Sunday, November 23, 2014

Death and The Internet

Článek s názvem Death and the Internet: The implications of the digital afterlife, zabývající se způsoby, jakými se naše kulturní chápání smrti změnilo s příchodem digitálního věku, vyšel v červnu roku 2014 v internetovém časopise First Monday. Autorkou tohoto článku je Nicola Wright, která je absolventkou oboru Internetová komunikace na Curtin University of Technology v západní Austrálii. Článek byl napsán pro výzkumný projekt Internetových studií pod vedením Dr. Elaine Tay.

Od příchodu internetu a počítačových technologií, jsou naše životy stále digitalizovány. Naše bankovní účty, profily na sociálních sítích, emailové adresy, blogy atd., to vše zanechává digitální stopy, které zůstávají i po smrti. O dopadech těchto digitálních stop svědčí četné novinové články, množství blogů a knih, které se zabývají nejen otázkou „co se děje s  internetovými účty, adresami po smrti uživatelů…?“, ale i způsoby, jak stanovit pravidla pro to, co se s našimi digitálními aktivy děje po smrti.
Rozvíjející se on-line smuteční praktiky mohou mít také "temnou stranou". Například „RIP trolling“ a ostatní narušitelé, kteří mohou snadno narušit dobu smutku a poškodit blízké.
Je zcela zřejmé, že „on-line memorialisation“ a pokračující digitální posmrtný život má dopad na naše kulturní porozumění smrti, zároveň však (dle studie Gibsona, 2007) došlo k usnadnění komunikace a vyprávění o smrti a umírání. Sociální sítě jako je Facebook slouží nejen jako "archiv" zesnulého, ale také slouží jako sociální prostor pro pozůstalé.



Výsledkem digitalizace našeho života je, že jsme do značné míry ponecháni pouze právě jako digitální stopa. Proto v dnešní době existují služby, jako jsou Legacy Locker nebo Everplans, které umožňují uživatelům ukládat uživatelská jména a hesla, a předat je na určité osoby.

Co se stane s účtem na sociální síti po smrti uživatele? Facebook nabízí pozůstalým buď „Memoralising“ neboli posmrtný vzpomínkový účet zemřelé osoby nebo odstranění úplně. Memorialising účet vyžaduje odeslání on-line formuláře, včetně odkazu na nekrolog.
Politika Twitteru je ještě více omezující. Od osob oprávněných jednat za zemřelého vyžadují řadu dokumentů, jakož i podepsané prohlášení a důkaz, že uživatel zemřel, aby byl účet deaktivován, možnost přístupu k účtu pro pozůstalé na Twitteru neexistuje.
Oproti tomu Google uvedl v dubnu roku 2013 na trh novou funkci "neaktivní správce účtu", navrženou k tomu, aby si každý uživatel mohl určit, co se stane s jeho účtem po smrti.  Uživatelé mohou určit konkrétní dobu nečinnosti, po které se Google pokusí kontaktovat neaktivního uživatele. Pokud neobdrží žádnou odpověď, Google pak buď účet odstraní včetně všech jeho obsahů, anebo určí správcem novou osobu určenou původním uživatelem, tento způsob lze aplikovat až na 10 určených kontaktů v závislosti na předem stanovená přání uživatele. Nicméně pokud si uživatel neupravil nastavení Neaktivního správce účtu, pozůstalí musí podstoupit namáhavý proces, pokud chtějí získat přístup k účtu zesnulého, včetně zajištění úmrtního listu a jiných forem ověřování. Google je tedy v současné době jedinou sociální sítí, který umožňuje uživatelům předem rozhodnout, co se s jejich účtem po jejich smrti stane.

Problematika vlastnictví digitálních aktiv je složitá a není jasné, kdo má po smrti uživatele právně moc a kontrolu nad uživatelským účtem a jeho obsahem. Je nutné si ale položit otázky: Myslíte, že pozůstalí chtějí vůbec nahlédnout a spravovat účty svých blízkých, kteří jim odešli? Neupadají tradiční hodnoty v zapomnění? Vypadá to, že s postupem času bude postupně ubývat tradičních postupů, jako je pohřeb nebo zapalování svíček na hrobě zemřelých. Je však zřejmé, že technologický vývoj je neústupný a my se mu tak jako tak musíme přizpůsobit.

Zdroj: Nicola Wright: Death and the Internet: The implications of the digital afterlife, First Monday, Vol. 19, Nr. 6 (2014).



No comments:

Post a Comment