Sunday, November 9, 2014

Game of Thrones - seriálový fenomén posledních let


 Seriál kabelové televize HBO podle ságy Píseň ledu a ohně od spisovatele George R. R. Martina přepisuje historii. Čtvrtá řada překonala legendární Sopránovi a stala se nejsledovanějším seriálem v historii HBO. A co je pro tvůrce vůbec nejlepší? Popularita stále rapidně stoupá!




 Daenerys Targaryen, Arya Stark, Jon Snow, Tyrion Lannister, Samwell Tarly a spousta dalších. Základním stavebním kamenem úspěchu tohoto seriálu je množství velmi dobře napsaných postav a vztahů mezi nimi. V Game of Thrones je velmi málo charakterů, které vás "nechají v klidu". Buď si je velmi oblíbíte nebo je nemůžete vystát a přejete si, aby se nedožily dalšího dílu. Vzhledem k velkému počtu oblíbených postav si však tvůrci (tedy spíše autor ságy) mohou dovolit některé z oblíbenců zabít. Bez problémů i tři v jednom dílu, jako to udělali v posledním dílu třetí série, který šokoval a zároveň nažhavil diváky na další sérii seriálu, která se stala rekordní.

 Finále čtvrté řady The Children (s vysílacím časem 66 minut vůbec nejdelší díl z prvních čtyř sérií) se stalo dosud nejsledovanější epizodou a slavilo rekord nejen co se týče legálních zhlédnutí, ale i nelegálních stáhnutí. Za prvních 12 hodin po premiéře si ho údajně nelegální cestou obstaralo jen přes torrenty více než 1,5 milionu lidí. Narozdíl od jiných projektů ale Game of Thrones tato činnost nijak neohrožuje, naopak jejímu fenoménu spíše pomáhá. Roste prodej merchandise, digitálních disků i legálních stáhnutí (GOT se také připisuje nárůst počtu předplatitelů samotné HBO).

 Narozdíl od některých jiných úspěšných seriálů má navíc Game of Thrones jednu nespornou výhodu. Je schopný zaujmout širokou škálu diváků, napříč společenskými i věkovými vrstvami, a dokonce i vcelku vyrovnaně obě pohlaví (aktuální poměr je zhruba 60% mužů VS. 40% žen). Každý si v něm najde to svoje a nadšeně "šíří osvětu" i mezi své přátele. Je skoro jisté, že popularita této ságy ještě stále nedosáhla svého vrcholu a bude růst. Jen těžko odhadovat, kam až se mohou jednotlivá čísla vyšplhat.

 Game of Thrones je všude, kam se podíváš

V dnešní době už je velmi časté, že se populární počiny doslova rozlezou jako epidemie do všech možných forem a podob. Game of Thrones tento trend dovádí do úplné dokonalosti. Na začátku byl knižní bestseller, který přešel v superúspěšný seriál. Velký úspěch slaví nejen jednotlivé epizody v TV a na DVD, ale také nejrůznější sestřihy a montáže na internetových videoserverech. Jak už dříve samotný autor knižní předlohy George R. R. Martin prohlásil, vzhledem k velkému úspěchu Game of Thrones by měl závěrečný 7. díl dostat podobu celovečerního filmu! Už teď se tak jistě mohou začít třást i držitelé filmových rekordů. Nebylo by totiž příliš velkým překvapením, pokud by se GOT na filmovém plátně podařilo trumfnout tak úspěšné projekty jakými byly Harry Potter či Pán Prstenů.

  Výčet zásahu tohoto díla napříč médii však nekončí jen u knih a vizuálů. Příběh sám o sobě je i ústřední znělka, která si takříkajíc žije vlastním životem a na YouTube i na jiných videoplatformách můžeme najít tisíce a tisíce jejích zdařilých i méně zdařilých coverů, jako je třeba tento. Počet nejrůznějších blogů a webových stránek, které o tomto fenoménu vznikly, ani nejde spočítat. V AppStoru či na Android Marketu můžeme najít množství herních i informačních aplikací s tématikou Her o Trůny (Game of Thrones). Velmi populární je i desková hra a zbývá snad už jen divadelní adaptace této ságy, která by jistě také přepisovala historii.


 Fanoušci jsou posedlí příběhy ze Západozemí

 Jak už to u fantasy příběhů (i když samozřejmě nejen u nich) bývá zvykem, fanouškovská tvořivost je velmi vysoká. Game of Thrones je navíc velmi dějově rozvětvená a nedokončená, což znamená, že mysl skalních fanoušků je v neustálém pohybu a přemítá nad tím, co se bude dít a jak asi příběh dopadne. Když už George R. R. Martin vydá novou knihu, případně HBO odpremiéruje nový díl seriálu, často se stane, že s vývojem událostí  divák není zcela spokojen. Vznikají tak nejrůznější blogy a weby s fanouškovskými příběhy (tzv. fan fictions). Velké množství z nich najdete zde. Naplňuje se tak koncept produsage, který popsal Axel Bruns ve své knize Blogs, Wikipedia, Second Life and Beyond: From Production to Produsage. Jde o boření hranic mezi uživateli a tvůrci. Uživatelé mohou být nejen uživateli, ale i tvůrci obsahu. 

  Kromě textových příběhů vznikají i audiovizuální fanfictions, ať už se jedná o sestříhané nebo upravené scény, případně vlastní scénky. Zvláštní kategorií jsou pak nejrůznější cosplaye, které jsou známější pro počítačové a konzolové hry (League of Legends, World of Warcraft, aj.), ale objevují se i mezi fanoušky této ságy. Na jejich nápaditost se můžete podívat sami v tomto článku (mezi jinými si můžete povšimnout i zpěvačky Madonny, což dokazuje, že GOT má fanoušky i mezi největšími světovými celebritami).



  

Víc hlav víc ví

  Dnes se díky moderním komunikačním technologiím můžeme v reálném čase propojit s ostatními fanoušky a čile debatovat o všem, co nás jen napadne. Navíc nám jsou dostupné poznatky a výstupy většiny ostatních produktivních diváků. Obsahu přibývá na síti tolik, že by nám ani celý život nestačil na to, abychom si přečetli alespoň 1/10 názorů a tvorby ostatních fanoušků. Právě sdílení informací, ke kterému slouží blogy či specializované stránky (jako třeba "Wikipedia Game of Thrones"), případně sociální sítě, popisuje princip kolektivní inteligence (Pierre Lévy). I když jsme některou epizodu neviděli či nečetli, případně si ji jen nepamatujeme, jsme si na síti schopní "doplnit vzdělání" během pár minut a ještě si vyslechnout mnoho dalších pohledů a názorů na danou záležitost. Seriál je v České republice velmi populární, a tak by v tomto případě neměla být žádným problémem ani případná jazyková bariéra.





  Zdroje:

  http://avmania.e15.cz/game-of-thrones-fenomen-ktery-trha-rekordy-v-prodejich-i-mezi-piraty
  http://diit.cz/clanek/finale-game-thrones-trha-rekordy-i-mezi-piraty
  http://www.lidovky.cz/hra-o-truny-je-nejsledovanejsim-serialem-hbo-prekonala-sopranovy-p93-/media.aspx?c=A140606_181449_ln-media_hm
  http://www.blastr.com/2014-6-18/s4-finale-game-thrones-breaks-its-own-piracy-record
  http://gameofthrones.wikia.com/

Zdroj fotky: Home Box Office (HBO), Hraj.cz, Wanna-joke.com, Zap2it.com

  Autor: Lukáš Bilinec 

No comments:

Post a Comment