Sunday, November 9, 2014

Nejsnadnější způsob sdílení hudby?

Ten, kdo nechce utrácet za poslech hudby a přitom mu není po chuti pocit, že se z něj pomalu ale jistě stává kriminálník, má na internetu několik možností, jak své dilema vyřešit. Jednou z nich, v současnosti jednou z nejrozšířenějších, je využít server Soundcloud.

Server Soundcloud je jedním z typických případů fenoménu "produsage". Kromě toho, že uživatelé mohou na serveru poslouchat hudbu (či jiné audiosoubory) jiných interpretů či tvůrců, mohou také sami na server nahrávat své vlastní výtvory. Server tak návštěvníkům nabízí neuvěřitelnou škálu všemožné hudby, mluveného slova, hudebních  kompilací, ale i obyčejných zvuků - nejnovější senzací jsou například nahrávky americké NASA. Ta na Soundcloud umístila například zvukové záznamy historicky nejvýznamnějších momentů své existence. Zájemci si tak mohou poslechnout Neila Armstronga říkajícího slavnou větu "One small step for (a) man, one giant leap for mankind", zvuk startující vesmírné rakety nebo známou větu "Houston, we´ve had a problem".

Část profilu NASA na Soundcloudu. Zdroj: Soundcloud


Výhody Soundcloudu

V době svého vzniku v roce 2007 začal Soundcloud konkurovat tehdy oblíbenému serveru Myspace, který v té době sloužil mnoha hudebníkům jako účinný nástroj propagace jejich hudby na internetu. Jedním z nejvýznamnějších prvků Soundcloudu je možnost nahrát na server skladbu, které je následně přiřazena unikátní URL. Pomocí této adresy je pak možné jednotlivé nahrávky sdílet např. přes Facebook, Twitter, či je vložit na webovou stránku. Uživatel pak může skladbu přehrát rovnou na té stránce, na kterou byla sdílena. Tím pádem se sdílení skladeb stalo mnohem jednodušším. Už není třeba přecházet na zvláštní webovou stránku, kde je možné nahrávku přehrát, stačí jedno kliknutí a hudba hraje. 

Soundcloud ale svým uživatelům nabízí i mnoho dalších vychytávek. Pro opravdové hudební nadšence je určena například možnost přidávat komentáře ke konkrétním částem vybrané nahrávky. Pokud chce tedy posluchač okomentovat například přechod z jedné skladby na druhou v mixu svého oblíbeného DJ, jednoduše klikne na konkrétní místo na časové ose skladby a přidá svůj komentář. Tímto způsobem tak mohou umělci snadněji získávat zpětnou vazbu, což je výhodné především pro ty, kteří jsou s kariérou teprve na začátku. To byl navíc původní smysl celého projektu - podle jeho tvůrců Alexe Ljunga a Erica Wahlforsse měl Soundcloud sloužit především jako platforma pro hudebníky, kteří pomocí něj měli mít možnost sdílet svou tvorbu mezi sebou a společně o ní diskutovat. Až později začal být server používán k oficiálnímu vydávání hudby všemožnými hudebními vydavateli.
Přidávání komentářů k nahrávkám. Zdroj: Soundcloud

Další výhody přináší Soundcloud svým registrovaným uživatelům. Ti mohou sledovat jednotlivé umělce, labely či obyčejné uživatele, kteří je zaujmou. Na úvodní stránce se jim tak vždy zobrazí nejnovější příspěvky těch, které sledují. Podle jejich dosavadního vkusu uživatelům Soundcloud může také doporučovat skladby, které by se uživateli mohly líbit, či uživatele, které by mohl mít zájem sledovat.
Soundcloud doporučuje momentálně "trendy" umělce. Zdroj. Soundcloud

Soundcloud a kontroverze

Jako každá platforma fungující na principu "produsage", i Soundcloud se během svého fungování setkává s častou kritikou. Server, na který může každý v podstatě nekontrolovaně nahrát takřka jakýkoli obsah, se podobným reakcím prakticky nemůže vyhnout. Minimálně během prvních let fungování, kdy se provozovatelé i uživatelé serveru zatím stále seznamují se všemi možnostmi, které nabízí a není snadné nastavit jasná pravidla, která by podobným problémům zabránila.

Poslední a zatím asi největší kauza týkající se Soundcloudu vypukla v první polovině letošního roku. V červnu byla uveřejněna e-mailová konverzace mezi DJ Mr. Brainzem (vlastním jménem Greg Morris) a zástupci oddělení ochrany autorských práv Soundcloudu. Ti reagují na e-mail, který jim Morris zaslal a ve kterém se pozastavuje nad tím, že mu byl zablokován uživatelský účet z důvodu porušování autorských práv, ačkoli byl majitelem zpoplatněného účtu. Celá konverzace je k vidění zde. Zástupci Soundcloudu ve své odpovědi uvádějí, že účet zablokovala společnost Universal, a to bez vědomí Soundcloudu. V případě DJ Mr. Brainze byl závadným obsahem jím sestavený mix, který odehrál ve svém rádiovém pořadu a následně zveřejnil právě pomocí Soundcloudu. Morris se v e-mailu pozastavuje především nad tím, že jeho účet byl pozastaven, ačkoli na Soundcloudu lze nalézt obrovské množství účtů jiných DJů, kteří stejně tak publikují mixy složené z písní jiných interpretů. Z toho vyplývá, že Universal má přístup k veškerému obsahu na Soundcloudu a dle svého vlastního uvážení může bez vědomí kohokoli jiného rušit účty jednotlivým uživatelům či mazat jejich nahrávky. V tomto případě navíc prakticky neexistuje nikdo, kdo by rozhodoval o tom, jestli bylo zrušení účtu oprávněné a jestli je se všemi uživateli zacházeno stejně.

Logo Soundcloud. Zdroj: Soundcloud.

Konec Soundcloudu bez reklam?

Na základě tohoto i dalších sporů nabídnul Soundcloud v nedávné době vlastnický podíl třem největším světovým hudebním nahrávacím společnostem. Výměnou za to mají společnosti povolit využívání svých licencí a zavázat se k tomu, že nebudou společnost žalovat za žádná porušení autorských práv z minulosti. Tato nabídka je součástí plánované komercializace Soundcloudu, na kterém by se údajně brzy měla objevit reklama fungující na podobné bázi jako reklama na serveru Youtube.

Na příkladu serveru Soundcloud je příznačně vidět, jaký osud provází většinu produktů fenoménu "produsage". Myšlenka společně vytvářeného a sdíleného obsahu je pro velkou většinu uživatelů lákavá. Ne vždy je ale možné udržet její nezávislost a zabránit využívání reklamy pro financování vlastního fungování, případně pro generaci zisku. I poslouchání hudby přes Soundcloud tedy bude pravděpodobně brzy provázet všudypřítomný hlas mimozemšťana z Alzy.


Zdroje:
http://www.wired.com/2009/07/soundcloud-threatens-myspace-as-music-destination-for-twitter-era/

http://doandroidsdance.com/features/soundcloud-boldly-releases-new-app-allows-universal-flag-account-quietly-announces-data-mining-one-month/

http://www.completemusicupdate.com/article/soundcloud-responds-to-takedown-frustrations/


http://www.completemusicupdate.com/article/soundcloud-reportedly-offering-equity-to-major-labels-as-it-seeks-licensing-deals/

No comments:

Post a Comment