Sunday, November 9, 2014

Překvapil, posílil, prodal - virál

Ježíš, to je ale vtipné video. No to snad ani není možné! A jak je to roztomilé (šokující, neuvěřitelně chytré/blbé, unikátní). Pociťuji okamžité nutkání dílo někomu poslat dál - kolega je takový blázen, že se nechá inspirovat, kámoška se jistě pobaví - vlastně by se to mohlo líbit všem, tak všichni koukejte, sdílím!

Dobře natočená virální reklama, která se šíří sama, je zlatým grálem moderního marketingu. Jedná se o nejmodernější marketingovou techniku pro sdělení komerčního obsahu, která pro své šíření používá sociální sítě, e-maily, instant messengery, diskuze, blogy i vlogy. Svou povahou motivuje příjemce sdělení k dalšímu šíření na internetu. S relativně minimálními vstupními náklady umožňuje oslovit velké množství potenciálních spotřebitelů. Nesmí však mimo krutopřísně vtipného obsahu zapomínat na jasnou vazbu na produkt.



Mix it!
Virální materiály jsou již několik let populární součástí marketingových mixů. Jaké jsou tedy tipy na kvalitní koktejly s potenciálem úspěchu?
Základem je třeba si stále připomínat, že úspěšný virál nevzniká samoúčelně a neměří se počtem lajků, sdílení či shlédnutí - podmínkou je zejména vhodné a přirozené propojení virálních materiálů (fotografií, videí, prezentací) s produktem, značkou.
Zásadní jsou zejména následující pravidla:
  • Obsah virální reklamy je v souladu se sdělením, které chce firma komunikovat.
  • Sdělení musí být věrohodné, věrohodný musí být i nositel sdělení.
  • Obsah musí mít buzz - "sex appeal" sdělení, který změní uživatele v šiřitele viru, přiměje ho sdílet, posílat dál.
  • Zapojit diváky do hry. Nabídnout komunikaci, zpětnou vazbu, reagovat na podněty zvenku.
  • Využít popkulturu - náklonnost ke značkám, životním stylům/postojům spotřebitelů.
A jak zatím dopadá srovnání úsilí z domácích a zahraničních dílen?


Tvorba z české kotliny

Komón ryč, ajm not bič!
Úspěšný virální klip blondýny s chatrnou angličtinou, která hledá bohatého partnera, se zjevil na internetu na jaře 2013 a okamžitě se začal masově šířit po sociálních sítích  - probojoval se dokonce i ke zmínce v americkém pořadu Chelsea Lately. Kvůli prvoplánově humornému textu a přehrávané czenglish, zároveň profi zpracování videa se dalo tušit, že se jedná o reklamu a množily se dohady, jaké bude pokračování a rozuzlení celého příběhu. Po pár dnech a více než 2 milionech shlédnutí se ke klipu přihlásil srovnávač finančních produktů a služeb Chytrý Honza. Zda fiktivní Nicky přilákala zákazníky propagované firmě, je - i přes úctyhodný počet shlédnutí a komentářů, sporné - zejména kvůli postupnému vypouštění videí, ztrátě zájmu a pozdnímu přihlášení portálu k projektu, kdy k nejdůležitějšímu sdělení o samotném produktu se dostal jen zlomek původních diváků.



SuperVáclav
Český superman, který se pral se zlem v ulicích, samozvaný hrdina z guerillové kampaně na službu Super stránka - škoda, že tato zásadní informace se už ke koncovým uživatelům opět nedostala. Sám zadavatel přiznal, že z hlediska obchodních výsledků čekali více, až trojnásobek, příště prý budou klást větší důraz na spojení podobné kampaně se samotným produktem.



To mi stará doma neuvěří...
Šílená honička ve 100 km/h na dálnici, policie stíhá uprchlíka. Nic neobvyklého, pokud unikajícím závodníkem není cyklista. Snímek měl být reklamou na jízdní kola - upozornil ale hlavně na začínající projekt VideoFlot, sdružující nezávislé animátory a tvůrce videa ke spolupráci na projektech, vlastní prezentaci a také jako místo, kde možno najít autory pro vlastní reklamu. Tohle se celkem povedlo, ne?



Virus Bobík
Jak splnit všechny předpoklady pro šíření v cílové skupině? Jako příklad může posloužit geniálně jednoduchý klip na mléčný výrobek Bobík - známé animované postavičky z kelímku, tancující na chytlavý veselý popěvek s jednoduchým, často se opakujícím refrénem. Taneční choreografie lehká, snadno zapamatovatelná. Koncové uživatele, tedy děti (a samozřejmě jejich rodiče) baví. Nákaza se šíří, taneček nacvičuje - a nejen to, dokonce se secvičené choreografie vkládají na YouTube. K dnešnímu dni má video více než 25 milionů shlédnutí. Výborné zacílení a posílení povědomí o značce.



A jak to funguje za hranicemi?

Will it blend?
Nápad, který se zrodil při pozorování "crash" testů mixérů při zátěžích na dřevěných deskách. Co takhle mixovat všechno, co se běžně nemixuje a vložit na internet? S počátečními náklady 100 dolarů vstupuje firma BlendTec na internet, aby ukázala výkonnost a možnosti svých kvalitních produktů. Díky přímému zapojení zákazníků, jejichž nápady firma respektovala a zpracovala, dosáhla celková řada videí 186 dílů a maloobchodní prodeje se zvýšily o 700%. Zprávy o těchto videích se objevily v mnoha významných médiích - Today Show, Discovery Channel, BBC World, Businessweek ad. A využití popkultury? Milujete svůj iPad? Možná se řadíte k více než 17 milionům diváků jejich nejsledovanějšího videa:


(Pokud vám to něco připomíná, tak ano, v televizi již s podobným konceptem vystupoval i u nás známý Horst Fuchs, který v kuchyni mixoval beton, na kapotě auta smažil vejce a ve volných chvílích vyluxoval celou sadu bowlingových koulí najednou. Více než 50 reklamních spotů pro WS Teleshoping mu vyneslo popularitu po celé Evropě a řadu internetových fanklubů - o výši prodejů produktů WST nemluvě.)

Aby se váš muž cítil jako muž...
Tak ať už dál nepoužívá váš holčičí sprchový gel - jinak nebude nikdy vypadat jako Isaiah Mustafa :-) Old Spice byla vnímána do spuštění kampaně jako značka starší generace. V reklamě cílila zároveň na muže i ženy. Šířena hlavně na internetu a sociálních sítích za podpory televize, se záhy přesunula na vyšší stupeň, kdy vtáhla fanoušky přímo do kampaně - pohotově, téměř v reálném čase odpovídala na další a další nové podněty příznivců. Během 3 dnů bylo natočeno 180 videí a i další čísla jsou impozantní: již 1. den spuštění kampaně téměř 6 milionů shlédnutí; po týdnu již více než 40 milionů shlédnutí; sledování na Twitteru vzrostlo o 2700%; interakce na Facebooku stoupla o 800%; za půl roku kampaň vygenerovala 1,4 miliardy reakcí - názorů, příspěvků, amatérských nahrávek; prodej za tutéž dobu stoupl o 27%. V reakcích na videa fanoušků natáčeli lidé svá vlastní díla, ve kterých dominovala původní myšlenka mužnosti a Old Spice - záměr kampaně byl naplněn.




Trochu nepoměr, co říkáte? V porovnání se světovými virálními kampaněmi ty naše stále pokulhávají. Zatím slouží spíše  k udělání jmen jejich tvůrců na úrovni B2B než ke strhnutí davu k následování značky. Snad nás ten správný boom teprve čeká a česká kreativita se posune více k B2C - tedy k získání zákazníka.




No comments:

Post a Comment