Sunday, November 9, 2014

Brickfilm - od stavebnice k příběhu

   Vybavuji si ten večer. Sedíme s tátou v obýváku na zemi už asi tři hodiny. Táta má v ruce foťák a před námi je připravená scéna. Pozadí vystřižené z kartonové krabice a natřené barvami, zelená podlaha (jinou jsme neměli) a uprostřed dva lego panáčci, jejichž nepatrné „pohyby“ jsme si fotili. Táta z toho pak v nějakém primitivním programu udělal „film“. Měl jen asi minutu a byla to v podstatě jen rychlá prezentace fotek, ale já na to vydržela koukat klidně hodinu pořád dokola.
   Myslím, že jsme tehdy nebyli jediná takhle praštěná rodina. A myslím, že všechny tyhle praštěné rodiny potěšila firma Lego výrobkem, který vypustila na trh v roce 2000. Šlo o LEGO Studios Steven Spielberg MovieMaker Set. Sada obsahovala video kameru, program pro úpravu videí, mechanickou dinosauří nohu, studiová světla, dva dinosaury, kočku, atd... Podstatné je, že se s tímhle setem dal natočit lego film!



   Co je tedy brickfilm? Je to film natočený s použitím stavebnice lego. Obvykle je točen pomocí stop motion animace (objekt je mezi jednotlivými snímky ručně upravován a posouván). Na pojem „brickfilm“ přišel Jason Rowoldt (zakladatel webové stránky Brickfilms.com) a pravděpodobně úplně první brickfilm vytvořili Lars C. Hassing a Henrik Hassing v roce 1973. Jmenoval se Cesta na Měsíc a trval šest minut.

   A přichází 90. léta, které byly pro brickfilm léty zlatými. Pomocí digitálních kamer byly lego příběhy čím dál dokonalejší. S větším rozvojem internetu začali fanoušci svá videa sdílet s ostatními. Trávili u tvorby lego příběhů spousty hodin a snažili se je dotahovat k dokonalosti pomocí lepších programů. Vytvářeli videa podle knížek, počítačových her, filmů nebo si vymýšleli svá vlastní. Dnes najdete brickfilm téměř na všechno.

   V roce 2000 přišlo LEGO s již zmiňovaným Spielberg Setem. Tímto skvělým marketingovým tahem LEGO oficiálně podpořilo tvorbu brickfilmů. V tom samém roce přišel také Rowoldt s webovou stránkou Brickfilms.com, která vytvořila jakousi brickfilm - komunitu. Stránka videa přímo nesdílela, ale odkazovala na weby, kde se nacházely. Současně také LEGO Group oficiálně podpořila Brickfilmy vydáním řady Lego Studios (do níž patří zmiňovaný Spielberg). Tím vším se popularita brickfilmu ještě zvýšila.

   A nyní se přesuňme do letošního roku. LEGO přichází s oficiálním brickfilmem (nebo lego příběhem chcete-li), který je inspirovaný přímo videi uveřejněnými lidmi na youtube. A fanoušci (v žádném případě pouze děti) se nadšeně hrnou do kin sledovat sarkastický příběh hlavního lego hrdiny Emmeta. 



To ale není ani zdaleka všechno! LEGO vás v tvorbě svých vlastních lego příběhů podporuje i nadále a snaží se vám to, co nejvíce usnadnit, abyste nad minutou filmu nemuseli trávit osm hodin a více.

Lego Group přichází s aplikací pro operační systém značky Apple s názvem LEGO Movie Maker. V několika jednoduchých krocích si pomocí této aplikace vytvoříte vlastní lego příběh, aniž byste u něj seděli tři dny. Jak na to se dozvíte v následujícím videu:


A tady zatím končí příběh brickfilmu. Příběh uvedení obyčejných barevných kostek do pohybu. Příběh o člověku, který si na začátku vybírá mezi lego krabicemi v hračkárně a na konci se z obyčejného uživatele stává tvůrce příběhů, které na internetu sledují a komentují tisíce lidí.

Rozhodně vám doporučuji na youtube několik takových videí shlédnout. Stojí to za to. Neumíte si ani představit, jaké brickfilmy lidé vytvářejí. Lego adaptace na druhou světovou válku, Pána prstenů, Piráty z Karibiku, Big bang theory nebo Star wars jsou samozřejmostí.


Najdete ale například i brickfilmy od autora, který se tvorbě lego příběhů věnuje již pět let (od roku 2009). Jedná se o videa s názvem Tiberium legos (později C&C legos) podle předlohy série her Command a Conquer od již zaniklé americké společnosti Westwood studios. Je úžasné porovnat si jeho amatérská videa právě z roku 2009 se současnými videi. Je tu vidět zmiňovaný pokrok brickfilmu. Autor má nyní videa velmi promyšlená a doplňuje je zvukovými efekty.



Uvidíme a necháme se překvapit, kam se výroba brickfilmů bude posouvat. Myslím, že aplikací LEGO Movie Maker to rozhodně nekončí. A kdo ví, možná v budoucnu budeme posílat zaměstnavatelům svůj profesní životopis ve formě brickfilmu, budeme mít doma nábytek z lega, jezdit v lego autě a jíst lego jablka a lego kuřecí stehna.


Zdroje:
http://www.csfd.cz/film/321771-lego-pribeh
https://www.youtube.com/watch?v=E4Kx-jqDgRo



No comments:

Post a Comment