Sunday, November 9, 2014

Existuje opravdová frontpage internetu?



Na každého z nás po otevření prohlížeče čeká něco jiného. Pro někoho jsou to panely, které zůstaly uložené v prohlížeči z předchozího prohlížení, na někoho čeká seznam.cz, na někoho google.cz, na někoho facebook.com a na někoho nic. Dá se vůbec najít stránka, která by měla být úvodní stránkou pro každého, kde by zkrátka našel úplně cokoliv? 

Mezi padesátkou nejnavštěvovanějších stránek internetu nalezneme pouze několik stránek, které jsou založené na principu produsage. Tento pojem zavedl v minulém desetiletí mediální teoretik Alex Burns. Produsage vzniklo spojením slov production a usage. Nejčastěji jsou s tímto pojmem spojovány Wikipedia, blogy nebo opensource software.


Všem na internetu bez překvapení vévodí, již zmíněná, Wikipedia, která je celosvětově 6. nejnavštěvovanější stránkou. Byť se to může zdát překvapivé, tak nejvíce v Evropě přistupují na Wikipedii Němci, kteří tvoří po Spojených státech, Indii a Japonsku nejpočetnější skupinu návštěvníků. Tomu také odpovídá počet německy napsaných příspěvků, který je se svými 1,7 miliony hesly na druhém místě za angličtinou. Mnozí se ptají, proč tomu tak je, ale jednoznačná odpověď na tuto otázku není. Nabízí se hodně teorií, mezi které se řadí hrdost národa, vztah k vlastnímu jazyku nebo dokonce i penetrace internetu mezi obyvateli v Německu. Přesuňme se ale dále. Dalšími zástupci tohoto principu v nejlepší padesátce jsou Wordpress a Blogspot. Blogovací platformy, které netřeba blíže představovat, především pak z důvodu, že nejsou čistokrevnými zástupci produsage. Proč ne? Odpověď je nasnadě. Na těchto platformách mohou běžet služby nejrůznějšího typu, od blogů, kterých bude samozřejmě nejvíce, přes fotogalerie, portfolia, až po samotné komplexní portály. Ve svém principu by se i tyto služby daly zařadit mezi produsage, ale pak bychom museli zařadit naprosto všechno, co se na internetu objeví, jelikož obsah na internetu je převážně tvořen samotnými uživateli. Přeskočme tedy Wordpress a Blogspot a dostaňme se ke stránce, která má ve svém sloganu následující tvrzení – the frontpage of the internet – řeč není o ničem jiném, než o redditu. 


Že jste nikdy neslyšeli o redditu? Není divu. Lidem v České republice bude známější spíše 9gag, který je částečně postaven na podobném principu jako reddit, nebo chcete-li spíše imgur, ale k tomu se dostaneme později. Vše odstartoval 4chan, který tu byl dříve než reddit. Zpočátku byl víceméně tím, čím je dnes reddit, který umožňuje vkládat, sdílet, tvořit doslova cokoliv, co není trestné, ale této tenké hranici 4chan nedokázal dlouho bránit a brzy ji překročil. Od té doby je 4chan čím dál temnější a kontroverznější a váže se k němu nejedna kauza. Proto se později z 4chanu, přesněji v roce 2005, zrodil reddit, který se snažil tyto v uvozovkách šílenosti držet daleko od sebe. Dodnes se mu to víceméně daří, přestože vše není úplně takové, jak se na první pohled zdá. Fungování obou těchto služeb je založené na jednoduchém principu. 

Ve zkratce se jedná o moderované fórum, které se skládá z nepřeberného množství vláken – subredittů /r/, obsah v nich je pak ovlivňován samotnými uživateli, kteří rozhodují o tom, co stojí za to, aby se o tom dozvěděli i ostatní a naopak. Svou popularitu reddit dokazuje nejen tím, že je 10.nejnavštěvovanější stránkou ve Spojených státech a celkově 42. na světě. Hned v těsném závěsu pak je imgur, který obsazuje 13., respektive 45. příčku. Dalším úctyhodným číslem je průměrný čas strávený každý den na stránce. Lidé denně v průměru stráví na redditu 16 minut 36 sekund. Oproti Facebooku – 2. nejnavštěvovanější stránce na internetu tak zastává o pouhých šest a půl minuty. Imgur se zrodil v roce 2009, kdy Alan Schaaf vytvořil nástroj, který všem do té doby chyběl – platformu pro sdílení obrázků, která nebude skličována žádnými limity. Imgur sloužil také jako jakýsi dárek redditu, jelikož neumožňuje tak snadné prohlížení příspěvků, jako právě imgur. Velkou provázanost těchto služeb můžeme vidět i v samotných názvech, v obou případech jde o slovní hříčky. V první případe reddit znamená přeneseně ‚read it‘ a v tom druhém pak imgur je ‚imager‘.
Jako shrnutí a porovnání těchto služeb se nabízí komentář jednoho uživatele redditu: „4chan je úchylným strýčkem, 9gag je mladý, nevyzrálý puberťák, který si myslí, že je cool, imgur skladuje všechny jeijch kecy a nabízí je ostatním a reddit je hovado, které všechny soudí a myslí si, že je lepší než všichni dohromady.“

Kromě principů produsage bychom se zde hojně mohli potkat s dalším pojmem z nových médií, a to s pojmem kolektivní inteligence. Plno lidé mají reddit spojený spíše s prokrastinací a zábavou, kam si jdou oddychnout. Není divu, těmto stránkám vévodí především mladí uživatelé, kteří nejčastěji přistupují na tento portál právě ze školy, kde si krátí čas při přednáškách. Ale reddit neslouží pouze k tomuto účelu. Mezi uživateli je více než dost odborníků na různá témata, kteří se nebojí ostatním poradit. Jen je tedy potřeba najít správný subreddit /r/, jak se nazývají jednotlivé podstránky tohoto fóra. Jedním z nejznámějších subredditů /r/ se v poslední době stal subreddit s názvem AMA, tedy Ask Me Anything, nebo IAmA – I am a … kde se může lidem nabídnout kdokoliv a odpovědět jim na cokoliv se zeptají. Nejznámějším člověkem, který se I am a zúčastnil, je bezesporu americký prezident Barrack Obama. Jeho vlákno vévodí svému subredditu. Lidé zde zkrátka dostanou odpovědi, které na wikipedii, ani nikde jinde, nemají šanci naleznout. Na jedné straně se nám tu tak snoubí snaha o vzdělání co největšího počtu lidí, na druhé straně snaha o pobavení co největšího počtu lidí, takový je reddit. O lidskou tvořivost zde zkrátka není nouze. Nepřeberné množství memů, remixů a parodií je na denním pořádku.



Nedá se s jistotou říci, že reddit a imgur jsou dokonalými prototypy založené na principu produsage, ale pokud bychom původní definice přenesli na současnou dobu, pak by se reddit dokonce dal označit za jakýsi produsage portál, jelikož se na něm nachází opravdu vše, co nás ve spojení s tímto pojmem napadne, ale pravděpodobně i to, co by nás ani ve skrytu duše nenapadlo. Proto může náležitě nést označení ‚frontpage of the internet‘.

Internetové zdroje:

Použitá literatura:
BRUNS, Axel. Blogs, Wikipedia, Second life, and Beyond: from production to produsage. New York: Peter Lang, c2008, s. 240. ISBN 9780820488677.

No comments:

Post a Comment