Sunday, November 9, 2014

Staň se legendou aneb válečníci všedních dnů



Jak se stane z obyčejného člověka válečník? Myslím opravdový a zapálený válečník, ne jen příležitostní hráč.

Někdy je na začátku příběhu pouhá a obyčejná nuda. Někdy je to touha někam patřit. Občas máme pocit, že nám to v životě nejde úplně hladce. Chce to jenom trochu času a zvolit si některou z báječných her. Většina lidí nad zapálenými hráči ohrne nos s tím, že je jejich zábava pouze ztrátou času. Moderní hry jsou však mnohem promyšlenější, než si většina lidí myslí. Nejprve u hry strávíte pár hodin, poznáte několik virtuálních kamarádů se kterými hrajete dál a najednou zjistíte, že jste propadli kouzlu herního světa.
Autoři moderních počítačových her velmi dobře ví, jak hráče přilákat a udržet u hry. Každý hráč si může najít svého hrdinu se kterým se velice dobře ztotožní. Hrdina může být přesne podle jeho přání, hráč si může přečíst smyšlený příběh o charakteru postavy a dokonce jejím původu. Pro ještě větší paralelu s realitou si hráč může dokonce svou postavu vybavit spoustou předmětů. V té chvíli už nehrajete s obyčejným hrdinou ale tím hrdinou se stáváte vy sami.

Nejznámnějšími online hrami pro více hráčů jsou v současnosti hry League of Legends (zkratka LoL) od Riot Games a Dota 2 od Valve Corporation. Společným rysem těchto her je možnost velmi zásadně vstupovat do hry a také to, že mají obrovskou základnu fanoušků.

League of Legends


Nechci rozebírat hru jako takovou, protože to není potřeba. Chci se zmínit ale o tom, co vše hra může nabídnout, aby se stala pro hráče neodolatelnou. V první řadě se jedná o hru s velkým množstvím prostředí a jejich navolení, včetně možnosti volby počtu hráčů. Už to samo o sobě dává pocit, že si hru sami vytváříte.  Některá oblíbená hráčská prostředí se dokonce dostala mezi stabilní nabídku ve hře. Jedním z těchto úspěšných prostředí je například ARAM. Nákupem postav a run pak můžete svého oblíbeného hrdinu dovést téměř k dokonalosti. 

Je libo tým?
Tým je nezbytnou součástí hry. Není to jen o tvorbě přátelství, je to něco víc. Pouze s dokonalým týmem můžete vyhrávat. A vyhrávat chce v online herním světě každý. Logicky tak hledáte ty nejlepší hráče se kterými byste mohli hrát, a kteří se časem stanou i vašimi virtuálními přáteli. S dobrým týmem se od obyčejného hraní snažíte posunout k profesionálnějšímu přístupu. Začnete se proto věnovat trénování a vymýšlení vhodné válečné strategie. Vyhrát nějaký turnaj bez pořádného tréninku není nikdy možné. Když dostanete příležitost zúčastnit se turnaje, ať už s amatéry nebo profesionály, naprosto vás to pohltí. A pokud jste dostatečně dobří, můžete si hraním vydělat i opravdové peníze. Profesionální turnaje jsou totiž často odměněny finančně a také sponzorskými dary. Kromě peněz tak můžete získat také pro profesionály tolik potřebné špičkové herní vybavení. Finálové zápasy online her dnes sledují miliony lidí na celém světě. Tento novodobý fenomén se postupně dostává i do širšího povědomí české veřejnosti. Televizní kanál Prima COOL před nedávnou dobou dokonce začal vysílat přímé přenosy z online turnajů.

Oficiální znělka turnaje LOL 2014


Dota2
Dota2 nabízí téměř stejné možnosti jako hra LOL. Zajímavější pro hráče je však možnost navrhnout vlastní kostýmy pro hrdiny a tím úplně změnit jejich podobu. Tyto kostýmy si pak mohou ostatní hráči zakoupit. 


Ke hře také existuje komiks, který je pro fanoušky zajímavým doplňkem ke hře. Komiks vypráví o vzniku některých předmětů, které si můžete koupit, o životě některých hrdinů a o jejich charakteru. Skvělým příkladem zapojení fanouška je to, že komiks může kreslit kdokoliv.


Nová média a hry
V dnešní době se nic neobejde bez podpory nových médií jakými jsou Facebook, Twitter, Youtube, Instagram a mnohé další. Kromě reklam zaměřených na hráče jsou na stránkách Facebooku pravidelně zobrazovány novinky, informace o turnajích nebo příspěvky jednotlivých hráčů. Specifickou skupinou hráčů jsou tzv. "youtubeři". Jde o hráče, kteří na svých kanálech zveřejňují záběry z her které hráli. Tito lidé jsou též označováni jako videobloggeři.

Když hry ovlivňují náš život
Díky možnosti vlastního zapojení do hry získáváme pocit, že jsme součástí báječného příběhu s hrdiny a celým bájným světem. Může se ale stát, že hra začne ovlivňovat náš život více, než by bylo zdrávo.


Sledujete film a říkáte si, že tak dobrý film jste ještě neviděli? Je dost možné, že se právě díváte na film s tématikou LOL.

Co třeba navazování vztahů? Při troše fantazie není v online světě problém ani to. Stačí si vybrat oblíbenou postavu, poprosit výtvarně nadaného kamaráda, a vaše nová virtuální sexy přítelkyně je na světě.

Plakátů, spořičů a všemožných tapet s tématikou online her je na internetu plno.
Zdá se vám, že už je toho virtuálního světa trochu příliš a že vám alespoň trochu toho reálného světa chybí? Podívejte se na následující video. Každá postava je přeci inspirovaná nějakou osobností.

A pokud chcete vědět jak to vypadá, když svět LOL skutečně ožije, podívejte se na následující odkazy a uvidíte, jak mocně se hra dostane do vašeho života.

Zdroje:

No comments:

Post a Comment