Sunday, November 9, 2014

Fenomén fanfiction: Kapitán Kirk s jizvou na čele!

Každý někdy zažil pocit, kdy dočetl dobrou knihu a v hlavě měl jedinou myšlenku – co se stalo dál? Políbila Katrin Mitche? Zachránila Lirael celý svět před zkázou? Zvítězí elfové v boji? Přežije Monika smrtelnou nemoc? I když příběh skončí sebelépe – a to v době tak módních otevřených konců není samozřejmost – v každém z nás zůstane malé semínko. Co s nimi bude dál? A právě tam začíná fenomén fanfiction.

Fanfiction, česky také fankfikce je fanouškovská literární tvorba, která vychází z již sepsaného díla. Tomu se pak říká kánon. Kánon a jeho postavy představují základ, na kterém autor fanfiction staví svou tvorbu. Fanfikce ale není nějaký prostoduchý plagiát! Je to originální práce, často i monstrózních rozměrů, jejíž kvalita se pohybuje někdy od nejhorších slohových cvičení dětí z deváté třídy základní školy, až k mnohasetstránkovým románovým příběhům, které se směle mohou rovnat dílům na pultech knihkupectvím. Nejlepším příkladem může být nejprodávanější kniha všech dob, bestseller Fifty Shades of Grey autorky E. L. James. Její kniha vznikla původně jako fanfiction, jehož originálním kánonem byl svět teenager fantasy Twilight.

Fenomén fanfikce zažil nebývalý rozsah díky Internetu. Fanoušci fanouškům, tak zní heslo největšího portálu s fanfikcemi fanfiction.net. Historické kořeny fanfiction jsou však mnohem hlubší, než jak by se na první pohled mohlo zdát. Dámy ve viktoriánské Anglii psali dlouhé statě o tom, jak smrt Sherlocka Holmese byla jen mylná a v uzavřených kroužcích si je předávaly. I v české literatuře najdeme dobrý příklad fanfiction – šestý díl Osudů dobrého vojáka Švejka, který vznikl po smrti Haška, je z pera jeho epigona, Karla Vaňka. Fanfiction je vlastně fascinující věc… Umožňuje svým čtenářům prožívat svět originálního autora znova a znova a udrží ho tak u jeho práce mnohem déle. Netřeba tak asi zdůrazňovat, jak skvělá věc pro marketingová oddělení fanouškovská tvorba je.

 První fanfiction, jak je známe dnes – tedy nekomerční a volně dostupné na Internetu – můžeme vysledovat až do temných 70. let, kdy slovo Internet bylo pro většinu neznámé zaklínadlo a formát www (Word Wide Web) byl úsměvný eufemismus. Jednalo se o práce ze světa Star Treku, které pojednávali o různých dobrodružstvích kapitána Kirka a jeho věrného Spocka. Po roce 2000 ovládal drtivou většinu fanfikcí svět Harryho Pottera. Dlouhými odmlkami mezi jednotlivými díly nechávala Rowlingová své fanoušky zoufale vyhladovělé a ti hledali cokoliv, čím by mohli tenhle svůj hlad utišit. Tak vznikly nekonečné alternativní linie, které vypráví o příběhu Harryho Pottera a jeho kamarádů ve čtvrtém, pátém, šestém nebo sedmém roce Bradavic (podle toho, kdy se fan-autor odchýlil od originální linie). Když ovšem Rowlingová (ve vodách fanfiction zvaná Rowla nebo pouze ikonickým JKR) dopsala svých sedm knih, fanoušci nebyli ochotní svůj fandom, jak je svět konkrétního příběhu nazýván, opustit. Proto svou tvořivost uplatňovali stále divočejším způsobem. Možná právě někdy tehdy vzniknul první slash.

V současné HP fanfiction je slash dominující žánr, protože představuje příběh s romantickou zápletkou okolo homosexuálního páru. Mezi nejrozšířenější pagingy (jak se nazývá vztah dvou hlavních postav) patří Harry Potter a Draco Malfoy – vždyť, kdo by si nevzpomenou na to okřídlené: co se škádlívá… - nebo Harry Potter a Severus Snape, protože jen málo žen nechává chladnými půvab charizmatického Alana Rickamana. A zatímco literární kritikové se durdí nad zpustlostí takového žánru, feministické teoretičky vytvářejí teorii o přenosu utlačované ženské sexuality a psychologové varují před mravním ohrožením mládeže, autoři dál píší své příběhy a vzájemně je sdílejí.

Komunita fanoušků v určitém fandomu je totiž nesmírně silná a pevně semknutá. Nejen že se pořádají cony, na kterých probíhají autorská čtení, vznikají i spolky, které se zabývají zvedáním literární úrovně psané fanfiction. I to je možná kouzlo skryté ve fanfiction. Lidé spolu vzájemně sdílejí nadšení z autorského díla a tak nejen, že dílo čtou, oni jej sami vytváří. A některé autorky – nehledě na to, jak málo je to pravděpodobné – se občas od fanfiction dostanou k vlastní, originální tvorbě, která jí vynese na vrchol. Cassandra Clare, autorka série Mortal Instruments, na jejíž motivy byl v roce 2013 uveden velkofilm City of Bones, se k psaní dostala jako autorka HP fanfiction. Dnes je její fandom Mortal Instruments podle fanfiction.net jeden z deseti nejobjemnějších fandomů vůbec.

Poté, co opadla velká vlna fandomu Harry Potter, přicházejí na scénu další knihy. Twilight pro své málo plastické postavy nevydrželo tak dlouho, ale i tak se řadí po světě HP k nejrozlehlejším fandomům. Obrovským lákadlem pro starší a vyzrálejší autorky se ovšem stal (znovu, chtělo by se říct) nejoblíbenějším fantomem Sherlock Holmes. Produkci BBC, která do hlavní role obsadila Benedicta Cumberbatche, se povedl neuvěřitelný tah. Oprášením starého vyzkoušeného tématu, charizmatickými protagonisty hlavních postav a velkou dávkou tzv. fan-servisu (tedy natočení scén, které fanoušci chtějí vidět bez ohledu na jejich funkční zapojení do děje) vytvořit takový trhák, že při odvysílání první epizody třetí řady, dokonce vypadly servery největší mikroblogovací sociální sítě, tumblru.

Kapitola sama pro sebe je pak fanart. Tam, kde se fanfiction definuje jako literární, je fanart vizuální. Obrázky, fotomontáže, videa a různé amaterské sestřihy; to všechno je fanart. Proti komunitě fanfiction je komunita fanart mnohem výběrovější a elitnější. Proto, že malovat neumí každý, zatímco psát ano (jak se, bohužel, méně kvalitní autoři fanfiction často domnívají) a proto znát slavného autora fanartů je ve fanouškovské komunitě mnohem víc, než znát sebelepšího pisálka.


Proto až příště budete zoufat, jak to skončilo s vašimi oblíbenými postavami a jak by mohl milovaný příběh pokračovat, otevřete vyhledávač a naťukejte do něj kouzelné slůvku: f-a-n-f-i-c-t-i-o-n. To, co najdete vás možná vyděsí – to když narazíte na zvlášť zvrhlý slash. Možná vás to ale nadchne. Jednou věcí si ale můžete být jistí, váš příběh už nikdy nebude stejný jako předtím.

No comments:

Post a Comment