Wednesday, November 26, 2014

Smrt a internet: důsledky digitálního posmrtného života

Každý z nás se během svého života setká se smrtí a to v různých formách. S digitální posmrtným životem se setkáváme stále častěji. Mladý kamarád tragicky zemře a na jeho zeď na Facebooku či jiné sociální síti lidé přispívají. „Budeš nám chybět.“, „Nezapomeneme.“, „Drž nám místo tam nahoře“ a spoustu dalších. Toto je další fenomén nové doby.


Autorka Nicole Wright je absolventkou Curtinské technologické univerzity oboru internetová komunikace. V tomto článku se zabývá způsoby, ve kterých se naše kulturní chápání smrti mění na digitální posmrtný život na internetu. S nástupem digitálního věku jsme nyní interaktivní a naše podnikání i komunikace online života zanechávají digitální stopu, dokonce i po naší smrti. Sociální sítě umožňují vznik nových smutečních tradic a rituálů, avšak je zde mnoho problémů spojených s tzv. digitálním majetkem. V souvislosti s touto problematikou neexistuje jednotný přístup ze stran sociálních sítí na uživatelské účty zemřelých, kde bývá často porušováno právo na soukromí. Propast mezi digitální a skutečnou smrtí se s rozšířením internetu a kybersvěta zvětšila a přináší mnoho otázek do budoucnosti, jak vytvořit most mezi oběma břehy.

Výsledek digitalizace
Výsledkem digitalizace našeho života je, že máme do značné míry fyzickou podstatu, ale také digitální reprezentaci. Sdílíme své fotografie, myšlenková rozpoložení, významné životní milníky. Je velmi důležité si přesně právně definovat význam pojmu „digitální stopa, digitální majetek“. Connor ve svém komentáři z roku 2010 nastínil definici a řekl, že se jedná o digitální složku ve vlastnictví dané osoby. Pod pojmem digitální složka si lze představit cokoli od osobního počítače přes online účet po webové stránky či videa. Někteří tvrdí, že tyto digitální pozůstalosti jsou součástí osobního vlastnictví zůstavitele, protože mohou vyprávět příběh našeho života.

Neopomíjené téma
Velmi dobrou ukázkou je Emily Baxter. Po smrti jejího bratra, který zahynul v Afganistánu, založila blog, kde jako rodina veřejně truchlili. Nyní stojí před volbou, zda blog stále udržovat nebo účet zrušit. Zde začíná diskuze o výhodách a nevýhodách online účtů a služeb. Roste počet článků na téma digitální smrti, obchodování s virtuální identitou, digitální posmrtný život.
Na základě rostoucího kulturního povědomí o digitálním posmrtném životě řada internetových společností založila online právní službu „legacy locker“, která umožňuje převést hesla a další digitální majetek na jinou osobu. Jedná se o poslední vůli ve virtuálním světě.


Webové hřbitovy
Jedná o jedinečný aspekt digitálního posmrtného života. Můžeme na internetu veřejně truchlit nebo uchovat památku pro nás drahého člověka. Je zřejmé, že náš digitální věk sebou nese nový pohled na smrt jako takovou. Vznikají nové rituály se smrtí spojené. V současné době ale neexistuje žádný právní rámec, který by do sebe zahrnul úpravu této části pozůstalosti.
Přesto vyjádření lítosti na internetové síti nemá takovou hodnotu jako zúčastnit se reálného rozloučení. Je to projevení opravdové úcty a sympatií. Napsání pár vět někam na internet nám zabere jen několik vteřin. Nikdo nemůže popírat, že osobní kontakt je osobní kontakt.


ZDROJ:

No comments:

Post a Comment