Sunday, November 23, 2014

Jak dnešní studenti používají Wikipedii pro zpracování úkolů

Tato studie byla zveřejněna na stránkách First Monday 1. března roku 2010. Zjištuje na velké skupině studentů škol v USA, jak a proč využívají Wikipedii během studijních procesů. Mnoho akademických debat se totiž točí okolo věrohodnosti Wikipedie, její přesnosti, kompletnosti a důslednosti a také se množí polemiky o tom, zda by ji studenti měli či neměli využívat k vypracování školních úkolů.

Studii zpracovali Alison J. Head, Ph.D. a Michael B. Eisenberg, Ph.D. – vedoucí výzkumní pracovníci a ředitelé projektu informační gramotnosti, který byl založen na Information School University of Washington. Alison J. Head je vědecký pracovník školy, Michael B. Eisenberg je děkan a emeritní profesor školy.

V době vzniku studie bylo málo známo o tom, proč a kdy aktuálně studenti užívají Wikipedii v průběhu studijních procesů a zpracování úkolů. Autoři se zaměřili na 5 oblastí, na které hledali ve svém výzkumu odpovědi:
-          Jak často využívají studenti Wikipedii
-          Co je motivuje užívat Wikipedii
-          V jakých stádiích úkolu Wikipedii užívají
-          Jak je využívána Wikipedie ve vztahu s ostatními zdroji
-          Jací studenti využívají Wikipedii více a kteří méně

Metody výzkumu
Výzkum byl proveden v rámci projektu Project Information Literacy (PIL) , který probíhal na University of Washington’s Information School celkově ve 2 fázích během let 2008 a 2009.

V první fázi bylo vytvořeno 11 focus groups na 7 různých univerzitách v říjnu a prosinci roku 2008. Každá skupinová diskuze trvala 90 minut. Výstupem těchto diskuzí byla kvalitativní data o vyhledávacích zvycích studentů, jejich chování, zkušenostech a překážkách, se kterými se studenti setkali. Část skupinových diskuzí byla věnována výzkumu, jak studenti využívají Wikipedii. Zkoumaný kurz byl definován momentem, kdy studenti obdrželi zadání ke zpracování až po sepsání výsledného materiálu.
Celkově se první fáze zůčastnilo 86 studentů ve věku 20 – 30 let, z toho 70% žen. Studenti byli v prezenčním studiu druhého ročníku čtyřletého studia na soukromých středních a vysokých školách, kteří dokončili alespoň jeden semestr. Ve focus group byli hlavně studenti humanitních a sociálních věd a očekávalo se, že je to skupina, která bude hlavně vyhledávat sekundárně. Průměr zůčastněných na všech školách byl lepší než 3,4.

Ve druhé fázi bylo distribuováno 27666 dotazníků mezi studenty 6 škol během dubna a května 2009. Na dotazník odpovědělo 2318 respondentů, tedy cca 8%. Účelem dotazníků bylo sesbírat data o potřebě informací a jejich vyhledávání v každodenním životě. Pro vyplnění dotazníků byli vybráni studenti z oblastí humanitních a sociálních věd, oblasti vzdělávání, techniky a ekonomiky. 65% respondentů, kteří dotazník vyplnili, byly ženy, průměr všech zůčastněných byl 3,4 nebo lepší.
Získaná data z dotazníkových šetření byla porovnána s daty zjištěnými z FG.

Výsledky výzkumu
Bylo zjištěno následujíci:
1. Více studentů používá než nepoužívá Wikipedii – byla používána spolu s dalšími jinými zdroji informací, zejména v počátku zjišťovacího procesu – při zadání úkolu.
2. Důvody pro používání Wikipedie byly různé – Wiipedie poskytovala základní informace o tématu, byly zde hledány významy relevantních termínů a nabízela také dobré uživatelské prostředí.
3. Studenti z oboru architektura, technika a věda používali Wikipedii více než studenti jiných oborů.

Z výzkumu o užívání Wikipedie vyplynulo, že 52% studentů jsou častí uživatelé, kteří přiznávají, že Wikipedii užívají často, ne-li vždy, užívají ji i během pozdější fáze úkolu, ačkoli při zadání úkolu je jim sděleno, že ji nemají používat. Méně než 22% respondentů uvedlo, že Wikipedii užívají málo, pokud vůbec.

Wikipedie bývá používána z různých důvodů – až 82% vzorku ji navštíví hlavně pro množství informací a celkové shrnutí tématu. Wikipedie jim říká „Co je co“. V pořadí oblíbenosti Wiki hrají největší roli: 1. pomoc při startu úkolu, 2. uživatelská přívětivost, 3. pomoc při hledání významu slov. Mnoho studentů uvedlo, že návštěva Wikipedie obecně pomáhá dostat se z mrtvého bodu dál a někteří ani nemohli začít proces, dokud nezískali nápad, jak začít a o čem mají psát – dokud se nedozvěděli jinde více. Wikipedii užívali pro snadné pochopení tématu, obsahovala hypertextové citace, pomohla při hledání termínů a také pro aktuálnost příspěvků/obsahu.

Na otázku, ve kterých fázích studenti Wikipedii užívají, studie říká, že polovina studentů návštěvou Wikipedie začíná, 30% ji využije v pozdější části úkolu, 4% až na samém konci, zbytek vzorku nedokázal určit kdy. Hodnotu Wiki v počáteční fázi popisovali studenti jako významnou pomoc a nasměrování, když nevědí, o čem psát. Příznivci pozdější fáze označili Wiki jako vlastní vyhledávací nástroj ve fázi, kdy už věděli a potřebovali najít podrobnější info.

Studie doložila dřívější výrok: hodně studentů opravdu užívá Wikipedii, hlavně pro získání podkladových informací.  V širším kontextu zjistila, jak Wikipedie zapadá do celkového výzkumného procesu studentů – bylo zjištěno, že Wiki byla použita zejména v počáteční fázi, ale celkově v menší míře než jiné zdroje užité pro hledání kontextu – častěji bylo užito čtení literatury, Google, vědecké databáze apod. Toto zjištění může pomoci rozptýlit některé obavy akademiků o všemohoucnosti a použití Wikiepie jako solitérního zdroje informací.


No comments:

Post a Comment