Sunday, November 9, 2014

Co zase dělá vaše dítě na počítači? Možná pomáhá plnit 1 300 dětských přání!


Ta dnešní mládež je naprosto strašná, děti pořád jenom vysedávají u počítače a nic kloudného nedělají. To je věta, kterou na téma dnešní děti slýcháme nejčastěji. Jistě, je prokázáno, že děti moc nesportují, málo čtou, nezajímají se tolik o druhé a trávení jejich volného času by se dalo v mnoha případech nazvat spíše přehlídkou času ztraceného. Děti jsou ovlivněny neustálým přílivem nových technologií a pravděpodobně se budeme muset smířit s tím, že virtuální svět je pro ně nejdůležitější. Možná je ale na čase přestat nad těmito fakty lamentovat a pokusit se situaci zhodnotit z druhé stránky. Děti jsou totiž ve virtuálním prostředí ve svém živlu a existují i takové případy, kdy s pomocí počítače dokáží vytvořit duchaplné a prospěšné projekty. 

Jedním z těchto prospěšných nápadů je i projekt ,,Milý Ježíšku...“, který vymysleli v roce 2013, v té době šestnáctiletí studenti Gymnázia Františka Palackého v Neratovicích, Vojtěch Paukner a Martin Kučera. Zjednodušeně se dá říci, že založili web, na kterém publikují vánoční přání dětí z dětských domovů, a prostřednictvím této stránky může jakýkoliv dobrovolník přímo obdarovat dítě, které si vybere. Výhodou je, jak poznamenali sami autoři projektu, že děti dárce obdarovává konkrétním darem přímo, nikoliv přes prostředníka. Přečte si dětská přání, rozhodne se, že obdaruje například sedmiletého Tondu fotbalovým míčem, vyplní jednoduchý formulář a na email mu přijde adresa dětského domova s Tondovým identifikačním číslem. Dále dobrovolník zakoupí fotbalový míč a pošle ho přímo do dětského domova. Je mnoho lidí, kteří chtějí nějakým způsobem pomáhat druhým, ale stále nenašli organizaci, které by mohli plně důvěřovat. U tohoto projektu je velkou výhodou, že dárce má stoprocentní jistotu, že se jeho konkrétní dar dostane ke konkrétní osobě. I toto byl jistě jeden z důvodů, proč autoři projektu v říjnu letošního roku obdrželi prestižní cenu VIA BONA za filantropii, kterou každoročně uděluje nadace Via.



Vojtěch Paukner (vlevo) a Martin Kučera

Když se teenager chce realizovat na webu

Celá dobročinná akce má prapůvod v odlišném projektu Martina Kučery. Jednalo se o webovou evidenci dárků, zjednodušeně o stránku, na které si lidé mohli zaškrtnout jaký dárek koupí svým přátelům. Díky tomu se tedy nemohlo stát, že by někdo dostal dva stejné dárky. Martinův spolužák Vojtěch Paukner vycítil v tomto projektu určitý potenciál a napadlo ho, že by bylo možná ještě zajímavější, když by web posloužil pro dobročinné účely. Bylo by přeci skvělé, když by dárky pod vánočním stromečkem našli nejen děti z klasických rodin, ale i ty, které žijí v dětských domovech. Následovalo kontaktování dětských domovů, zda by o takovouto formu dárcovství měli zájem, uveřejnění konkrétních přání na webu a spousta další administrativy, která však mladíky od dobrého skutku neodradila. Akce se rozjela 7. listopadu roku 2013 a setkala se s neuvěřitelně velkým úspěchem. Díky webové stránce www.milyjezisku.eu a sociální síti Facebook se během několika dní přihlásili dárci ke všem přáním. Tvůrci se dokonce setkali s tím, že měli nadbytek potenciálních dárců, ale nebylo už koho obdarovat.

Některá splněná přání

To se mi líbí, aneb každý může nějak přispět
Nakonec se v loňském roce podařilo touto formou splnit 500 přání dětí z dětských domovů, oficiální webové stránky zaznamenaly přes 30 000 návštěv a i to vedlo studenty k tomu, že letos celý projekt opakují. Do letošního ročníku se zapojilo více dětských domovů a tak se i počet přání zvýšil na necelých 1 300. Každý, kdo má možnost a chuť přispět, sdílet odkaz na Facebooku nebo jen předat informaci o projektu dál, bude vítán.
Je obdivuhodné, že v době, kdy se zdá, že nejdůležitější je ve světě teenagera kvalitní ,,selfíčko“, se najdou i tací, jako je Martin s Vojtěchem, kteří spíš než na sebe myslí na druhé a také na to, jak chytře využít nová média ke konání dobra.

Zdroje: 
http://www.cenaviabona.cz/vitezove/2014
http://www.milyjezisku.eu/cr
https://www.youtube.com/watch?v=canW4N95j-k
http://relax.lidovky.cz/je-jim-sestnact-a-vymysleli-uspesny-projekt-plni-prani-opustenym-detem-1aj-/zajimavosti.aspx?c=A131108_163121_ln-zajimavosti_mc
http://life.ihned.cz/lide/c1-63037970-v-16-letech-rozjel-projekt-darku-pro-detske-domovy-penez-k-tomu-pry-staci-malo
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10441287766-studio-6-vikend/214411010121005/obsah/354918-profil-v-paukner-oceneni-za-filantropii
https://cs-cz.facebook.com/milyjezisku

No comments:

Post a Comment