Sunday, November 9, 2014

Vtip a humor vládnou internetu: fenomén 9gag

Pokud hledáte místo, kde se pobavit, zahnat nudu a chmury a zároveň se stát součástí obrovské celosvětové online komunity, pak doporučuji 9gag.com. Přestože se v poslední době podle mnoha názorů internetových hlasů pohoršil a již existuje mnoho jiných a lepších online portálů, přesto patří mezi ikonická místa, kde se setkává minulost s budoucností.

logo 9gag
To probíhá především v podobě různých fotek, memů, rage komiksů a dalších jakkoli zajímavých či vtipných obrázků, jež uživatelé nahrají. Často se jedná i o čistý text, který je „nějakým“ způsobem zajímavý. Měsíčně 9gag zaznamená průměrně 80 milionů unikátních návštěvníků a 2 miliardy zobrazených stránek.

"Unhelpful highschool Teacher" meme

Historie po současnost

9gag byl založen v roce 2008 v Hongkongu a v současné době je hostován ve Spojených státech amerických. Přirovnat bychom tuto stránku, jež poskytuje i mobilní aplikace a vede vlastní  úspěšnou Facebookovou stránku, mohli k redditu, 4chan nebo Funnyjunk. Spoluzakladatel Ray Chan, rodilý Hongkončan, chtěl vytvořit alternativu Facebooku, jež v té době v Hongkongu nebyl příliš známý a chtěl zjednodušit proces sdílení vtipných obrázků a videí mezi uživateli. 9gag si klade za cíl umožnit svým uživatelům co nejrychlejší možnost sdílet své výtvory a sledovat ty od ostatních uživatelů. V současnosti se jedná o stránku s humorným obsahem s největším počtem zapojených uživatelů.
 
"Rage Comics" obličeje
Přihlášení na 9gag je možné provést nejen klasicky přes e-mailový účet, zároveň je možné i přihlášení pomocí Facebooku, kde tedy probíhá oboustranná sociální interakce v podobě sdílení a komentářů k jednotlivým postům. Interakce komunity 9gagu je tvořena především díky facebookovým komentářům, kterých u jednotlivých vložených obrázků nalezneme stovky až tisíce.

Výňatek z koverzace u příspěvku na 9gag.com

Jak se zapojit

Zapojení do této komunity je jednoduché – uživatel si vytvoří účet, ať už přes Facebook či pouze svůj e-mail, v jednoduchém upload toolu nahraje obrázek, který považuje za vtipný a po vložení už pouze čeká, zda jeho příspěvek bude mít úspěch či zkončí v propadlišti ostatních příspěvků, jež nezískaly příliš popularity. Hodnocení příspěvků na 9gag funguje velmi jednoduše. V současné době jsou příspěvky řazené do tří skupin rozdělených podle počtu hlasů; Hot, Trending a Fresh. Po vložení je příspěvek zařazen do kategorie Fresh, kde čeká, než mu ostatní uživatelé přidají hlasy. Vzhledem k počtu přidávaných příspěvků je velmi těžké se prosadit a málokterý příspěvek získá dostatečný počet hlasů k tomu, aby mohl postoupit dále do kategorie Trending. Z kategorie pak vede cesta na stránku Hot, kam by se měly dostat jen ty nejlepší a především nejvtipnější příspěvky. Jak to funguje v reálu je již druhá otázka. 

Uživatelský obsah

Obsah, který uživatelé na 9gag vkládají, je omezován pouze uživateli samotnými. Díky tomu se dle mnohých často stává, že obsah tohoto serveru je často duplikován z jiných stránek či kraden jiným uživatelům. Ideou 9gagu je však vkládání unikátního obsahu, který vytvoří sami uživatelé na základě svých zkušeností a nahrají ho pro pobavení ostatních uživatelů. Proto se 9gag řídí 9 základními pravidly:
  1. 9gag je pouze pro ZÁBAVU;
  2. 9gag je POUZE pro zábavu;
  3. zapoj se;
  4. pokud jsi vtipný, dostaneš hlasy;
  5. hraj fér;
  6. respektuj originalitu a kreativitu;
  7. buď slušný;
  8. žádné reposty (opakovaná vložení stejného obsahu);
  9. informuj o porušení a zneužití.

Hlavním obsahem nejen 9gagu, ale i jiných UGC (user generated content) stránek, jsou tzv. memy (internetový fenomén). Jedná se o nápady, myšlenky a jiné uživatelské koncepty, jež se šíří po internetu, a to pomocí sdílení mezi uživateli. Jejich forma je neomezená, na 9gagu se pak jedná především o obrázky, videa, gify či pouze texty. 

Komunita 9gag reagovala na obvinění o kradení obsahu z jiných stránek tvorbou „svých vlastních“ meme, které jsou využívány na 9gag. I přesto se již rozšířily i do ostatních koutů internetu. Jedná se o:

Sad Frogman / Sad Bear Guy

The name is: Tadá!
If You Know What I Mean

Boje a rozpory

9gag komunita je i přes všechna obvinění a pochyby velmi silná. V roce 2011 naplánovali uživatelé sítě 4chan útok, jež měl za cíl zaplavit 9gag nevhodným obsahem. Uživatelé 9gagu však tento útok odhalili a byli připraveni. 20. prosince, kdy se útok na 9gag konal, ožila celá komunita a jejich cílem bylo „downvote“ (odebrat hlasy) u nevhodných obrázků. Těch bylo nahráno neuvěřitelné množství, některé obsahovaly i prvky z dětské pornografie. I přes snahu všech uživatelů tyto nevhodné příspěvky odstranit, moderátoři 9gag museli stránku odstavit, aby nebylo možné přidávat další příspěvky, komentáře a tvořit další profily a to na dobu 40 hodin. Válka mezi komunitami však tímto neskončila. 

V roce 2012 napadli uživatelé sítě 4chan webové stránky 15leté dívky, která spáchala sebevraždu a vložili na ni nevhodný obsah, jež se nijak neslučoval s dívčiným příběhem. Tento Cyber-Bully útok uživatelé 4chan svedli na 9gag komunitu, která byla následně viněna i příbuznými zesnulé dívky. Za dobu, kdy je komunita 9gagu aktivní, se objevilo větší množství útoků či slovních přestřelek s uživateli jiných sítí. To svědčí o síle, jež se hromadí i na takové stránce jako je 9gag, jež má za úkol především pobavit její uživatele každodenní dávkou humoru.
Koloběh originálního obsahu podle uživatelů 4chan

Ať už se obsah na 9gagu bere odkukoli, důležité je především to, kdo obsah vytváří. Humorné stránky jsou jedněmi z největích zdrojů UGC, a to i v porovnání s jinými sociálními sítěmi jako Facebook či Twitter. Jejich důležitost si ovědomujeme především v dobách, kdy stránky prochází problémy a nejsou dostupné ale především v dobách krize, kdy se i tyto humorné stránky mění v komunikační kanály pro veškeré skupiny, jež spolu navzájem komunikují. I tím přispívají tyto na první pohled nedůležité stránky svým dílem společnosti.

Zdroje:
https://www.facebook.com/9gag
http://www.meldmagazine.com.au/2012/07/9-gag-ray-chan/
http://pando.com/2012/08/21/9gag-the-biggest-little-startup-at-y-combinators-demo-day/
http://knowyourmeme.com/memes/sites/9gag
http://knowyourmeme.com
https://angel.co/9gag
http://e27.co/jokes-aside-9gags-co-founder-ray-chan-shares-about-the-serious-side-of-their-latest-us2-8m-round/
http://allthingsd.com/20120412/meet-9gag-the-community-comedy-site-thats-growing-like-crazy/
Použitá literatura:
BRUNS, Axel. Blogs, Wikipedia, Second life, and Beyond: from production to produsage. New York: Peter Lang, c2008, s. 240. ISBN 9780820488677.

No comments:

Post a Comment