Sunday, November 9, 2014

Všude samej zombík


Mystické bytosti

Všichni jistě známe různé mýty o upírech, vlkodlacích, oživnuvších mumiích a nemrtvých a další havěti, a ať už představovaly čistou fikci, nebo čerpaly ze zaručeně pravdivých očitých svědectví, bylo jasné, že filmová a seriálová ztvárnění na sebe nenechají dlouho čekat. Vždyť i ten z nejznámějších upírů, samotný Drákula, si zahrál hlavní roli v celovečerním filmu již v roce 1931. Masivní úspěch komiksových a knižních zpracování příběhů o těchto bytostech jim tak na přelomu tohoto tisíciletí zaručil vstup do kin i televize. Z toho, co následovalo a stále se vyvíjí nejen ve formě různých postranních příběhů, spin-off sérií, knih, komiksů, počítačových her, kasinových automatů a všech možných marketingových serepetiček, by měl určitě Jenkins velkou radost.
 
Některá zpracování vypráví spíše romantické příběhy o tom, jak těžké životy tyto bytosti vedou, jak tápou a hledají své místo mezi námi smrtelníky, což spolu nese i složité mezilidské vztahy a především příběhy velkých lásek. Původně zamýšlené zrůdy se tak mění v objekty naší touhy a zájmu, na což určitá část publika velice slyší. Velice úspěšnými se tak staly například sága Twilight, ať už v podobě knižní či filmové, a také seriálová zpracování Teen Wolf či The Vampire Diaries se spin-off The Originals, která jsou populární především mezi mladším publikem, či dokonce série Wolfblood z dílny televize CBBC, která cílí přímo na teenagery.
 
Zároveň zde však existuje široká škála titulů, které jsou spíše hororovějšího a akčního ražení, například série filmů Blade a Resident Evil, kde je o romantiku vyslovená nouze, či seriál The Strain, který po letech zamilovaných upírů zobrazuje tyto bytosti jako nelítostné zrůdy, které mají s chováním nás smrtelníků pramálo společného.
 
Zaručenou kombinaci temné romantiky naproti tomu poskytuje kupříkladu seriálové zpracování True Blood, které se stalo fenoménem i díky svému netradičnímu zpracování, které už tradičně zaručuje kabelová televize HBO.


Zombíci
Pomalu se vlečící, nejlépe kusy odpadávajícího masa či vyhřezlými vnitřními orgány a hnilobným zápachem oplývající, bytosti na pomezí života a smrti jsou fenoménem literatury i kinematografie. Všichni jsme jistě slyšeli alespoň o Romerově Dawn of the Dead a jeho různých remacích, či o filmech jako 28 Days Later a 28 Weeks Later.
 
V posledních letech se do popředí zájmu dostali následkem obrovského úspěchu série The Walking Dead. Sežerou nebo v sama sebe promění každého, kdo jim přijde do cesty. Jedinou obranou je vzít cokoliv, co zrovna přijde k ruce, a zasadit jim pořádnou ránu do mozku, nejlépe skrz oko, aby z toho divák také něco měl. Nicméně úspěch The Walking Dead nevězí pouze v zajímavém příběhu na pozadí apokalypsy, ale především na propracované psychologii jednotlivých postav a jejich vzájemné interakci.
 

Obdobná zpracování tak na sebe nenechala dlouho čekat a je pravdou, že jejich námět se příliš neliší, pouze prostředí a postavy jsou jiné. Například série Z Nation z dílny televize Syfy má i trochu komediální podtón, ačkoliv o drastické scény není také nouze.
 
Jak se potkat se zombíkem
 
Protože o čem čteme, co sledujeme v televizi, to nás určitým způsobem fascinuje a pokud je to z oblasti ryzí fikce, je potřeba si ji alespoň uměle přenést i do reálného světa. Asi si nikdo nepřejeme apokalypsu takových rozměrů, kdy bychom museli bojovat o holý život, na druhou stranu proč se trochu nepobavit a na takovou apokalypsu si nezahrát.
 
Pokud tedy zrovna nevystupujeme jako extras v nějakém filmovém zpracování nebo jsme se nenakazili nějakým záhadným virem, je nejlepší cestou, jak se s jedním z našich oblíbenců potkat, zúčastnit se tzv. zombie runs, které pobaví, ale zároveň pomáhají různým nadacím. Je sice pravdou, že do USA je to trochu z ruky, přesto i u nás se najde několik nadšenců, kteří v minulosti uspořádali například zombie průvody Prahou a podobně, samozřejmě patřičně oděni a namaskováni.
 

Transmedia storytelling na druhou
 
K celému fenoménu zombíků samozřejmě patří i různé vytváření nových postav, které se s jejich apokalypsou perou, nová místa, nová prostředí. I samotní tvůrci The Walking Dead připravují spin-off, který bude sledovat jinou skupinku postav v jiném prostředí, avšak na pozadí stejné celosvětové apokalypsy, v podstatě současně s již dobře známými postavami.
 
Ke každému fenoménu samozřejmě patří fanoušci, kteří si hrají na své oblíbené postavy či sami tvoří různá videa a amatérské filmy. Nebyly by to ale Spojené státy, kdyby zde nevymysleli jak i na tomto fanouškovském prostředí celý fenomén trochu postavit na hlavu, vydělat na tom nějakou kačku a zajistit si sledovanost.
 
Americká stanice Syfy, která je známá svými naprosto ulítlými televizními filmy, které nadchnou pouze opravdové nadšence do světa fikce, neboť tu skupinku výletníků postihne série žraločích tornád či támhle se zase přes USA přežene v již zmíněné série Z Nation tsunami zombíků.
 
Mezi její poslední pořady patří jakási dokumentární show s prvky reality show, která má však k dokumentaristickému pojetí poměrně daleko a nemalá část se zdá hraná. Jak už název – Town of the Living Dead – napovídá, nejde o úplně klasický dokumentární pořad.
 
Skupinka nadšenců z malého Alabamského městečka Jasper, s úžasným přízvukem a vervou, natáčí již šest let svůj vlastní zombie film. Veškeré náklady nese máma rodiny, která kdekoho ukecá, aby s natáčením pomohl, se speciálními efekty a výbuchy pomáhá místní podivín, krev a vnitřnosti se vyrábí z kečupu a kdečeho, co přijde k ruce a má tu správnou barvu a konsistenci. Není se tedy čemu divit, že výsledek je opravdu úchvatný. Příliš se nezdá, že by měl film alespoň trochu snesitelný scénář, režie samozřejmě také pokulhává, když ji spolu s kamerou zajišťuje prodavač z místního obchodu s elektronikou, který má ale velké ambice prosadit se v Hollywoodu.
 
 
Aby toho nebylo málo, střetává se amatérský štáb nadšenců s místním konzervativním prostředím, co by však neudělal pro to, aby svůj film dokončil. Pokud se jim to totiž pod dohledem kamer ze štábu televize Syfy i přes všechny méně či více zinscenované nesnáze povede, bude jejich novému filmu patřit jeden večer hlavního vysílacího času samotného kanálu Syfy.
 
Pokud tedy zrovna nemáte nic lepšího na práci, a lze jen doufat, že máte, není nad to strávit s těmito podivnými nadšenci několik málo chvilek a zasmát se (jim).
 
 
Zdroje:  www.youtube.com
               www.syfy.com
               www.thezombierun.com
               www.wikipedia.org




 

1 comment: