Sunday, November 9, 2014

Padesát odstínů všude

Pouze člověk naprosto odříznutý od civilizace, novin, televize a internetu nikdy neslyšel o šílenství s názvem Padesát odstínů šedi. Tento knižní fenomén je totiž naprosto k nepřehlédnutí. Desítky milionů žen po celém světě hltají každou stránku této erotické trilogie a s napětím očekávají blížící se premiéru jejího filmového zpracování. Jak se z pouhé fanfiction stal fenomén, který příští rok v kinech předpokládá více než sto milionovou návštěvnost?

Autorkou trilogie je E. L. James, vlastním jménem Erika Leonard. Příběh o mladé studentce a okouzlujícím, tajemně temném muži, původně publikovala na webu jako fanfiction k jinému fenoménu – Stmívání. Z upírské love story však příliš nezbylo, místo ní nastupují sadomasochistické hrátky, a to se všemi detaily. Tuto fanfiction s názvem Master of the Universe autorka publikovala pod pseudonymem Snowqueens Icedragon a úspěch příběhu nakonec vyústil v jeho knižní vydání. Oproti internetové podobě byla zápletka drobně pozměněna a rozšířena, kvůli autorským právům se kompletní obměny dočkala jen jména hrdinů.

Erotický román se téměř okamžitě stal bestsellerem. To, o jak velký fenomén se jedná, dokládají také čísla zveřejněná v roce 2013 v internetovém magazínu Business Insider:
  • jen v USA se prodalo 70 miliónů kopií prvního dílu trilogie
  • autorka E. L. James si v roce 2012 vydělala 95 milionů dolarů a podle časopisu Forbes se tak stala nejlépe placenou autorkou roku
  • milionů dolarů, tolik zaplatila společnost Universal za práva k filmu
  • během jednoho týdne se prodalo 205 103 výtisků knihy, a byl tak pokořen dosavadní rekord 141 000 výtisků knihy Brisingr
  • kniha byla přeložena do více než 50 jazyků
  • 30 týdnů vedlo Padesát odstínů šedi žebříček bestsellerů New York Times
Vzhledem k obrovské fanouškovské základně této trilogie není příliš překvapivé, že se velmi brzo po vydání prvního dílu na internetu začaly objevovat fanfiction inspirované tímto erotickým románem. Na www.fanfiction.net, stránkách, kde se shromažďují veškeré fanfiction nejen ke knihám, ale také filmům, komiksům, počítačovým hrám nebo TV show, je v současné době 716 příběhů inspirovaných Padesáti odstíny. Sama autorka trilogie přiznává, že i jí se v hlavě odvíjí námět na spin-off románu. Tentokrát by se jednalo o náhled na celý příběh z pohledu druhého z hlavních hrdinů. K románu také vzniklo a stále vzniká mnoho parodií, tou nejznámější je kniha Andrewa Shaffera Fifty Shames of Earl Gray (paroduje anglický název knihy – Fifty Shades of Grey). Proslulý je i případ knihy Between Shades of Grey autorky Ruty Sepetys, jejíž prodej zázračně vzrostl jen díky téměř shodnému názvu s bestsellerem, a nepozorní (nebo méně znalí) čtenáři si jej častokrát popletou.

Důkazem mimořádné popularity románu je také již zmíněné filmové zpracování, které vtrhne do kin v únoru příštího roku. Oficiální trailer k filmu si během prvního týdne zobrazilo více než 100 milionů uživatelů internetu, a snímek tak má na kontě svůj první rekord. Kromě knih, filmového plátna a internetových fanfiction k nám však příběh promlouvá nesčetně dalšími kanály. Nepřekvapivě totiž kolem Padesáti odstínů vyrostl celý byznys. Na fenoménu nevydělávají jen sexshopy po celém světě, vydávající speciální kolekce všech erotických pomůcek zmíněných v knize, ale snad každý kdo má alespoň trochu fantazie a podnikavého ducha. Není proto nic překvapivého, když v obchodě s potřebami pro maminky a miminka najdete oblečení pro batolata s nápisy „Před devíti měsíci moje maminka četla Padesát odstínů“ a podobně „vtipnými“ hláškami. Jiní podnikavci zase dali dohromady všechny písně, které spolu hlavní hrdinové románu poslouchají, a nyní jsou prodávány jako oficiální soundtrack. Na Amazonu si dokonce můžete pořídit společenskou hru Padesát odstínů šedi nebo karnevalový kostým ve stylu Christiana Greye. Kreativita (nejen) fanoušků opravdu nemá hranice a příběh se rozvíjí všude kolem nás.



Zásadnějším problémem by však mohlo být, jak samotný příběh promlouvá do našeho života. Popularita trilogie totiž inspirovala mnoho vědců a román začal být zkoumán ze všech možných úhlů. Výsledky jednoho z výzkumů byly zveřejněny v srpnu tohoto roku a podle psychologů z Michigan State University jsou naprosto jednoznačné. Čtenářky Padesáti odstínů mají prý mnohem větší sklon přehlížet agresivní jednání svého partnera a zároveň bývají náchylnější k onemocnění poruchou příjmu potravy více než dámy, které populární román nečetly. Podle vedoucí výzkumu Amy Bonomi však není problémem kniha sama, nýbrž současné vzdělávání a výchova. Dospívající nejsou učeni správným způsobem konzumovat fiktivní literaturu, filmy, televizní pořady a další média. Závažným problémem ale zůstává fakt, že Padesát odstínů zobrazuje přijetí násilí na ženách, a namísto jeho kritiky ho ještě více posiluje. Christian Grey, hrdina románu, je totiž vykreslen jako pohádkový ideál a sen téměř každé ženy – mladý, nadpřirozeně krásný a neskutečně bohatý muž, který má jen jednu „malou“ vadu a tou je jeho záliba v BDSM a touha po naprosté dominanci. Ve výčtu dokonalých Christianových vlastností způsobem, jakým jsou v knize předkládány, si pak ani mnoho žen neuvědomí, že tohle vůbec není muž jejich snů.


Padesát odstínů šedi na nás promlouvá všude kolem nás, možná někdy i v nás. Ať někdo tomuto fenoménu naprosto propadne, anebo ho přísně odsoudí, jisté je, že nenechá chladným nikoho, kdo s ním přijde do styku. A o to tu přeci jde.





Zdroje:

http://www.businessinsider.com/50-shades-of-grey-by-the-numbers-2013-9?op=1
http://www.eljamesauthor.com/
http://www.fiftyshadesmovie.com/
http://msutoday.msu.edu/news/2014/reading-fifty-shades-linked-to-unhealthy-behaviors/

No comments:

Post a Comment