Sunday, November 9, 2014

Povolební guláš na druhou

Povolební guláš na druhou

Sledovali jste volební Superdebatu, kterou uspořádala Česká televize 16. 10. k příležitosti diskuse vrcholných politických představitelů úspěšných stran ve volbách do Senátu Parlamentu ČR a zastupitelstev obcí? Pakliže ne, vězte, že jste o hodně přišli! Respektive, opravdu o hodně?

„Primární“ debata se, jako již tradičně v podobných situacích, odehrávala mezi předsedy politických stran a moderátorem. Obsah a formu této diskuse ponechme stranou. Tato Superdebata však byla, alespoň pro mě, revoluční. A to sice ve své „sekundární“ diskusi probíhající v interakci s místopředsedy politických stran, moderátorkou a uživateli sociální sítě Twitter.

Aranžmá sekundární diskuse

Pokud jste Superdebatu viděli, přeskočte tento odstavec, ušetříte čas a energii
Sekundární diskuse vypadala tak, že v ochozech sálu byli přítomni místopředsedové politických stran, kteří za pomoci technických pomocníků přispívali na sociální síť Twitter do internetové diskuse, kde buď odpovídali na dotazy konkrétních lidí, nebo se vyjadřovali k argumentům ostatních politických souputníků. Tato diskuse byla veřejně promítána jak v živém vysílání, tak na speciálně zřízeném  webu  ČT a i na Twitteru samotném  . Do internetové diskuse se tak mohl zapojit každý, kdo disponuje účtem na Twitteru, kde stačilo označit svůj příspěvek symbolem #volby2014. Na základě těchto příspěvků pak pokládala místopředsedům otázky Zuzana Tvarůžková a tyto příspěvky „sekundární diskuse“ se prolínaly s „diskusí primární“. Proto se domnívám, že se jednalo o debatu revoluční, jelikož ještě nikdy v debatě v ČT nebylo dáno tolik prostoru těmto „sekundárním multimediálním diskusím“. Pro úplnost ještě doplním, že v sále sedělo publikum, které se skládalo převážně z politických poradců a tiskových mluvčích zběsile datlujících do svých chytrých telefonů a tabletů příspěvky do „sekundární“ diskuse.

Co z toho vzešlo

Představte si situaci, ve které máte inteligentně diskutovat. Představte si klasickou debatu Otázek Václava Moravce. Pak si je představte ještě jednou, jen s jiným moderátorem. Pak si představte zástup politických poradců, marketérů a mluvčích snažících se agitovat za svou stranu. A pak si představte dav nespokojených voličů a rádoby intelektuálů, kteří mají možnost se zviditelnit. A teď si to zkuste spojit všechno dohromady a vyjde vám z toho Superdebata. Co myslíte, jak asi bude taková debata vypadat?

Reálně se odehrálo to, co se dalo očekávat. Politici z primární debaty se začali hádat, na což reagovali místopředsedové za silné podpory poradců a tiskových mluvčích, kteří ve snaze za co největším zviditelněním své strany přilévali olej do ohně, do toho dav komentujících rádoby intelektuálů a naštvaných voličů povětšinou kritizoval průběh debaty či osobu konkrétního politika nebo stranu jako celek. A to ještě nevíme, jak by diskusi originálně opepřili komunisté, kdyby byli diskusi přítomni.

Jak by řekli Angličané- long story short: bulvár, čerň, přinejlepším šeď, zmatek. Výsledný efekt pro nezainteresovaného diváka? Chaos a přesvědčení, že „politika je hnůj“, případně „ten jim to nandal“. Nehledě na fakt, že mnozí diváci ani netuší, co to nějaký Twitter je, či v tom lepším případě, jak funguje (nevěřím tvrzením, že již 80% občanů ČR ve věku 60 let a více plynně ovládá internet, má osobní zkušenost je jiná).

Koneckonců podobný efekt to vyvolá i u zainteresovaného diváka, stačí se podívat na Twitter, zadat zde #volby2014 a chvilku se kochat.

Poučení z krizového vývoje a proč?

Abych ale pouze jen nedštil síru, rozumím snaze ČT o zatraktivnění debaty a snahu o co největší míru interakce „prostých občanů“ s politiky. Je to zajímavý přístup a určitě ne zavrženíhodný, navíc je důležité reflektovat rozvoj nových médií a učit tomu i společnost. Domnívám se ale, že v situaci povolební debaty úplně nefunguje, což je patrné na tomto případu.

Co je pro mě však mnohem více alarmující než samotný průběh debaty či konkrétní argumenty, je význam této debaty a její výpovědní hodnota. Co se tedy v tomto případě stalo? Lidé, ať už přímí účastníci debaty v sále, nebo ti za monitory svých počítačů, vyvinuli úsilí a vytvořili internetový obsah, který je ale de facto k ničemu. Co si z něj můžeme odnést? Já se domnívám, že v drtivé většině případů si z ní odneseme rozhořčení, nechuť a bezmoc. Pokud se mezi záplavou příspěvkového „odpadu“ najde skutečně důležitý příspěvek, zapadne mezi onu „čerň a šeď“. V drtivé většině případů si ho zpětně nepřečtete a pokud opravdu velkou náhodou ano, tak na něj nebudete chtít reagovat, jelikož se oprávněně budete cítit bezmocní.

Má tedy vůbec podobná diskuse smysl? A pokud už ji zavedu, proč jí dávat tolik prostoru? Cožpak není jasné, že to nebude o ničem jiném než o konkurenčním boji, ne o dialogu a smysluplné diskusi?

Myslím, že internetová diskuse v těchto „masových“ případech selhává (podívejme se kupříkladu jen na bizarní příspěvky uživatelů na Seznamu) a neměla by jí být přikládána tak velká pozornost. Pak se totiž nemůžeme divit, že lidé jsou agresivnější a že zároveň dochází k tomu, co tak trefně nazývá Václav Bělohradský, sice že "nikdo neposlouchá" ,i když jsou si lidé problémů vědomi.


Zdroje:





No comments:

Post a Comment