeho navazující práci z roku 2008, ve kterých Ryan upozorňuje na zásadní posun v rovnováze ofenzivních schopností, kdy dochází k posilování moci a schopností jednotlivců, kteří jsou díky moderním technologiím schopní ohrozit činnost velkých korporací a dokonce i celých vlád. Johnny Ryan v těchto pracích vychází z incidentu, kdy pouhým nabouráním do několika počítačů v Estonsku dokázal neznámý útočník paralyzovat celou řadu důležitých institucí v celé zemi. Ryan pro tento nový způsob vedení války zavádí termín iWar.

Pötzsch vychází z Hammondovy knihy Media, War, nad Postmodernity (2007), která rozlišuje dva druhy postmodernistické války: 1) války vedené západními mocnostmi pomocí chytrých zbraní a pokročilých technologií a bez zbytečného krveprolití; 2) války vedené v rámci ideologických a náboženských motivů v lokálním měřítku. Jako příklad prvního konfliktu je uvedená první válka v Perském zálivu, jako příklad druhého potom Kaldorův koncept nové války, který říká, že válečné konflikty budou zaměřený spíš na ovládnutí obyvatelstva pomocí strachu a teroru spíše než hrubé síly.

První válka v Perském zálivu je zmiňována jako určující bod zlomu v historii válečnictví – často bývá označována jako první totální elektronická válka. Je ztělesněním posunu od průmyslové války, která byla charakterizována rychlostí a silou vybavení a personálu, k válce informační, která je determinována rychlostí elektronických a kontrolních technologií.

Dalším zmiňovaným termínem je infoteror, který úzce souvisí právě s infoválkou a ovládnutím komunikačních technologií. Jako příklad je uvedený útok na Světové obchodní centrum v roce 2001, kdy po nárazu prvního letadla byla média schopná prakticky okamžitě reagovat a další útoky již byly vysílány v přímém přenosu. Útočníkům se tak díky mediální pozornosti podařilo násobně zvýšit psychologický a politický efekt útoků.

V kontrastu s výše řečeným je potom pojem tzv. virtuous war, kdy se válčící strana snaží o naprosto opačný efekt, než je vyvolání paniky a strachu. Díky moderním technologiím se podařilo válku polidštit, a to díky vytvoření dojmu, že může být vedena humánním způsobem. Na druhou stranu autor upozorňuje na přílišné využívání médií k politické a válečné propagandě a rozšiřování názoru, že je určitá vojenská operace vlastně v pořádku.

Tím se autor dostává k prakticky opačnému termínu diffused war – nekontrolovanému šíření informací o válce, které může mít za následek nekontrolovatelné politické a společenské efekty. Diffused war je determinována třemi propojenými efekty: 1) vnímání válčení prostřednictvím webu 2.0; 2) nepředvídatelnost informačního toku a smazávání hranic mezi příčinou a důsledkem; 3) zvýšená nejistota u rozhodování politických špiček. Tradiční medializace války je tak zpochybňována a díky tomuto roztříštění je těžké informace o válce uchopit. 

Výše zmiňované termíny nestojí prosti sobě, nevylučují se, jeden nenahrazuje druhý. Naopak, běžně dochází k jejich koexistenci, kdy je o konfliktu informováno chirurgicky přesně a zároveň jsou k dispozici podvratné a roztříštěné informace.

Na základech zmíněných výše stojí termín iWar, český iVálka. Předpona „i“ podle Andrejevice (2007) naznačuje příslib interaktivní revoluce jak subjektivního přizpůsobení, tak demokratické možnosti odmlouvat. Jak Andrejevic upozorňuje, podrobením těchto příslibů bližšímu zkoumání najdeme napětí mezi interaktivitou jako sdílením moci a jako nástrojem nových způsobů útlaku. Tato dvojsečnost se podle autora článku může projevit především s narůstajícím používáním sociálních sítí, které sbírají a ukládají veškerá data o uživatelích, aby je následně využili pro své ekonomické záměry. Riziko spočívá v tom, že se k datům teoreticky může i ten, kdo je chce využít k záměrům jiným než ekonomickým.

Nástup iWar souvisí s masivním nástupem a rozvojem informačních technologií, ale také například sledovacích zařízení, SIM karet, GPS modulů a podobně. Tento rozvoj ovlivňuje samotné základy lidského bytí. 

Pötzsch nabízí pět analytických rozměrů iWar – individualizace, implicitnost, interaktivita, intimita a bezprostřednost.

Individualizace
Individualizace ve vztahu k iWar znamená nástup takových technologií, které umožňují vést jednotlivci (nejčastěji elektronickou) válku. Jde především o možnost nabourat se prakticky do jakéhokoliv počítače jednotlivcem. Vezmeme-li v úvahu, že drtivá většina životně důležitých institucí funguje na neustálém připojení k internetu, může i jednotlivec napáchat nedozírné škody.

Implicitnost
Autor vychází z Brunse a jeho termínu produsage, který popisuje, že konzument obsahu internetu je zároveň i jeho tvůrcem. A právě tvorbu obsahu vidí Pötzsch jako potenciální riziko. Uživatelé podílením se na obsahu dobrovolně (a často možná nevědomky) dávají k dispozici ohromné množství osobních dat, návyků, vzorců chování. Ty jsou již v současnosti využívány ke komerčním, především obchodním a marketingovým účelům. Autor upozorňuje, že se ale v případě války mohou stát rychle nástrojem kontrol, sledování a útlaku.

Interaktivita
Interaktivní rozměr vidí Pötzsch ve snaze o maximální zapojení individuálního občana do válečného snažení. Tyto trendy se rozšiřují například do populární kultury. Jde například o stále dokonalejší válečné hry a simulátory, které slibují „válku na vlastní kůži“. 

Intimita
Intimita je další důležitým rozměrem moderního válčení, který může být uchopen pomocí konceptu iWar. Nová zařízeními jako jsou stále dokonalejší přenosná síťová nahrávací zařízení, jako například telefony nebo kamery připevněné na helmách, znamenají potenciál pro zvyšování intimity mezi veřejností a individuálním vojákem, mezi pilotem dronu a jeho cílem nebo mezi veřejností a obětí války. Veřejnost je díky novým technologiím vtažena přímo do válečného dění. 

Bezprostřednost
Podle Paula Virilia záleží na informaci samotné stejně, jako na rychlosti, s jakou je přinesena. Rozvoj non-stop zpravodajských kanálů stejně jako dalších moderních technologií přináší poslední rozměr iWar – bezprostřednost. Válčení probíhá neuvěřitelně rychle, na plánování ve stylu 2. světové války není čas. Jsou vedeny bleskové, efektivní a nepříliš velké údery. A veřejnost má možnost sledovat je v přímém přenosu. Což s sebou přináší jednak jakési zlidštění válečné mašinerie, na druhou stranu to výrazně snižuje možnosti manipulace politických představitelů.

Podle Pötzsche koncept iWar terminologicky zachycuje moderní válečnictví a jeho schopnost sjednotit nové technologie s novými způsoby vykonávání násilí a politické výsady jednat vojensky jménem všeobecného souboru norem a hodnot. Jako takový, koncept vrhá světlo na konkrétní společensko-technologické fenomény, které jsou základem stále se rozvíjejícího aparátu globální politiky policie, nátlaku a ovládání. Jde o globální fenomén, kdy se v současné době prakticky neomezeného internetu hranice a rozdíly v některých oblastech již natolik rozostřily, vše popisované je platné pro jakoukoliv zemi na světě, Českou republiku nevyjímaje.

Zdrojový článek:
PÖTZSCH, Holger. The emergence of iWar: Changing practices and perceptions of military engagement in a digital era. New Media & Society. 2015, roč. 17, č. 3, s. 78-95. Dostupné z: SAGEJournals

Zdroje:
Holger Pötzsch. Academia.edu [online]. [cit. 2015-04-09]. Dostupné z: http://uit.academia.edu/HolgerP%C3%B6tzsch

Pötzsch, Holger. UIT: The arctic university of Norway [online]. [cit. 2015-04-09]. Dostupné z: http://uit.no/om/enhet/ansatte/person?p_document_id=43820&p_dimension_id=88150


New Media and Society. SAGEJournals [online]. [cit. 2015-04-08]. Dostupné z: http://nms.sagepub.com/

No comments:

Post a Comment