Sunday, November 23, 2014

Formování sebe sama prostřednictvím psaní statusů na Facebooku

Autorkou studie je Theresa Sauterová, která je výzkumnou spolupracovnicí v ARC Centru, v rámci Queensland University of Technology v Austrálii. Ve svém odborném výzkumu se specializuje na použití digitálních technologií jako nástrojů pro formování sebe sama, digitální sociologii a vykonávání vládnutí.

Už jste se někdy zamýšleli nad tím, proč vlastně píšeme statusy na Facebooku? Zdali bychom na to měli pohlížet spíše pozitivně, či negativně? A co tyto statusy skutečně reprezentují?

Odpovědi na tyto otázky by nám mohla poskytnout studie Theresy Sauterové, která se právě touto problematikou zabývá. V rámci své studie se Theresa Sauterová zaměřuje na sociálně-psychologickou analýzu facebookových statusů. Na fenoménu těchto statusů se snaží poukázat, že psaní podobných sdělení je jen moderní podobou vyjádření sebe sama, čímž si člověk utváří vlastní chování a upevňuje si své sociální normy a vzorce. Autorka doplňuje analýzu historickým exkurzem, ze kterého lze vysledovat právě tuto tendenci lidí prezentovat se (v různých dobách z různých pohnutek) prostřednictvím psaného textu.

Analýza statusů

Předně si musíme uvědomit, co to de facto status je a co reprezentuje. Podle autorky lidé nepíší svá sdělení a neupdatují si své statusy jen kvůli komunikaci samotné. Tato forma komunikace naopak pomáhá jedinci utvářet si povědomí o sobě sama, své vlastní sebevědomí, přejímat a utvrzovat se ve společensky přijímaných normách a v neposlední řadě umožňuje přiznat své prohřešky veřejně.
Digitální technologie v obecném měřítku pak umožňují jedinci možnosti, o kterých se mu doposud mohlo pouze zdát. Může své myšlenky sdílet ihned, zadarmo, bez větších omezení a s možností okamžité zpětné vazby. V současné éře informační společnosti prostoupené těmito technologiemi se pak jedná pouze o extenzi sebevyjádření prostřednictvím textu, jak tomu bylo po celou historii lidství, jen jsou v nynější době dostupné naprosto nové technologie a prostředky k realizaci této potřeby. Proto má status pravděpodobně stejný význam, jako by měl pro Michela Foucaulta význam novinářský sloupek.

Statusy ano či ne?

Připusťme, že máme dostatek prostředků k tomu, abychom mohli těchto digitálních technologií využívat. Máme jich však využívat? Nebo respektive ještě blíže- máme na Facebooku uploadovat a updatovat statusy? Pohledy na publikování statusů v obecné rovině mohou být dvojího charakteru: pozitivní a negativní.
Pokud patříme k těm pozitivním optimistům a příznivcům statusů, pak na ně budeme reagovat kladně a podle autorky je budeme vidět jako vývoj a vyjádření vlastní identity. Pokud budeme negativističtí skeptikové, pak budeme na tyto statusy nahlížet jako na projevy narcismu a promiskuitní, povrchní obsese sami sebou.  Lidé s tímto pohledem tvrdí, že technologie pokřivuje procesy socializace jedince a že je to něco nepřirozeného.
Nejspíše je to volba každého z nás. O možných rizicích vytváření digitálního obsahu, sociální prostituci prostřednictvím Facebooku však slyšíme takřka neustále. Pojďme se na uploadování statusů tedy podívat z jiné perspektivy.

Historický exkurz

Již starověcí Řekové používali psaní jako jeden z prostředků dosažení vnitřní rovnováhy, askeze. Křesťané se snažili pomocí písma vyznat Bohu ze svých hříchů. Romantičtí individualisté vylévali do básní a textů svá srdce. Ve 20. století se stalo psaní o sobě psychologickou metodou. A jistě bychom našli ještě další mnohé příklady. Jak však můžeme vidět, v každé době měl člověk potřebu se prostřednictvím psaného sdělení projevovat (i když z nejrůznějších pohnutek odpovídajících konkrétní době). Proč by se tedy v naší době mělo jednat o něco jiného než o extenzi této potřeby?

Technické speciality a význam

Bez pochyby máme možnost prezentovat své já netradiční cestou, skrze digitální technologie. Tyto technologie však s sebou přináší i další specifika. Existují nejrůznější aplikace, kupříkladu Places, Foursquare, existuje Newsfeed atp., což s sebou opět přináší nepřeberné možnosti. Můžeme vidět, kde jsme. Můžeme vidět, co děláme. Můžeme to vše zdokumentovat o fotografie, videa, hudbu atp. Všechny tyto možnosti nám umožňují dotáhnout sebeprezentaci až k „dokonalosti“. Zároveň nám to umožňuje se veřejně přiznat k nějakému vlastnímu nedostatku.
Proto se osobně domnívám, že bychom neměli tyto technologie podceňovat a naopak bychom se měli snažit jim porozumět. Autorka ve své stati však nezmiňuje rizika, která s sebou tyto technologie přináší. A pro nás, Čechy, kteří si tyto technologie mohou dovolit, to platí dovjnásob.
 O potenciálních rizicích bychom mohli vést dalekosáhlé disputace, což není předmětem tohoto článku. Osobně si nemyslím, že existuje nějaké universum, podle kterého bychom se měli řídit při psaní svých statusů, snad jen „neškoď ostatním“ a „čeho je moc, toho je příliš“. Jsem však přesvědčen, že i přes fakt, že zde nejsou zmíněna rizika a sdělení článku je fakticky pozitivní, je nutné slepě tyto statusy neadorovat, či automaticky neodmítat. Možná, že se většinou jedná o nezajímavá sdělení, ale najdou se i takové statusy, které jsou opravdu důležité, a které pro daného člověka opravdu něco znamenají. Nestaňme se tedy povrchními a mějme to na paměti!

 Zdroj

Sauther Theresa: 'What's on your mind?' Writing on Facebook as a tool for self-formation, New Media & Society - August 2014, vol. 16, no.5, 823-839


No comments:

Post a Comment