Sunday, November 23, 2014

Chování seniorů na internetu ovlivňuje hlavně jejich zdraví. Fyzické i duševní



Jak se chovají vaši prarodiče na internetu? Mají počítač? Chatují? Nakupují on-line? 

To vše záleží nejen na jejich věku a finančních možnostech, ale také na jejich fyzické a psychické kondici, vzdělání a zájmech. Tím všim se  ve své studii s názvem Aplikace gerontografie ve studiích využívání internetu seniory zabývala profesorka izraelské Ben-Gurionovy univerzity Galit Nimrodová.

Nimrodová se věnuje studiu psychologických a sociologických aspektů volnočasového a mediálního využívání internetu osobami se speciálními potřebami, zejména staršími lidmi. Zabývá se i novými médii jako volnočasovou aktivitou těchto lidí. Profesorka je zároveň absolventkou žurnalistiky na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě, kde získala doktorát. Část studií absolvovala i v Gerontologickém centru a na Fakultě volnočasových aktivit Univerzity v americké Georgii.
Autorka se svojí studií pokouší najít propojení seniorů používajících internet a jejich psychickou a fyzickou kondicí. Studijním vzorkem se jí stalo 218 seniorů využívajících internetová diskusní fóra pro starší lidi v anglickém jazyce. Chtěla tak demonstrovat, že senioři využívající internet se dají rozčlenit podle své kondice. Studie rovněž ukazuje rozdíly mezi jednotlivými skupinami seniorů, které tvoří nejen jejich stav, ale také zájmy. Tím potvrzuje užitečnost takzvané gerontografie, která rozděluje trh pracující s procesy stárnutí a vztahující se k fyzické a psychické kondici starších lidí.
Autorka je zastánkyní multidisciplinárního výzkumu stárnutí.

Text je vlastním výzkumem autorky, která svůj vlastní výzkum ale zároveň srovnává svůj výzkum s poznatky jiných autorů.
Jako metodu výzkumu si vybrala dotazníkové šetření. Autorka sbírala materiál od 218 dobrovolníků - uživatelů internetových diskuzních fór v anglicky mluvícím prostředí. Devět z USA, 5 z Velké Británie a po jednom z Kanady a Austrálie. Všechny z nich ale byly zaměřeny globálně. Sběr dat trval 4 měsíce. Účastníci odpovídali anonymně a výzkumu se účastnili dobrovolně. Věk respondentů byl mezi 55 a 75 lety, 56 procent tvořily ženy.

Nimrodová na základě výzkumu rozdělila seniory do čtyř skupin: zdravé žijící v páru, nemocné žijící v páru, zdravé samotáře a nemocné samotáře. Téměř polovinu mezi respondenty zaujimali takzvaní Healthy indulgers, kteří se těší výbornému fyzickému i duševnímu zdraví, druhou skupinou byli takzvaní Healthy hermits, jichž byla více jak pětina, ti jsou v dobré fyzické kondici, v hodnocení psychické kondice však mělí skóre nižší než průměrné. Další dvě skupiny pak byly v menšině: Ailing outgoers (špatný zdravotní stav, výborná duševní kondice) a Frail recluses (obě hodnoty na nižší než průměrné úrovni), obě skupiny zaujímaly mezi respondenty po 17 procentech.

Následná analýza pak ukázala na rozdíly v chování těchto skupin. Například Healthy indulgers jsou vzdělanější než Frail recluses, také mají ze všech skupin nejčastěji nejvyšší příjem. Healthy hermits se nejčastěji zajímali o nakupování, Frail recluses zase měli nejmenší zájem o cestování. Studie tak dokázala, že na chování seniorů na internetu má vliv jejich celkový fyzický a duševní stav.

Studie Nimrodové je aplikovatelná i na české poměry, neboť i v České republice se zájmy seniorů liší a jsou závislé na jejich vzdělání a stavu. Vzdělaní a zámožnější senioři jsou častěji zdraví, neboť mají finance na to, aby se udržovali v dobré kondici (není podmínkou!), na internetu tak mají jiné chování, než senioři s nízkým vzděláním či fyzickým hendikepem.

No comments:

Post a Comment