Sunday, November 9, 2014

ASK, EXPLAIN, WATCH this, COMMENT, LIKE and SHARE aneb kolektivní inteligence typu Reddit



Internet je plný diskuzí a méně či více ochotných rádců. Říká se, že každá rada či pomoc je vám k ničemu, pokud nevíte, jak ji využít či jak k ní přistupovat. Stejné je to se snahou probít se diskuzemi a odhalit, kdo to s vámi „myslí dobře“ a kdo si z vás „dělá více či méně škodolibou legraci“.

Ať už přijdete do prostředí milovníků dobrého jídla či spisovného jazyka, průběh celé akce bývá podobný. Po položení dotazu se objeví:
1) reakce typu „Haha! Vy to nevíte!“ aneb spílání na školský systém a často také padne doporučení „dále se nemnožit“ aneb kam ten svět spěje,
2) odkaz typu „Prostudujte si Pravidla českého pravopisu, přečtěte 10 encyklopedií, objednejte suroviny přímo z Itálie, nebo si tam rovnou sjeďte!“,
3) vzácně se vyskytující milá a jednoznačně znějící rada.


Z diskuze se tak většinou stává typická flame war, tedy spíše hádka či výměna názorů mnohdy plná zbytečných emocí. Prostředí internetu samozřejmě díky své anonymitě umožňuje lidem skrýt se za nicky a falešné identity a chovat se jinak, než v běžném životě, avšak hádky jsou i ve virtuálním světě více než reálné. Co se týče vyhrocených diskuzí o jazyce, zažilo se nadnesené označení Grammar Nazi.


Není proto divu, že část serveru Reddit – nazvaná Explain me like I'm five (ještě o rok méně než pravil Einstein), která se v současné době rozšiřuje i v podobě videí na YouTube – se těší všeobecné oblibě. Nemusíte se bát, že se vám všichni budou jen smát. Ačkoli někteří z nich se pravděpodobně smát budou, čeká na vás i sladká odměna v podobě odpovědi.


 Server Reddit je shromaždištěm všeho možného, co se na internetu vyskytuje. Funguje tedy jako interaktivní noviny, kam je možné vkládat odkazy a články, videa a obrázky (čímž se podobá americkému imageboardu 4chan, který byl původně především polem k diskuzím vedeným na téma manga a anime a nyní se specializuje na sdílení obrázků a memů typu Lolcats, Pedobear, Chuck Norris) a jiné zase prohlížet a hlasovat o nich, čímž je jim dávána určitá hladina priority. Tím se z Reddit stává v podstatě seznam internetových zajímavostí řazených podle oblíbenosti, klasickým seznamem „to musíte vidět!“, který je navíc možné třídit podle jednotlivých subredditů (politika – na kterou se specializuje například server Newsvine, sport, oblíbený seriál, …). Stejně jako nejoblíbenější odkazy se díky hlasování dostávají do popředí také ty „nejkvalitnější“ komentáře. Díky tomu, že na Redditu nejsou žádní editoři (na rozdíl například od serveru Fark, kde je administrátory každý den vybíráno 50 článků, které jsou umístěny do popředí), je tato síť odrazem lidí samotných, což může být – stejně jako proměnlivost lidské povahy – zároveň kladná i záporná vlastnost social news. V neposlední řadě se díky virtuální podpoře dosahuje i reálné pomoci (sbírky, charitativní projekty).

Reddit existuje od roku 2005 (Steve Huffman a Alexis Ohanian) a zprvu fungoval spíše jako uzavřená komunita. Právě díky tomu je však tato sociální síť spíše velkým diskuzním fórem, kde jsou diskutující často vzdělaní a umí i ke zprvu hloupě vyhlížejícím dotazům přistupovat s jistou dávkou nadhledu a dobrého vychování. Některé topiky jsou tvořeny přímo jako „diskuze pro diskuzi“, například subreddit Změň můj názor.

Přestože návštěvností nemůže Reddit konkurovat Facebooku, Twitteru ani Googlu+, v porovnání s Facebookem a tamějšími skupinami plnými zapálených diskutérů se zde můžeme dostat více k jádru věci a řešit i složitější problémy či naopak základní otázky do větší hloubky.

Velké popularitě se na Redditu těší také formát AMA – „ask me anything“, díky kterému je možné ptát se známých a zajímavých osobností (celebrity, politici, vědci, lidé vykonávající neobvyklá povolání) na vše, co vás zajímá. Mezi deset nejúspěšnějších příspěvků roku 2012 patří s 5,598,171 zobrazením článek I amBarack Obama, President of the United States — AMA  či článek I’m Snoop Lion! Askme anything!! s 1,467,071 zobrazením, kde bylo možné ptát se na vše rappera známého spíše pod pseudonymem Snoop Dog. Dalšími osobnostmi, na které bylo mířeno mnoho dotazů byli mimo jiné Arnold Schwarzenegger či Bill Gates.

Zdroje:




No comments:

Post a Comment