Sunday, November 9, 2014

Chytrý telefon v rukou chytrých lidí

V dobách (ne)dávno minulých, kdy ještě světu vládly obyčejné tlačítkové telefony Siemens, Sonyericsson či třeba Nokia, kdy emailový klient v zařízení byl známkou luxusu, a kdy 256 barev displeje bylo něco, co jsme majitelům záviděli, nebylo příliš možností, jak by se v takovém přístroji dalo „povrtat.“ A vlastně k tomu ani nebyl příliš důvod. Vše fungovalo většinou, jak mělo, a tak se případné vyžití technologických nadšenců omezovalo na drobné úpravy nejrozšířenějších mobilů, např. tzv. přemapování tlačítek (tj. tlačítko na ovládání hlasitosti se přeprogramovalo třeba na spouštění SMS editoru.) K telefonu dostal člověk několikastránkový návod a až do konce života telefonu jeho funkcionalita nepřekročila hranice onoho návodu.

S příchodem chytrých telefonů nastala ale veliká změna. Budeme se záměrně bavit pouze o zařízeních s operačním systémem Android od společnosti Google. A to z prostého důvodu, že díky své otevřenosti je to právě Android, který je jako by stvořen pro „hračičky.“

Spolu s vývojem operačního systému Android se na globální internetové síti začaly rozvíjet četné komunity lidí, pro které se vžilo označení z angličtiny – Geekové. Současná produkce telefonů rozličných značek, od těch, které na našem trhu považujeme za přední výrobce, jako je např. Samsung či HTC, až po mnohdy nepříliš známé značky čínských výrobců, např. Xiaomi či Jiyau, chrlí každoročně na trh desítky až stovky nových zařízení, která se často velmi liší, ale pro která platí jeden společný jmenovatel – Android. Je však nutno přiznat, že tento jmenovatel je zároveň také jejich největší bolístkou. Ne snad, že by tento operační systém nebyl dobrý, ale při takové produkci není v silách jednotlivých výrobců, či snad dokonce samotného Googlu, dodávat telefony s perfektně odladěným softwarem. A zde přichází na řadu ony výše zmíněné komunity. 

Většina telefonů, které jsou dnes nabízeny na našem trhu, snad kromě těch nejdražších modelů, tzv. vlajkových lodí jednotlivých výrobců, obsahuje operační systém Android v některé z jeho verzí s různým množstvím chyb, chybějících funkcí, atp. Nové verze Androidu Google osazuje novými funkcemi, mění grafickou skladbu prostředí (to si navíc výrobci ještě často upravují dle svého) a zvyšují bezpečnost ukládaných a přenášených informací. Výrobci však na vydávání nových verzí Androidu často nereflektují, či vydávají aktualizace pro svá zařízení s velkým zpožděním, a tak je - kromě již zmíněných nedokonalostí daných množstvím produkovaných typů - Android tříštěn ještě díky rozličným verzím svého ekosystému na jednotlivých zařízeních.  Mnoho zákazníků je se svými telefony spokojeno a nad jejich vylepšením, či opravami chyb - více či méně otravných – ani nepřemýšlí.

Je však mnoho uživatelů, kteří se se stavem svého telefonu nesmiřují a na internetových forech pak formou tzv. kolektivní inteligence hledají řešení svých problémů. Na našem trhu je nejznámějším takovým webem Svět Androida se svým diskusním forem. Zde se soustřeďují různí lidé, od těch, kteří nerozumí problematice a hledají odpověď na svůj problém, na otázku, kterou položí zkušenějším, až po ty, kteří Androidu znalí, tyto rady a odpovědi poskytují. 

Zmiňované forum je rozděleno do mnoha sekcí podle typu telefonu, typu řešených problémů, aj. a ke dnešnímu dni (9. 11. 2014) má 66067 registrovaných členů. Díky internetovým vyhledávačům, do kterých lidé zadávají klíčová slova popisující svá trápení, však na forum přichází další obrovské množství návštěvníků neregistrovaných, kteří se - bez potřeby podílení se - stávají konzumenty tohoto obrovského zdroje informací. Během let se tak toto forum stalo obrovskou studnicí znalostí. Bez společného úsilí členů tohoto fora by nikdy tak obsáhlé dílo, byť strukturované do uživatelských příspěvků, mnohdy zmatečné a obtížně prohledávatelné, nevzniklo. Očekávat, že jednotlivec či malá skupina programátorů výrobce by dokázala pružně reagovat na potřeby svých zákazníků, radit jim s problémy, je utopistické. Zde vidíme obrovskou sílu internetu, obrovskou sílu komunity, obrovskou sílu kolektivní inteligence.

Díky tomu, že je Android v podstatě otevřenou platformou, jeho zdrojové kódy jsou k dispozici a existuje mnoho „geeků,“ kteří tomuto kódu rozumí, jdou v mnoha případech internetové komunity ještě dál. Majitelé telefonů, pro které jejich výrobce neuvolnil novou verzi systému, či prostě a jednoduše do svého zařízení vložil systém příliš chybový, nedokonalý, či s chybějícími funkcionalitami, využívají přístupnosti zdrojových kódu Androidu. Vznikají tak úplně nové verze systémů pro dané typy telefonů (tzv. ROMky.) Stojí za nimi jak jednotlivci či malé týmy, tak celé komunity. Tento fenomén nacházíme i na našem českém androidforu, ale jednou z nejznámějších komunit je pak mezinárodní web XDA developers. Zde se sdružují lidé, kteří kromě konzumace obsahu tento reálně spoluvytvářejí. Podílejí se na vzniku oněch zmíněných alternativních ROM pro různé telefony, ať už tím, že pomáhají s testováním jednotlivých pokusných verzí, či přímo kódováním jednotlivých funkcionalit systému. Na tomto příkladu můžeme velice hezky demonstrovat i pojem produsage (production / usage). Pojem, kterým jeho autor Axel Bruns popisuje posun od dříve ostré hranice producenta a konzumenta / výrobce a uživatele, na dnes čím dál patrnější mísení těchto skupin. 

Díky internetu, početným skupinám lidí, které svým počtem mnohonásobně převyšují týmy programátorů jednotlivých výrobců, může vznikat kvalitní software (nejen) pro naše telefony, i když je vše založeno pouze na zájmech jednotlivců, a i přestože se vše děje ve volném čase a bez nároku na finanční odměnu.

No comments:

Post a Comment