Friday, November 7, 2014

Vinted.cz jako továrna na „dokonalé“ dívky?


Ještě před pár lety pro české uživatele téměř neznámý server během krátké doby rozšířil viditelně řady svých členů. Ačkoliv se Vinted.cz může na první pohled jevit jako pouhý bazar oblečení, ať už použitého nebo nového, není tomu tak. Díky existenci uživatelského fóra a možnosti komunikovat s jednotlivými uživateli můžeme Vinted.cz považovat spíše za svébytnou sociální síť. Vedle množství podobných sociálních sítí věnovaných mateřství a dětem se zde zrodila komunita, jejímž prvotním společným znakem je láska k módě.


Nejdříve tu byl Votočvohoz.cz

Vinted je projekt, který pochází původně z Litvy. Zanedlouho se však rozšířil i do dalších evropských zemí a do USA. V některých zemích Vinted fungoval až donedávna pod vlastním názvem – například v Německu jako Kleiderkleiser a v České republice jako Votočvohoz. Kvůli snahám o unifikaci názvu byly však postupně všechny jeho jazykové mutace sjednoceny na Vinted. Tento název, již předtím používala anglická, americká či litevská verze projektu. I díky těmto tendencím můžeme hovořit o Vinted jako o sociální síti.

Přijďte se poradit (nejen) o módě

Jak již bylo řečeno výše, kromě toho, že na Vinted můžete po registraci, která je zdarma, prodávat, nakupovat a vyměňovat své oblečení, můžete zde také diskutovat s ostatními uživateli na fóru. Prvotním účelem fóra bylo nepochybně vytvořit prostor pro diskuse týkající se oblečení, tedy fenoménu, kvůli kterému celá síť vznikla. Máte možnost si zde nechat poradit od jednotlivých uživatelů, které trendy byste si zrovna tuto sezónu neměli nechat ujít, ale i například co si obléct do divadla, na ples nebo třeba na první rande. 


Rady týkající se módy však tvoří pouhý zlomek obsahu fóra. Uživatel se zde může zeptat v podstatě na cokoliv. V diskusích se může dočíst „zaručené“ rady na hubnutí, jak cvičit, co koupit za dárek svým nejbližším nebo jak rychle přijít k penězům. Důležité je také podotknout, že ačkoliv je Vinted.cz určen jak ženám, tak mužům, jsou to právě ženy, respektive mladé dívky, které tvoří největší počet jeho uživatelů. Celé fórum se v podstatě stalo jakousi schránkou současných trendů dospívajících dívek a mladých žen a můžeme se domnívat, že jeho účinek na uživatelky může být podobný jako u lifestylových magazínu.

Platí „víc hlav víc ví“ i v módě?

            Výhodou fór, která slouží k tomu, aby se zde uživatel poradil nebo se dozvěděl názor dalších uživatelů, je bezesporu fakt, že se tazatel dozví více možných odpovědí. Opakují-li se nějaké odpovědi častěji, může se dovtípit, že se bude jednat o názor většinový, a tedy správný. Zde se ale může nacházet určité úskalí - ne vždy může být většinový názor správný, někdy může být dokonce na škodu a někdy správný názor ani neexistuje.
Nabízí se tedy otázka, zda je dobré využívat „kolektivní inteligenci“ v módních problémech. Pozorujeme-li totiž tuto sociální síť více zblízka, můžeme si všimnout, že v podstatě samy uživatelky Vinted.cz vytvářejí módní trendy a ovlivňují myšlení dalších uživatelek. A chybí-li oněm dalším uživatelkám trocha nadhledu a možná i inteligence, stávají se postupně stádem, které tyto módní trendy bezmyšlenkovitě přebírá a kopíruje. Postupně se totiž na jednotlivých vláknech fóra ustaluje jakýsi obraz ideální mladé ženy.


A jak by měla taková dívka vypadat? V ideálním případě by měla být štíhlá a mít kladný vztah k fitness. Pokud toto nesplňuje, měla by urychleně navštívit jedno z vláken týkajících se hubnutí (a že jich tam najde požehnaně). Existuje také zaručený způsob v oblékání, jak být vždy trendy. Postačí Vám úzké kalhoty a svetřík neutrální barvy, to vše doplnit sportovními botami „s fajfkou“ na vysoké podrážce. Nezbytností je značková kabelka, nejlépe s monogramy nejmenovaného francouzského módního návrháře. Celý outfit pak završíme koženkovou bundičkou nebo parkou s koženkovými detaily. Třešničkou na dortu bude šátek, nejlépe opět s monogramy francouzského módního návrháře. Protože důležité je, aby všichni okolo věděli, že „na to máme“.
            Ačkoliv se může zdát výše zmíněný popis přehnaný, naráží na fakt, že původním záměrem bylo vytvořit síť, která by pomáhala uživatelům obměňovat svůj šatník, poradit se s ostatními uživateli o módě a bojovat tak proti nudnému oblékání. Jenže tento koncept funguje, bohužel, pouze do určité míry. I když se možná mnohé uživatelky domnívají, že svým stylem nezapadají do české nudné šedi, je tomu právě naopak. Tím, že potírají jakoukoliv svoji individualitu a kopírují nastolené módní trendy, se na tvorbě této šedi podílejí. Nevěříte? Podívejte se, prosím, kolem sebe, až dnes vyjdete na ulici…

Zdroje:



1 comment:

  1. no já si myslím, že v posl. době je vinted forum zaplaveno uživatelkami s depresemi, a není divu když polovina z nich bere antikoncepci, takže já jako vyznavač alternativní medicíny tam naprosto nemám žádnou šanci a spíše mě za moje názory ukamenují, že jsem blbá protože nepodporuji lobby. Nebo že jsem blbá protože se opaluji bez SPF. Spíše typy, o kterých píšeš, tak takové tam ted už spíš pomlouvají. Sice se mi nelíbí onen barbie styl, prodloužené vlasy a vittonka, ale podle mě je to každého věc jak se oblíká.

    ReplyDelete