Friday, November 21, 2014

Švédští politici a nová média: Demokracie, identita a populismus v digitálním diskursu

Článek byl sepsán dvěma autory, kteří se zabývají médii a jejich propojení s politikou. Bo Nilsson je profesorem etnologie na Katedře Kultury a Mediálních studií na Umeå University ve Švédsku. Specializuje se na nová média, demokracii, viktimologii a urbanistická studia. Eric Carlsson je docentem na katedře Kultury a Mediálních studií na téže univerzitě. Jeho výzkum se týká vztahů mezi digitální technologií, médií a politiky.
Empirická část studie vychází z rozhovorů se švédskými politiky z Västerbotten. Tato oblast se nachází na severu Švédska. Článek si klade za cíl identifikovat a analyzovat propojení politiky a digitálních informačních technologií. Především se zaměřuje na to, co nová média a informační technologie znamenají pro politické strategie a jak se to odráží ve vývoji jejich identity jakožto profesionálních politiků. Na jedné straně můžeme pozorovat moderní identitu politiků a na druhé skutečnou autentickou politickou identitu. Oba typy identit jsou analyzovány v digitálním projevu a jsou populistické vzhledem k jejich pro-technologickému charakteru.
Studie je založena na kvalitativních rozhovorech s 15 politiky, kteří měli různé typy politických úkolů na místní a regionální úrovni ve švédské oblasti Västerbotten. Podobně jako v ostatních řídce obydlených částech Evropy, jsou obyvatelé koncentrováni do několika málo měst. Ty se rozrůstají a obyvatelstvo na venkově ubývá. Tento fakt je jedním z hlavních problémů politiků v této oblasti. Většina politických představitelů, kteří byli zvoleni do politické funkce, byli aktivními členy odlišných výbory. Několik z nich byli v minulosti členy městské rady. V této studii je podstatné zmínit, že politické orientace a postoje hráli malou roli.
Cílem otázek bylo najít odpovědi na to, jak politici obecně oceňují nová média, jak je používají a k jakým účelům. Dotazované politiky lze popsat jako členy místní nebo regionální elity. Většina z nich zastávala několik politických úřadů, a zaměřovali své úsilí na místní a regionální rozvoj. Analýza byla založena na průzkumné a kvalitativní obsahové analýze, což znamená, že nebyla přijata žádná koncepce, pohled nebo názor za samozřejmost.
Jak již bylo zmíněno, autoři vycházejí z rozhovorů s politiky, které dále analyzovali. V článku však nejsou rozhovory uvedeny. Pouze jejich shrnutí a výsledky, ke kterým autoři došly. Dále autoři odkazují na literaturu, ze které vycházeli při určování definic diskursu a proměnných. Ve většině případů je tak použita literatura, které pomáhá utvořit teoretický rámec.
Dotazovaní byli z různých politických stran s různými politickými ideologiemi. Vyjádřili různé sociální pohledy na problematiku.

Zástupci "Aliance" (koalice pravicových a středových stran), zdůraznili pravicové myšlenky o jednotlivých svobodách a soukromém vlastnictví, zatímco sociální demokraté zdůraznili důležitost modelů sociálního zabezpečení. Nicméně, když to přišlo ke konkrétnímu významu pojmu "nová media", žádné velké ideologické rozdíly nebyly identifikovány, protože se většina pojí se sociálními sítěmi jako je Facebook, Twitter nebo blogy. Politici vyjádřili silnou víru ve významu nových médií, informačních technologiích a nových technologiích obecně. Byly zmíněny i názory o generačních rozdílech. Pro mladé lidi je jednodušší přijmout technologické změny než například pro obyvatele důchodového věku.
Politici neodmyslitelně řadili digitální informační technologie a nová média k postupu demokratického rozvoje. Respondenti většinou prokázali velmi pozitivní postoj k novým médiím a jejich demokratickému potenciálu. Jeden respondent uvedl, že sociální nerovnosti by byly smazány, pokud by byly k dispozici "všechny" digitální technologie, nebo alespoň k nim mělo přístup, co nejvíce lidí. Jinými slovy, realizace demokratického potenciálu nových médií se zdá být závislá na dostupnosti moderních technologií.
Důležitým aspektem nových médií v souladu s politiky bylo zlepšení veřejné transparentnosti politických procesů obecně a posílit svobodu projevu:"Je to těžké umlčet někoho na internetu," řekl člen městské rady. Kromě toho, dotazovaný řekl, že nová média slouží k tomu, aby bylo možné oslovit prakticky všechny lidi s politickým poselstvím.
Výzkum ukazuje, že koncept sociálních médií se nevymezuje zcela jednoznačně. Jeden a ten samý politik by v jedné situaci spojil nová média s demokratickými možnostmi, zatímco v jiném aspektu zdůraznil demokratické stinné stránky. Kromě toho, nová média pro některé politiky částečně souvisí se sociálními třídami, pro ostatní nikoli. Nicméně, téměř všichni politici popsali nové mediální technologie jako důležité.
Používání nových médií má i své stinné stránky. Autentický politik vyhraje důvěru voličů prezentací životaschopnými politickými nápady podle určité politické ideologie a ne tím, že se zavděčí voličům na sociálních sítích. Kromě toho, autentický politik využívá nová média v souladu s etickými úvahami, což znamená, že nesmí být na internetu anonymní. "Praví" politici by vyjádřili jak své myšlenky i identitu otevřeně.
I když se digitální komunikace může zdát politicky neutrální, je to místo, kde probíhají mocenské boje, což je předmětem diskuze.
Výzkum, který byl proveden ve Švédsku by se dal označit za platný v celé Evropě. Například v České republice probíhal předvolební souboj kandidátů na prezidenta nejen v debatách, diskuzích, rozhovorech či prohlášeních v médiích jako je televize, rádia nebo tisk. Velká část souboje se odehrála právě prostřednictvím nových médií. Například se jednalo o sociální sítě Twitter či Facebook. Nejde však jen o předvolební boj, kde se politici prezentují na sociálních sítích. V dnešní době má každý z politických představitelů v České republice profil na sociální síti, kde informuje a komunikuje s veřejností.


Zdroj:
NILSSON, B. a E. CARLSSON. Swedish politicians and new media: Democracy, identity and populism in a digital discourse. New Media. 2014-05-15, vol. 16, issue 4, s. 655-671. DOI: 10.1177/1461444813487964. Dostupné z: http://nms.sagepub.com/cgi/doi/10.1177/1461444813487964

1 comment:

  1. Dobrý den, nemáte prosím k dispozici k nahlédnutí originální text? Zajímám se o tuto problematiku a bohužel jsem zaspal dubnovou nabídku volného přístupu do dtatabáze Sage journals. Děkuji za odpověd.

    ReplyDelete