Sunday, November 9, 2014

Nabídněte svůj gauč, dostanete za něj nové zkušenosti!


Fenoménem mezi lidmi, kteří milují cestování a poznávání nových míst, se v posledních letech stala webová stránka couchsurfing.org. Skupina lidí využívající služeb, které tato stránka nabízí, je však velice specifická. Jsou to lidé, jenž spojuje nejen láska k cestování, ale především touha poznávat cizí krajiny nejen pomocí hotelového zařízení a průvodcovských služeb, ale skrze intenzivního setkávání se s lidmi, kteří v dané oblasti žijí. Couchsurfing nabízí v první řadě možnost spojit se s lidmi z celého světa a využít možnosti ubytování u nich doma.

Oficiální logo webové stránky couchsurfing.org

Podmínkou takového ubytování je, že váš hostitel po vás nesmí vyžadovat za ubytování peníze. Hostitel vám nabídne místo, kde můžete na noc či několik nocí zůstat a vy mu za to můžete na oplátku nabídnout místo u vás doma. Pokud ale takovou možností nedisponujete, můžete vašemu hostiteli alespoň dovézt kupříkladu specialitu ze země, odkud pocházíte, či jinou formu malé pozornosti. Velkou výhodou těchto pobytů je, že máte možnost trávit čas s lidmi z jiného kulturního prostředí a to přímo u nich doma, můžete se vzájemně obohatit o mnoho informací ohledně zemí, ze kterých pocházíte. Je také více než pravděpodobné, že dostanete možnost ochutnat jejich domácí kuchyni, případně jim rovnou uvařit tu vaší. Od vašeho hostitele také dostanete ty nejlepší rady ohledně poznávání místa, kam jste vyrazili.

Mapa oblastí, kde se vyskytují uživatelé Couchsurfingu. Zde je nejvíce patrný fakt, že se díky členství této komunity můžete podívat i do velice vzdálených oblastí světa. Nejvíce uživatelů se však nachází na území USA a Evropy.

Stát se členem této komunity je velmi jednoduché. Stránka vám nabízí možnost propojení účtu s vaším účtem na facebooku, takže jste zaregistrováni během jednoho kliknutí. Účet si samozřejmě můžete zřídit i klasickým způsobem – pomocí vašeho emailu. Po přihlášení můžete vyplnit krátký dotazník, kde uvedete základní informace o sobě, o tom kde a jak bydlíte a jestli jste schopni přijímat hosty, nebo jestli chcete pouze cestovat. Pro to, abyste mohli na této stránce bez problémů operovat, je však nutná alespoň základní znalost angličtiny. A protože Couchsurfing jde s pokrokem, má již i svou vlastní mobilní aplikaci.

Couchsurfing si již můžete stáhnout i jako aplikaci do vašeho smartphone.

Další možností, kterou tento webový prostor nabízí, je přehled událostí, které se dějí v určitém místě v určitý čas. Lze jej tedy využívat i jako kulturní/událostní diář. Velice jednoduše si můžete vyhledat, jestli se zítra v Praze konají kurzy jógy pod širým nebem, nebo jestli se příští pátek nekoná nějaká zajímavá akce v Berlíně, kde zrovna v tu chvíli budete. Tuto část však spravují sami uživatelé couchsurfing.org, takže nemůžete čekat, že zde naleznete celkový výpis všech možných akcí v daném městě, bude se pravděpodobně jednat zejména o akce, o které mají největší zájem tzv. couchsurfeři sami.

Tím, že se na Couchsurfingu registrujete, získáte vlastní profil, který pak využíváte v komunikaci s ostatními členy této komunity. Stránka Couchsurfing tedy není pouze místem, kam se jdete podívat, když potřebujete najít nízkonákladové ubytování v jiném městě, ale také místem, kam se chodíte inspirovat, když přemýšlíte, co si počít s volným časem. Zároveň je vám k dispozici i sekce diskuze, kde můžete diskutovat o všech možných tématech s lidmi po celém světě.

Díky této stránce vznikají nová přátelství, lidé mají možnost mnohem snáz proniknout k samotné podstaty kultury, která se může v mnohém lišit od té jejich. Zároveň se zde mohou sami uživatelé podílet na tvorbě této stránky pomocí organizování různých akcí, či případně i pouhým diskutováním. Za dobu své existence (založeno 2004) stránka nasbírala již přes 9 milionů registrovaných členů ze 120 tisíc měst a informovala či přímo pomohla uskutečnit téměř půl miliardy událostí. A pokud se chcete o této stránce dozvědět úplně všechno, podívejte se na jejich blog: http://blog.couchsurfing.com .

Reklamní video ze serveru youtube.com pro Couchsurfing, link: http://youtu.be/sSakme86kTo

Zdroje:







No comments:

Post a Comment