Sunday, November 9, 2014

Kauza Petelík s odstupem 2 let


       Před dvěma lety na krátkou dobu rozvířila mediální hladinu tzv. kauza Petelík. Dne 27. 10. 2012 se v internetové verzi deníku Blesk objevil článek s titulkem Rudý muž na radnici: Pravičáky pověsit a rodiny podnikatelů vyvlastnit do desátého kolene!. Bylo v něm uvedeno, že zastupitel Prahy 8 za KSČM Jaromír Petelík na facebook napsal tento text, což bylo doloženo snímkem obrazovky. 

                                        Nahoře článek z Blesku, dole z Týdne Zdroj:Mediar.cz 

          Zprávu rychle a nekriticky přebírali další zpravodajské servery a informace bleskově šířila. Přispěla k tomu i skutečnost, že Petelík byl v té době v zahraničí a nedostupný. Zprávy si všimli politici a političtí komentátoři a někteří z nich se vydali velmi rozhořčené komentáře k údajnému autorovi textu i ke KSČM. Ovšem již ve stejné době se začínají objevovat první reakce blogerů, že v celé kauze něco „smrdí“.

                                          Jaromír Petelík   Zdroj:Facebook

          Na snímcích obrazovky s předmětný textem si totiž všimli prvků, které může vidět pouze uživatel na svém vlastním účtu. A protože není pravděpodobné, že by Petelík dobrovolně páchal politickou sebevraždu (posláním vlastního textu bulváru), objevila se dosti reálná možnost, že s celou věcí nemá nic společného a jedná o snahu ho diskreditovat. To ostatně potvrdil i sám aktér kauzy po návratu do vlasti. Projevila se zde určitá forma kolektivní inteligence, kdy několik technicky zdatných autorů popsalo podezřelé okolnosti z různých hledisek (jeden z nich dokonce vytvořil obdobný podvrh) a i laická veřejnost tak dokázala pochopit podstatu celé kauzy. 

                                          Autor: Michal Zlatkovský Zdroj:Mediar.cz

          Osoby, které cítili nějakou potřebu se ke kauze veřejně vyjádřit, se rozdělili do 3 skupin: na ty, co celou věc považovali za pokus o očernění Petelíka (případně za pokus o očernění KSČM, která relativně uspěla v té době proběhnuvších krajských volbách) a každopádně za ostudu médií, které si informaci neověřili, dále pak na ty, kteří sice uznávali, že Petelík zmíněný text nenapsal, ale protože s ním jako komunista jistě souhlasí, je jeho skandalizace v pořádku a na ty, kteří dále věřili, že Petelík je skutečným autorem textu a všechny úvahy o opaku jsou pouze výmluvy. Byly podány nejméně 3 trestní oznámení (jedno od Petelíka na neznámého pachatele, další 2 na Petelíka), ovšem z dostupných zdrojů není patrné, že by vůbec bylo zahájeno nějaké trestní řízení, všechna trestní oznámení tudíž byla policií zjevně odložena. I to svědčí o tom, že celá kauza byla uměle vytvořena a bez spolupráce bulváru (který by musel zveřejnit své zdroje) je policie v podstatě bezmocná.

             Za určité shrnutí celé kauzy lze z mediálního hlediska považovat rozhovor se známým odborníkem na nová média Milošem Čermákem pro deník.cz z 16. 11. 2012, který uvedl, že kauza je o velké chybě médií, která uvěřila jen snímku obrazovky, že je to pro všechny lekce a který také vyjádřil přesvědčení, že v budoucnu už na podobný podvrh nikdo neskočí. 

                                          Miloš Čermák Zdroj:Denik.cz

          Jak rychle se kauza objevila, tak rychle i utichla, po pár týdnech na toto téma již prakticky nikdo nepublikoval. Jaké byly dopady kauzy na její aktéry, hodnocené s odstupem 2 let? Údajný autor textu Petelík se pokoušel očistit podáním trestního oznámení, ovšem zjevně marně, jak výše uvedeno. Nicméně celkové vyznění kauzy je pro něj spíše pozitivní, je vnímán jako oběť nečestného způsobu politického boje. V současnosti dle dostupných zdrojů pracuje jako asistent poslance parlamentu Dolejše a letos se zúčastnil 2 voleb – do Evropského parlamentu (19. místo na kandidátce – nezvolen) a do zastupitelstva městské části Praha 8 (2. místo na kandidátce – zvolen).

                                          J.Petelík rozdává letáky Autor:H.Štenbera

        Co se týče KSČM, ta po alibistických vyjádřeních jejích představitelů v počátcích kauzy věc evidentně pojala jako osobní útok na Petelíka a dále jí nekomentovala. Kauza jí v zásadě nijak nepoškodila.

          Deník Blesk veřejně nepřipustil, že by se stal nástrojem něčí manipulace, ovšem není pravděpodobné, že by celá kauza byla uměle vytvořena jeho redakcí. Od té doby již Blesk změnil majitele i šéfredaktora a v současnosti je kauza pro něj dávno uzavřenou věcí.

        Z dalších osob se v kauze mediálně silně angažovala politička ODS Němcová. Když byla upozorněna na možnou manipulaci, byla její reakce poměrně iracionální. V roce 2013 se tato politička po pádu vlády Petra Nečase pokoušela prosadit do čela ODS a také do čela vlády, obojí neúspěšně. V té době se v médiích objevili narážky na její neschopnost a politickou naivitu, k čemuž teoreticky mohla přispět i její prohlášení v kauze Petelík – s odstupem se jeví jako reakce člověka, který rychleji mluví, než myslí.              


        Výše uvedený názor (či spíše odhad) Čermáka, že se podobná věc bude v budoucnu těžko opakovat, se ukázal jako správný. Od té doby se totiž podobná kauza v médiích neobjevila, což lze považovat za jednoznačně pozitivní skutečnost.


Zdroje:
http://www.denik.cz/z_domova/odbornik-na-nova-media-satiricke-ucty-osobnosti-jsou-ceska-specialita-20121115.html
http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Mirko-rudy-Petelik-je-moc-snadny-terc-pisi-LN-o-Nemcove-251601
http://www.mediar.cz/jak-dlouho-trva-zmanipulovat-media-necelych-pet-minut/
http://www.reflex.cz/clanek/system/48315/plany-kscm-petelik-to-vykecal.html
http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Povesit-pravicaky-sokoval-muz-rudeho-Dolejse-Zdeseni-soudruzi-se-mu-snazi-dovolat-251458
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/184275/za-drsne-vyroky-o-pravicacich-chce-nemcova-podat-trestni-oznameni.html


1 comment: