Sunday, November 9, 2014

ČSFD - studnice moudrosti?

Československá filmová databáze je jedna z nejnavštěvovanějších stránek českého internetu, na které uživatelé hodnotí kvalitu filmů, seriálů a tvůrců z celého světa. Hodnocení na této filmové sociální síti získává u veřejnosti čím dál větší váhu. Je ale možné spolehnout se na hodnocení, které vzniklo na základě kolektivní inteligence?



Vznik československé filmové databáze má na svědomí jediný člověk, přesto je dnes tento portál příkladnou ukázkou principu kolektivní inteligence. Filmoví fajnšmekři již zapadli v davu samozvaných znalců střihu, hudby a scenáristiky, kteří mají patent na rozum a zřejmě sklony ke grafomanii. Původní záměr byl jasný - spojit lidi se stejným zájmem a vytvořit tak databázi filmů a prostor pro diskuzi. V roce 2001, kdy portál začínal, jsme byli odkázáni na televizi, videopůjčovny a vlastní sbírky filmů. Nikdo v té době netušil, jak snadné bude za pár let shlédnout libovolný film světové produkce. Nedlouho po vzniku této databáze vypukl boom obchodování s nelegálními kopiemi filmů, po němž začala doba sdílení a distribuce DVD do všech trafik za pakatel.

Nyní jsme v době, kdy úspěchy kinematografie závisí na rychlosti pirátských nahrávek a počtu návštěvníků kin, která jsou přehlcena českou i světovou produkcí. Právě tato doba přeje rozkvětu ČSFD, a tak se přihodilo, že se z databáze stala ukázková učební pomůcka pro hodiny nových médií. Prolíná se tu potřeba vytvářet vlastní obsah (produsage) s principy kolektivní inteligence  a transmediálního vyprávění, to vše v prostředí jakési komunitní sociální sítě.

ČSFD je zásluhou svého zakladatele chráněna proti zbytečným a neodborným komentářům, je ale těžké najít hranici mezi svobodou slova (obzvláště, pokud se pohybujete v prostředí soukromého provozovatele stránek) a udržováním kvality. V době, kdy měli zájem o komentování filmů pouze zapálení nadšenci, bylo vše jednodušší a stačilo dobré slovo a několik testových otázek, pro tyto opravdu základních. Dnes ty samé otázky urážejí stovky uživatelů, kteří nepochopili nebo nechtěli pochopit myšlenku autora  a nespokojí se sami se svými vědomostmi.

 Dnes je lustrování filmů na ČSFD denní rutinou a pokud nesouhlasíte s komentářem jiného diváka, máte přirozeně nutkání oponovat, sdělit svůj názor a přispět tak k hodnocení díla dle svých představ. Ve chvíli, kdy tak chcete učinit se však před vámi objeví překážka - nutná registrace, po které následuje potřeba minimálně 200 ohodnocených filmů a splnění vědomostního testu. Tato překážka však není natolik velká, aby zabránila přístupu chronickým negativistům (tzv. trollům), kteří zkritizují všechno a každého, protože chtějí být vidět a vypadat odborně. Ač někdy vypadají spíše odporně, najdou se další stovky uživatelů, kteří jejich komentář radostně pozvednou do výšin oblíbených uživatelů, kde se mu vede více než dobře a jelikož se tak stane nositelem názoru určitého procenta diváků, v databázi příspěvek tohoto trolla již zůstane, ač se sám majitel stránek, v čele svých zaměstnanců, dušuje, že je server proti takovýmto lidem obrněn. V bezpočtu diskuzí se pak můžete dočíst, kdo všechno je troll a jak se tato diagnóza projevuje, a tak spousta jiných uživatelů tráví čas řešením kvality databáze, pokud se v ní zohledňuje činnost těchto podvratných skupin, zároveň si však tito další potencionální trollové stěžují na složitosti při vložení příspěvku, kterým by vše uvedli na pravou míru. Je to zkrátka další že začarovaných kruhů internetu, který občas alespoň zvíří tuto stojatou hladinu.

Jádro databáze je založeno na pravdě a rozumu, je zde ale tolik negativních faktorů, že je až s podivem, kolik lidí se jí dokáže vážně zabývat, kolik času jí věnují a jak moc se nechávají ovlivnit cizím názorem, místo toho, aby se na film jednoduše podívali.



Zdroj: www.csfd.cz

No comments:

Post a Comment