Monday, November 24, 2014

Budeš spát na gauči!



Každému z nás se určitě v životě stalo, že se zdržel u přátel na návštěvě a následně byl odkázán s peřinou a polštářem na gauč. Rána bývala bolavá, ne jen z důvodu požití alkoholu, ale i díky nepohodlnosti gaučového spaní. S díkem jste odcházeli od hostitele a těšili se na svoji oblíbenou postel.

Doba ale pokročila a gauč u „přátel“ se dnes nevyužívá jen na přespání kamarádů a známých. Mnoho cestovatelů na celém světě vyměnilo cizí gauč, za pohodlnou postel v hotelu, který si hledají za pomoci webu CouchSurfing.org.

CouchSurfing vznikl v USA v roce 2003, díky nápadu Caseyho Fentnona, který získal levně letenku na prodloužený víkend na Island. Uvědomil si, že nechce cestu strávit v hotelu, jako běžný turista, chtěl tuto zemi poznat skrz místí lidi. Oslovil proto tisícovku islandských studentů s žádostí využití jejich gauče na pár nocí. Nakonec se Caseymu podařilo nocleh sehnat a strávil úžasný víkend ve společnosti místních. Od té doby uskutečnil tento nápad ještě několikrát a až posléze s dalšími přáteli Leonardem Bassani de Silveirou, Danem Hofferem, Sebastienem LeTuanem založili web CouchSurfing.org.

Jedná se o mezinárodní neziskovou organizaci, která spojuje cestovatele z více než 230 zemí po celém světě. V současné době má tato organizace okolo 9 milionů uživatelů. Cílem této organizace jsou, kromě minimalizace cestovních nákladů, také navázání nových přátelství, šíření tolerance a zlepšení mezikulturního porozumění. Tato služba je poskytována zdarma a umožňuje cestovatelům navázat kontakty s podobně smýšlejícími lidmi kdekoliv na světě. Jak jsem již zmínila, první webová verze byla zprovozněna v roce 2003, současná verze byla uvedena do provozu v červenci roku 2006.

CouchSurfing je v současnosti největší výměnná „hospitality“ síť na světě. Kromě ní existuje mnoho dalších sítí, které usilují o rozvoj mezinárodních přátelství. Je třeba zmínit „The Hospitality Club“, což je síť která funguje na stejném principu, jako CouchSurfing.org, i když s méně uživateli. Za zmínku určitě stojí „hospitality“ sítě, které se specializují přímo na určitou komunitu, jako je například „Lesbian and Gay Hospitality Exchange Internatinal“, určená čtyřprocentní menšině. Dalším zajímavým projektem je např. „Warm Showers“, která je určena pro cykloturisty.

Kdo jsou uživatelé?
Ze statistik provozovatele vyplývá, že standartním uživatelem služby CouchSurfing je člověk, kterému je mezi 18 – 29 lety (necelých 80%) a který hovoří anglicky. Nejvíce „surfařů“ pochází ze Spojených států amerických (asi 25%), odkud se tento fenomén postupně rozšířil do Evropy. V Evropě patří mezi hlavní uživatelé cestovatelé z Velké Británie, Německa či Francie. Co se České republiky týče, ta na pomyslném žebříčku zemí umístila na 30 místě s necelými 3 tisíci registrovaných uživatelů. Paříž, Londýn, Montreal a Berlín, to jsou města, která se umístila na prvních příčkách žebříčku, kde lze vybírat z největšího počtu „gaučů“.

Jak to funguje?
Systém je založen na principu reciprocity. Uživatelé získají přístup k informacím na základě poskytnutí svých vlastních. Každý zájemce je povinen se na webu registrovat a uvést svou pravou identitu. Na tomto základě má možnost založit si svůj profil a podle zaměření se zařadit do některé z několika diskusních skupin. Bezpečnost je tedy zajištěna systémem referenci a osobních ručitelů. Pokud se tedy cestovatel rozhodne vydat na cestu, je nutné kontaktovat vybrané „gaučery“ v požadované destinaci a domluvit se s nimi na podmínkách (délka pobytu, počet osob, speciální požadavky atp.). Předpokladem pro úspěšné fungování principu sdílení, je poskytnutí vlastního přístřeší ostatním, není to však nezbytnou podmínku. CouchSurfing může fungovat také jednostranně, tedy buď na základě poskytnutí noclehu, nebo jen využití gauče v určených destinacích.

Je to bezpečné?
Pro spousta lidí je nepředstavitelné nechat u sebe přespat známého, natož někoho, koho vůbec neznáme a ještě osobu pocházející z jiné země a kultury. Minimálně by zde mohla být obava z toho, že nám pozvaný „host“ nějakým způsobem ublíží nebo nám posléze „vybílí“ byt. Ano to se může stát. Založit si nepravý profil a pokusit se web takto zneužít není vyloučeno, ale možnost že někomu takovému naletíte, je minimální. Hlavním vodítkem, jak se vyvarovat podvodným profilům je počet přátel a pozitivních hodnocení profilu. Je několik způsobů, jak se stát důvěryhodnými uživatelem:


Přáteli, tedy lidmi, kteří se s dotyčným osobně setkali a měli šanci ho do určité míry poznat. Přátelství musí být oboustranně stvrzeno, což vyžaduje také zveřejnění informací o tom, kdy a při jaké příležitosti se couchsurfeři setkali. Pokud vás jen zaujal něčí profil, nebo vás někdo zprávou oslovil a o „spřátelení“ vás žádá, přidávání do seznamu přátel se nehodí. Pro uchovávání takových kontaktů slouží Contact list, do kterého si můžete přidat kohokoli, aniž by to musel potvrzovat a aniž by se tato informace stala veřejnou.

Referencí aneb zprávou, kterou na profil couchsurfera umístil jiný člen komunity, aby v ní popsal svou zkušenost ze setkání s dotyčným. Píší se jen v případě osobního kontaktu, nikoli internetového. Hodnocený nemůže tento příspěvek smazat ani jakkoli upravit, pouze na něj reagovat. Reference může být pozitivní, neutrální, nebo negativní. O pozitivní zkušenosti se jedná ve více než 99 procentech případů!

Vouchingem, který spočívá v označování extrémně dobrých zkušeností. Jedná se svým způsobem o nálepku, kterou můžete obdržet od důvěryhodného člena komunity, na kterého jste obzvlášť zapůsobili. Sám můžete „vouchovat“ až tehdy, když jste byl sám touto nálepkou třikrát oceněn.

Verifikací, kterou se mohou chlubit zvláště oddaní členové CouchSurfingu. Znamená to, že je ověřena jejich identita pomocí verifikační pohlednice s kódem, odeslané na jejich adresu. Tento proces už není bezplatný, vyžaduje finanční příspěvek, jenž se však může bohatě vyplatit, protože jasně zvyšuje vaši důvěryhodnost. Vaší existenci na vámi uváděné adrese potvrdíte vyplněním kódu z pohlednice dle obdržených instrukcí. Vaše adresa se tímto nestává věcí veřejnou, znají ji pouze zprostředkovatelé služby a o jejím zveřejňování si nadále rozhodujete sami. Z pochopitelných bezpečnostních důvodů se uvádění adresy v profilu nedoporučuje.

Zároveň nechybí možnost reportů, umožňujících správcům webu rozeznat spamery a podezřelé osoby. Jestliže se na Vašem profilu objeví nevyžádané zprávy, nebo zprávy, které se Vám nelíbí, není nic jednoduššího, než klinout na vykřičník, pod kterým se skrývá volba „Report Abuse“. Díky tomuto opatření se dostane ke správcům webu informace o nevhodném uživateli.
Jsou tu lidé, většinou muži, kteří si CouchSurfing pletou se seznamkou. Zasílají vytipovaným uživatelkám zprávy s lichotivým obsahem a pozvánkou domů. I na toto jsou správci webu připraveni a tyto uživatelé z něj průběžně odstraňují.
Důležitým aspektem, jak si dodat na vážnosti je pečlivé a pravdivé vyplnění profilu, na kterém by neměla chybět minimálně jedna fotografie. Profil bez fotografie působí velmi nedůvěryhodně.
Důležité je vyplnit údaje o jazycích, kterými hovoříte, stručný popis místa a nabízeného „gauče“
Velmi důležitou součástí je sběr referencí. Pakliže nemáte nikoho, kdo by už členem komunity byl a vaši existenci mohl potvrdit, existuje několik způsobů, jak najít nové kontakty.
Na vašem profilu uvidíte hostitele, kteří se nachází ve Vašem okolí. Není problém prohlédnout si jejich profil a pomocí zprávy je oslovit.
Další možností, jak se družit, je stát se součástí různých skupin. Jedná se o komunity, které se sdružují na základě místa nebo různých zájmů. Často se v těchto komunitách plánují společenské akce. Můžete zde najít „parťáky“ na sdílení kulturních zážitků nebo spoluhráče na volejbal. Událost můžete vytvořit sami, uvidíte, že se někdo z couchsurferů přidá. V Praze perfektně funguje skupina Prague Meetings.

CouchSurfing funguje na principech kolektivní inteligence a produsage. Jeho obsah spoluvytváří všichni uživatelé. Vzhledem k tomu, že registrace na této síti probíhá za účelem ubytování, ne komunikace, vyžaduje se od každého účastníka určitá součinnost. Role hosta a hostitele se neustále prolínají. Jednou se můžete stát hostem a podruhé zase dobrým hostitelem, který nabídne i jiné služby než jen gauč. Může se jednat o společnou večeři, návštěvu babičky nebo třeba večer strávený v místní hospůdce.



No comments:

Post a Comment