Sunday, November 23, 2014

Nevíte co dát na stůl? Nevadí … inspirujte se.

Pozvali jste své přátele či rodinu na návštěvu, připravujete slavnostní oběd, něco k zakousnutí jen tak na chuť a nebo zkrátka nevíte, čím nasytíte svou rodinu po uspěchaném pracovním dni? Nedělejte si s tím těžkou hlavu, na internetu je spousta tipů, inspirace, rad a receptů. Klasické recepty našich milovaných babiček, exotické pokrmy ze zemí, o kterých jsme možná jen slyšeli, zdravá kuchyně se spoustou zeleniny a s minimem kalorií, ale i sladké kalorické bomby, které nám sice nepomůžou ke štíhlé linii, ale které prostě zatraceně dobře chutnají. Ať se jedná o tříchodové menu, nedělní oběd, rychlou večeři nebo sladký dezert, každý si najde, co potřebuje a co potěší jeho chuťové buňky.
 

Lidé se na internetu dělí s úplně cizími lidmi o všechny možné zážitky, zkušenosti, vědomosti nebo praktické rady, tak proč ne i o návod k tomu, jak uvařit své oblíbené jídlo a potěšit své blízké skvělým gastronomickým zážitkem. Sdílení receptů prostřednictvím internetových stránek je dnes velmi populární. Oproti klasické kuchařce v knižní podobě Vám totiž internet nabízí mnohem víc. Nejen, že se dozvíte, kolik čeho potřebujete, v jakém pořadí přidávat ingredience, co s čím smíchat a jak dlouho to či ono vařit, smažit, dusit nebo péct, ale můžete se také v recenzích na jednotlivé pokrmy dočíst, jak se zadařilo ostatním, kteří recept vyzkoušeli před Vámi, a jak jim doma připravená dobrota chutnala.  

Nevíte, jak na to ani podle napsaného receptu … podívejte se, jak se to dělá. Internetové portály s recepty někdy nabízí i krátká videa, na kterých je kuchař přímo v akci, takže pak víte přesně, jak by to v praxi mělo vypadat. Jestli to tak skutečně bude i ve Vaší kuchyni, to už záleží jen na Vás. Komentáře, které u některých receptů najdete, Vám totiž mohou mnohdy nabídnout i určitou inovaci známého pokrmu nebo třeba i možnost obměny některých ingrediencí, které zrovna ve své spíži či lednici nenajdete.

Vyhledávání bývá velmi intuitivní a nabízí se Vám spousta možností, jak se dopátrat ke konkrétnímu receptu, který potřebujete. Hledat lze v různých kategoriích, např. dle typu jídla - předkrmy, hlavní jídla, přílohy, saláty, dezerty. Pokud nevíte co, ale víte z čeho, můžete zkusit vyhledávat i podle ingrediencí – dle druhu masa, koření, podle použité zeleniny, zda jsou v pokrmu mléčné výrobky, apod. Možností je nepřeberně a je možné vybírat také podle období a příležitosti, na kterou je jídlo chystáno (např. Velikonoce, Vánoce). Nabízí se také kategorie jako Rychlá jídla, Levná jídla či Zdravá jídla, a mimo jiné lze hledat také pomocí fulltextového vyhledávání.

Jak ušetřit čas v kuchyni?

Jestliže jste velkým nadšencem kulinářského umění, v kuchyní jste jako doma a baví Vás zkoušet nové věci a sbírat inspiraci všude, kde se dá, nemusíte vždy zdlouhavě hledat a pátrat, co na internetových stránkách minule ještě nebylo. Některé internetové portály s recepty totiž umožňují svým uživatelům přihlásit se k odběru novinek. Na Vaši e-mailovou adresu jsou Vám pak zasílány nově přidané recepty. Je to šikovný způsob, jak se dostat k novinkám z oblasti, která Vás zajímá, a to téměř bez práce … stačí už pak jen otevřít svůj e-mail. Tímto způsobem můžete ušetřit čas strávený hledáním receptu a můžete se místo toho více věnovat samotnému vaření nebo jakékoliv jiné aktivitě, která je Vám blízká.

Nějakou tu minutu navíc Vám mohou přinést také různé tipy a triky, které v kuchyni využijete. Obvykle vychází ze zkušeností ostatních a dají se tak brát do určité míry za ověřené. Jde o různé finty, fígle a vylepšováky, které šetří čas, usnadňují práci, ale třeba i vylepšují chuť jídla nebo snižují jeho kalorickou hodnotu.

Aby bylo snazší informace mezi uživateli sdílet, rychleji vyhovět poptávce nebo poradit s aktuálním problémem, nabízí některé portály s recepty svým uživatelům různá diskusní fóra či online poradny. Jestliže tedy máte jakoukoliv otázku nebo se při přípravě pokrmu objeví nějaký problém, můžete se o to podělit s ostatními a s největší pravděpodobností se do pár minut zareaguje někdo, kdo Vám rád a ochotně poradí.

Realizujte se a ukažte své kulinářské umění ostatním! 

Jste přesvědčeni, že i Vaše vlastní recepty jsou prostě úžasné, a když podle nich uvaříte, tak Vaše jídlo chutná skvěle? Podělte se o ně. Svět internetu to umožňuje, tak proč toho nevyužít. Vkládat vlastní recepty můžete na různé portály, a těšit Vás pak může to, že se Vám dostane uznání za Vaše znalosti a schopnosti od ostatních, a také to, že i další lidé budou mít požitek z dobrého a chutného jídla.

Zdroje: 

No comments:

Post a Comment